[O1] Elektryczna tylna szyba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JARO/333/
    Classic
    • 2015
    • 5

spj, Niezły ulep. Ktoś miał inwencje twórczą.
  • skawecki
    Classic
    • 2013
    • 11

Witam,

mam taką małą usterkę i zastanawiam się nad tanią i dobrą opcją naprawy.
    Po zakupie Octavi 1 kombi okazało się że tylna prawa szyba pasażera nie działa, po zdjęciu boczku okazało się, że wyłamał się prawdopodobnie tzw ślizg i ktoś zabezpieczył szybę przed opadaniem na stałe. Musiał to zrobić poprzedni właściciel dosyć dawno temu. Wymieniłem ślizg naciągnąłem linkę podłączyłem mechanizm i niestety, linka się wysuwa z wielkim oporem, słychać trzaski i zgrzyty przez co linka nie wsuwa się z powrotem i nie unosi szyby.

Pytanie brzmi, jak to naprawić. Czy kupić cały nowy mechanizm i podłączyć tylko silniczek czy zaryzykować z tzw. zestawem naprawczym i wymienić tylko linkę? tylko czy to wystarczy? czy ktoś miał taki przypadek i pomoże mi rozwiązać mój problem?

Dodam jeszcze ze kilka dni temu padła druga szyba pasażera. Też było słychać trzaski i zgrzyty przy otwieraniu i zamykaniu szyby.

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam.

Komentarz

• BASTIAN001
      L&K
      • 2013
      • 1177
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

W zeszłym roku też miałem problem z podnośnikiem szyb z przodu od kierowcy.
      Okazało się że miałem zerwaną linkę oraz uszkodzone kółko na które nawija się linka. Zakupiłem nowe linki oraz kółko (zamienniki). Jak do tej pory nie mam problemów. Jeżeli silnik pracuje to proponuje wymontować cały mechanizm podnośnika szyb i sprawdzić jak wygląda kółko na które nawija się linka. Być może linka gdzieś się wkręciła lub uszkodzone są ząbki w kółku.
      W moim przypadku nie kupowałem całego nowego mechanizmu mam na myśli zamiennik ponieważ obawiałem się jaka będzie żywotność takiego silniczka.

Zerknij tutaj:

Komentarz

• skawecki
        Classic
        • 2013
        • 11

Też się obawiam żywotności tego mechanizmu, ponieważ to tylne szyby więc mało się ich używa. Dzięki za pomoc, tak zrobię zdemontuje mechanizm i zobaczę o co chodzi.

pozdrawiam

Komentarz

• innotic
          Ambiente
          • 2013
          • 111
          • Octavia I (1U2)
          • AGU 1.8 20VT 150 KM

U mnie też połamał się ślizg z tyłu (linka się rozwarstwiła i zablokowała). Wymieniłem cały mechanizm na używany oryginał i śmiga już rok :]
          >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
          >>Link alternatywny<<

Komentarz

• pablokinah
            Rider
            • 2010
            • 574

Mnie jak się zerwał ślizg to rozebrałem cały mechanizm się okazało iż linka się nawineła na mechanizm odnowa nawinołem założyłem nowy ślizg i tyle wystarczyło śmiga już drugi rok
            jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• Bocian4748
              Classic
              • 2010
              • 36

Caly mechanizm trzeba kupic,to znaczy ta prowadnice.

Komentarz

• pekool
                Rider
                • 2012
                • 321
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kolego cos takiego:
                pekool

Komentarz

• Bocian4748
                  Classic
                  • 2010
                  • 36

Dokladnie to.
                  Jest to caly mechanizm.
                  Mialem tą samą przypadlość i elektryk kazal wymienic calosc
                  Teraz spoko chodzi.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• innotic
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 111
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGU 1.8 20VT 150 KM

Ja mam znowu inny problem z szybą lewy tył. Mianowicie otwiera i zamyka się tylko i wyłącznie skokowo. Silnik sprawny, prowadnice nasmarowane, kable całe. Pomaganie ręką nie pomaga, "uczenie" szyby też. Nie mam już żadnych pomysłów :roll:
                    >> Serwisujesz swoją Skodę? Ściągnij książki "Sam Naprawiam - Octavia I" <<
                    >>Link alternatywny<<

Komentarz

Pracuję...