[O1] Zrobiłem dziurke w misce olejowej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zarandiel
    Classic
    • 2013
    • 12

pietrek_g, dobrze, że zdążyłeś... upały idą :wink: a nawet już przyszły...
  • cwib
    Ambiente
    • 2011
    • 107

i zaczął cieknąc olej, bylo to ok 1km od domu to postanowiłem (pewnie błednie) dojechac pod dom. Miedzy czasie zapaliła sie czerwona kontrolka oleju... Dojechałem normalnie , auto nie zgasło choc pod samym domem wydaje mi sie ze zabraklo mocy ale nie jestem pewien... Mam 1,9 TDi 90KM. Teraz pytanie czy zatarłem silnik czy nie? nie odpalałem od tego czasu silnika i nie z tym nie robilem, zamówiłem miske, olej i filtr tylko pytanie czy bedzie życ?

Komentarz

• kamil90
      Ambiente
      • 2014
      • 113

Bardzo błędnie postąpiłeś postanawiając dojechać pod dom będąc świadom dziury w misce.
      Kontrolka świadczy o niskim ciśnieniu oleju w tym przypadku wynikającym z jego braku.

Raczej nikt Ci nie odpowie na pytanie zatarłeś czy nie. Załóż michę, zalej olej i sprawdź czy odpali. Oraz jeżeli odpali warto sprawdzić kompresje.

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

cwib, Po mojemu jak byś go zatarł to by ci stanął dęba.Ale z racji tego że był zgaszony na palącej się czerwonej kontrolki i nie wiadomo czy był,i ile oleju proponował bym założyć nową miskę,wymienić olej,filtr i spróbować odpalić.Z tym że jak ci odpali to go za chwile zgaś i tak kilka razy a po to żeby pompa olejowa rozprowadziła najpierw olej,ten natomiast niech ocieka jednocześnie smarując poszczególne elementy,tak kilka razy a potem niech se pyka na wolnych obrotach do osiągnięcia normalnej temperatury.
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• cwib
          Ambiente
          • 2011
          • 107

Wiem wiem panowie że źle zrobiłem, nie bylem pewien czy mialem dziurke w misce czy cos innego dopóki nie dojechałem do domu... Czy i ile oleju mial jak go zgasilem to nie wiem, na pewno jak dojechałem to jeszcze sie lał i lał i powstała niemała plama... No ale to tylko detale problemu bo faktycznie wszystko sie okaże w poniedziałek jak wszystko poskładam. Dzięki za odpowiedzi, chyba potwierdziliście moje przemyślenia co do całej sytuacji.

Komentarz

• rss
            L&K
            • 2009
            • 1098

zlozenie wszystkiego do kupy bedzie Cie kosztowac tylko troche pracy.
            po zlzoeniu bezwzglednie sprawdz cisnienie oleju i posluchaj czy nic sie po silniku nie tlucze.
            (chyba ze Twoj mechanik ma inny patent na sprawdzenie stanu panewek i walka rozrzadu
            kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• cwib
              Ambiente
              • 2011
              • 107

W zasadzie wszystko poskładałem sam, póki co wygląda dobrze a czy nic nie stuka no hmmm ropniak głośny jak zawsze i klekocze po swojemu więc cięzko ocenic... Ale fakt podjade do mechanika sprawdzic to cisnieie i kompresje. A to pare fotek z prac:

Komentarz

• buldoggg
                Rider
                • 2014
                • 347
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

U mnie też miałem podobny przypadek,ale dziurka była tak mała że nawet nie widziałem jak olej spierniczał,jak zawył czujnik,zatrzymałem się,dolałem oleju,i na kanał,okazało się że jest wyciek z miski,koszt=170 zł całkowity koszt.

Komentarz

• cwib
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 107

buldoggg, u mnie wyszlo pdobnie poki co ale zobaczymy czy nie bedzie powazniejszych wydatkow hmm

Komentarz

• aniol
                    RS
                    • 2012
                    • 5228
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

cwib, Powiem ci że ta dziurka nie jest taka mała,ale jak odpalił bez niczego to być dobrej myśli że bedzie dobrze.
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• cwib
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 107

aniol, niby chodzi normalnie, tez nie doslyszalem sie jakis stoków czy innych dźwięków w silniku ale tez wiadomo ze mechanikiem nie jestem wiec poczekajmy do jutra...

Komentarz

• mikolaj
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 366
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jak powstała plama pod samochodem to znaczy że olej jeszcze był w misce, wymienić na nową i tyle

Komentarz

• cwib
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 107

mikolaj, byl pod autem nawet jak sciągnalem miske to jeszcze cos tam bylo... no ale widomo ze lepiej miec pewnosc czy jest wsio ok. Aha i są lekkie przedmuchy po odkręceniu korka, ale w innych VW 1,9TDI też widzialem i nawet większe...

Komentarz

• buldoggg
                            Rider
                            • 2014
                            • 347
                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Miski olejowe często siadają,dobrze że koszt wymiany na nowa jest tani,jak kupowałem miskę olejowa z dziurą na czujnik(bo taką mam) w sklepie moto.....to koszt 130 zł (nie była najtańszą) potem pojechałem do aso-cena około 800-850 zł plus wymiana 200-250 zł

Komentarz

Pracuję...