Udało mi się zakupić w Stonce zimowy płyn MADE IN ORGANIKA-CAR
[O1] Czy poszła UPG? Jakie znacie sposoby na sprawdzenie UPG
Zwiń
X
-
[O1] Czy poszła UPG? Jakie znacie sposoby na sprawdzenie UPG
Witam,
mam octavie 2.0 benzyna z 2002 roku.
Wydaje mi się, że poszła mi uszczelka pod głowicą. Jakie znacie jeszcze sposoby na sprawdzenie czy się nie mylę zanim zawitam do jakiegoś magika?
Moje objawy to: znikające chłodziwo po szybszej jeździe autostradą, masło pod korkiem oleju, mocno dmucha spod korka oleju, jakby utrata mocy, śmierdzi spalinami po odkręceniu korka oleju na pracującym silniku. Brak oczek oleju w chłodziwie, ale barwa jego jakby brudniejsza.
Pojechałbym na test CO2 w płynie chłodzącym, ale jestem aktualnie w UK i tu gdzie mieszkam ciężko o kogoś z takim sprzętem... Wiecie może jak wykonać takowy w domowych warunkach z użyciem tego specyfiku do akwariów? Czy to bardzo nie miarodajny test?
-
-
DirtyBoyz, Płyn chłodzący ci ucieka.Ze zbiorniczka od strony podszybia wychodzi króciec,tam wydostaje się zbyt wysokie ciśnienie,płyn.Jeżeli masz walniętą upg i spaliny przedostają się do układu chłodzenia to tędy będzie ci wywalać płyn.Zobacz za zbiorniczkiem na dole czy masz mokrą podłużnice to sie przekonasz.Utrata mocy może być spowodowana zanikaniem kompresji przez wadliwą upg.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, Z korkiem zbiorniczka to lepiej uważaj,jak będziesz miał zagazowany układ chłodzenia to ci ciśnienie wywali przy odkręcaniuhttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Węże sa twarde ale nie napompowane co swiadczy tylko o szczelnym układzie chłodzenia, da się je normalnie nagniatać. A ani baniek ani oczek oleju w zbiorniczku nie mam... Musze wymienic olej i chłodziwo na zime. A nie chce tego robić bez pewnej uszczelki bo może za miesiac będę musiał wymienić jeszcze raz, rozumiecie. Dzis sprawdzalem i z bagnetu mi nie dmucha.
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, Twierdzisz że masz szczelny układ chłodzenia to gdzie ci sie płyn traci :?: Bo gdzieś musi znikać jeśli ci ubywahttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, Dobrze prawisz.Przy szczelnym układzie chłodzenia jak jest walnięta upg i spaliny przedostają się do układu to będzie wybijać ze zbiorniczka płyn przez króciec od strony podszybia.Tak było u mniehttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, Rób test i zdawaj relacje.Potem coś napiszemyhttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Witam,
podłączę się pod temat. Zrobiło się chłodniej i u mnie w samochodzie podobnie. Grzeje tylko (i to słabo) powyżej 2 tys. Na wolnych wcale. Ale za to nie ubywa płynu, nie wywala po odkręceniu zbiorniczka, silnik pracuje równo.
Może to też być uszczelka?
Edit: jeszcze jeden objaw: kto ma BFQ (nie wiem może w innych też tak było) to wie, że przy dodawaniu gazu było słuchać takie bulgotanie pod deską. Teraz jest cisza.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez utekNo jak to co? Robisz taki test i wiesz czy są spaliny w układzie chłodzenia.
A płynu ubywa dalej a górą go nie wywala i reszta węże itp. też suche, czyli idzie w silnik...
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, Na chłopski rozum jak by ci płyn szedł w silnik to gdzie :?:http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez utekJak w silnik to w olej, wtedy będzie się zwiększał jego stan i pojawi się znaczna ilość masełka. Druga możliwość to w cylindry, wtedy będzie wydostawał się wydechem w postaci pary o specyficznym zapachu.
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, Masło w 2.0 AQY to rzecz normalna w okresie jesienno zimowym. Sprawdź vagiem czy termostat działa prawidłowo, tzn w grupie 001 czy temp wynosi 90 st po rozgrzaniu, bo na wksaźniku tego nie wychwycisz bo oszukuje +/- 20 st.
Mocne dmuchanie ze skrzyni korbowej to również norma, tak jest skonstruowany AQY. lubi masło lubi olej i mocno dmucha, ale daje dużo przyjemności z jazdy
Zostaw tą uszczelkę w spokoju. Płyn może Ci uciekać np w prawym dolnym rogu chłodnicy. U mnie np tędy lubi toche uciec, ale tak jest już od przeszło 50kkm i na razie nie chce mi się chłodnicy wyciągać i wymieniać.
Koniecznie sprawdź termostat vagiem, bo ja nie będzie trzymał to ilość masła Ci się potroi w zimę.
Komentarz
-
-
Panowie, a płyn chłodniczy nie może być zwyczajnie wypalony przez wydech?
Jeśli jest nieszczelność UPG i płyn dostaje się po troszkę w postaci pary(jest sassany do któregoś cylindra), to zostanie wydalony wraz ze spalinami.
aniol, odpowiedziałem właśnie, gdzie może się podziewać płyn chłodniczy 8)
DirtyBoyz, ile płynu i w jakim czasie Ci ubywa?
Wiem z własnego doświadczenia, że ubytek poniżej 0,2- 0,3 litra na miesiąc ciężko jest zlokalizować.
Szukałeś różowych strupków na łączeniach węży, przy termostacie itp?
Mam na myśli zaschnięty płyn...
[ Dodano: Wto 04 Lis, 14 09:15 ]
Przy przedostającym się płynie do cylindra silnik odpalony na zimno chodzi nierówno przez pierwsze kilkanaście sekund jak Star 200 tzw. "gruźlik".
Komentarz
-
-
Nie ma nigdzie zaschniętego płynu, nic się nie poci i nie przecieka, a ubytek był po tygodniu i trasie autostradą około litra drugi litr po dwóch tygodniach znów dolałem, ubytek spory, ale teraz od dwóch tygodni mam spokój... Czyli po drugim dolaniu płyn trzyma się na poziomie, już sam nie wiem chyba poczekam. Tylko boję się ruszyć w trase a czeka mnie podróż do polski za 3 tygodnie i żeby mi tej uszczelki nie wywiało gdzieś u gebelsów... :|
Komentarz
-
-
W moim przypadku jesienią-jak mi uwaliło UPG to z poczatku nic nie wskazywało na usterkę ,nie było masła spod korka,nie było powietrza(bąbelków) w zbiorniczku wyrównawczym,raz wywaliło płyn chłodniczy to wymieniłem korek -problem ustał.Gdy problem się nasilił a było to zimą to już miałem masło pod korkiem,sadzę w zbiorniczku a auto kopciło na biało i śmierdziało mocno spalinami .Gdybym to wcześniej zrobił nie miał bym kosztów aż takich że głowa boli 2,4 tys pln (regeneracja,mycie silnika,panewki ,uszczelka,zmieszanie oleju z płynem i na odwrót itp .Ale mądry polak po szkodzieSKODA OCTAVIA KOMBI 1.9 TDI 90 KM (2001)
Komentarz
-
-
DirtyBoyz, a sprawdzałeś ciśnienie sprężania na każdym cylindrze?
Nie pamiętam, dokładnie jakie powinno być, ale w książce Sam Naprawiam jest wykaz dla każdego motoru, jakie są maksymalne odchyłki. Wykręcasz świece i przykładasz manometr kręcą rozrusznikiem patrzą do ilu dobije na manometrze.
[ Dodano: Nie 09 Lis, 14 12:44 ]
Sorki, gdzieć mi literkę "c" urwało...heh
Komentarz
-
Komentarz