spj, Niezły ulep. Ktoś miał inwencje twórczą.
[O1] Elektryczna tylna szyba
Zwiń
X
-
[O1] Elektryczna tylna szyba
Witam,
mam taką małą usterkę i zastanawiam się nad tanią i dobrą opcją naprawy.
Po zakupie Octavi 1 kombi okazało się że tylna prawa szyba pasażera nie działa, po zdjęciu boczku okazało się, że wyłamał się prawdopodobnie tzw ślizg i ktoś zabezpieczył szybę przed opadaniem na stałe. Musiał to zrobić poprzedni właściciel dosyć dawno temu. Wymieniłem ślizg naciągnąłem linkę podłączyłem mechanizm i niestety, linka się wysuwa z wielkim oporem, słychać trzaski i zgrzyty przez co linka nie wsuwa się z powrotem i nie unosi szyby.
Pytanie brzmi, jak to naprawić. Czy kupić cały nowy mechanizm i podłączyć tylko silniczek czy zaryzykować z tzw. zestawem naprawczym i wymienić tylko linkę? tylko czy to wystarczy? czy ktoś miał taki przypadek i pomoże mi rozwiązać mój problem?
Dodam jeszcze ze kilka dni temu padła druga szyba pasażera. Też było słychać trzaski i zgrzyty przy otwieraniu i zamykaniu szyby.
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam.
-
-
W zeszłym roku też miałem problem z podnośnikiem szyb z przodu od kierowcy.
Okazało się że miałem zerwaną linkę oraz uszkodzone kółko na które nawija się linka. Zakupiłem nowe linki oraz kółko (zamienniki). Jak do tej pory nie mam problemów. Jeżeli silnik pracuje to proponuje wymontować cały mechanizm podnośnika szyb i sprawdzić jak wygląda kółko na które nawija się linka. Być może linka gdzieś się wkręciła lub uszkodzone są ząbki w kółku.
W moim przypadku nie kupowałem całego nowego mechanizmu mam na myśli zamiennik ponieważ obawiałem się jaka będzie żywotność takiego silniczka.
Zerknij tutaj:
Komentarz
-
Komentarz