Zamieszczone przez aniol
[O1] Dymienie
Zwiń
X
-
[O1] Dymienie
Panie i Panowie.
Temat dymienia kontynuowałem w temacie z moimi logami, jednak wydaje mi się że znalazłem w końcu winowajcę i bardziej jest to mechanika...
Generalnie od dłuższego czasu walczę z dymieniem auta przy rozruchu - kolor niebiesko siwy. Przez długi czas był to właściwie sporadyczny bączek i tylko na zimnym, ostatnio jednak systematcznie dymu było coraz więcej i pojawia się też przy rozruchu na ciepło. Występuje też przy 100% rozruchów na zimnym.
Auto odpala normalnie, potem jeździ też tak jak zawsze i dymu w lusterkach nie widać. Dzisiaj dokonałem małej inspekcji dolotu i niestety rura wychodząca z turbo - wchodząca do IC wygląda tak...
Przy malutkiej przegazówce, wielka chmura wylatującego oleju i plama na chodniku... :roll:
Wyżej wcale nie lepiej, klapa gasząca cała ubadźgana i wejście do niej też, z rury dochodzącej do niej, po wyjęciu kapie i to pokaźnie. Plucie z odmy raczej wykluczam, bo mam zamontowany separator oleju, który sobie olej zbiera, poza tym jakoś dużo tego olej.
Wnioskuję, że taka ilość oleju w dolocie to jednak za dużo i to jego spalanie jest powodem tego dymienia - a tym samym czeka mnie remont turbo? Dziwne jest tylko to że oleju ubywa w sumie chyba nie dużo - przez jakieś 2,5kkm wcale nie emeryckiej jazdy zjechało z maxa do zakropkowanego miejsca na bagnecie.
-
-
moim zdaniem ewidentie turbina przepuszcza olej do wydechu i dlatego przy mocnym bucie wylatuje ci z rury miałem kiedys tak w audi po rozebraniu wydechu zdjęciu turbiny olej pływał w całym układzie a więc moim zdaniem turbo do robowy i czyszczenie całego układu dolotowego tzn. IC, EGR, i wszystkie węże
[ Dodano: Czw 05 Cze, 14 17:53 ]
oraz kolektor...
[ Dodano: Czw 05 Cze, 14 17:54 ]
sprawdź też statyczny kąt wtrysku to może byc winowajca odpalania148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patryk891sprawdź też statyczny kąt wtrysku to może byc winowajca odpalania
W środę auto idzie na regenerację turbo.
Komentarz
-
-
ale to przecież zawsze tak wyglada nawet nowa turbina puszcza olej w dolot, jeżeli auto jeździ normalnie i turbo nie wyje to problem jest tylko w Twojej głowie ;]
ps. moja tez puszcza bąka przy odpalaniu a turbo nowe (20 tyś przebiegu)..."urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
176Km 343Nm
hamulce 312mm przód i 256mm tył
Komentarz
-
-
Auto nie dymiło. W dolocie była tylko mgiełka olejowa, a nie strumień oleju. Teraz dymi i chcę wrócić do stanu poprzedniego.
Poza tym kiedy problem się zaczął to faktycznie był tylko bączek. Teraz jest zasłona dymna. Nie można auta odpalić z otwartym oknem.
patryk891, odpaliłem furę z wyjętą rurą widoczną na zdjęciu - po zwiększeniu obrotów do ~2 tys opisane objawy.
Długo łudziłem się że to problem tylko w mojej głowie.
Komentarz
-
-
no jak tak sprawa wygląda to obserwuj stan oleju możesz też zdjąć intercooler i wylać z niego olej bo jak turbo puszcza to on lubi się tam zbierać.. i niestety musisz myśleć o nowej sprężarce.. aa jeszcze na jakim oleju jeździsz? możesz spróbować wlać gęstrzy wtedy trochę złagodzisz objawy.."urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
176Km 343Nm
hamulce 312mm przód i 256mm tył
Komentarz
-
Komentarz