pietrek_g, dobrze, że zdążyłeś... upały idą :wink: a nawet już przyszły...
[O1] Zrobiłem dziurke w misce olejowej
Zwiń
X
-
[O1] Zrobiłem dziurke w misce olejowej
i zaczął cieknąc olej, bylo to ok 1km od domu to postanowiłem (pewnie błednie) dojechac pod dom. Miedzy czasie zapaliła sie czerwona kontrolka oleju... Dojechałem normalnie , auto nie zgasło choc pod samym domem wydaje mi sie ze zabraklo mocy ale nie jestem pewien... Mam 1,9 TDi 90KM. Teraz pytanie czy zatarłem silnik czy nie? nie odpalałem od tego czasu silnika i nie z tym nie robilem, zamówiłem miske, olej i filtr tylko pytanie czy bedzie życ?
-
-
Bardzo błędnie postąpiłeś postanawiając dojechać pod dom będąc świadom dziury w misce.
Kontrolka świadczy o niskim ciśnieniu oleju w tym przypadku wynikającym z jego braku.
Raczej nikt Ci nie odpowie na pytanie zatarłeś czy nie. Załóż michę, zalej olej i sprawdź czy odpali. Oraz jeżeli odpali warto sprawdzić kompresje.
Komentarz
-
-
cwib, Po mojemu jak byś go zatarł to by ci stanął dęba.Ale z racji tego że był zgaszony na palącej się czerwonej kontrolki i nie wiadomo czy był,i ile oleju proponował bym założyć nową miskę,wymienić olej,filtr i spróbować odpalić.Z tym że jak ci odpali to go za chwile zgaś i tak kilka razy a po to żeby pompa olejowa rozprowadziła najpierw olej,ten natomiast niech ocieka jednocześnie smarując poszczególne elementy,tak kilka razy a potem niech se pyka na wolnych obrotach do osiągnięcia normalnej temperatury.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Wiem wiem panowie że źle zrobiłem, nie bylem pewien czy mialem dziurke w misce czy cos innego dopóki nie dojechałem do domu... Czy i ile oleju mial jak go zgasilem to nie wiem, na pewno jak dojechałem to jeszcze sie lał i lał i powstała niemała plama... No ale to tylko detale problemu bo faktycznie wszystko sie okaże w poniedziałek jak wszystko poskładam. Dzięki za odpowiedzi, chyba potwierdziliście moje przemyślenia co do całej sytuacji.
Komentarz
-
-
zlozenie wszystkiego do kupy bedzie Cie kosztowac tylko troche pracy.
po zlzoeniu bezwzglednie sprawdz cisnienie oleju i posluchaj czy nic sie po silniku nie tlucze.
(chyba ze Twoj mechanik ma inny patent na sprawdzenie stanu panewek i walka rozrzadukazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
cwib, Powiem ci że ta dziurka nie jest taka mała,ale jak odpalił bez niczego to być dobrej myśli że bedzie dobrze.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
Komentarz