Napinacz paska klinowego (wielorowkowego) -awaria

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aniol
    RS
    • 2012
    • 5228
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

robreg, Dwie sprawy,ile taki klucz kosztuje i czy kolega andrzejm89, bedzie sam takie sprawy naprawiał.Bo jeżeli nie to wydatek zbędny.
    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• andrzejm89
      Classic
      • 2013
      • 37

dzięki paulob1 za linka ,dałem POMÓGŁ :kciukgora .w opisanych na A3 club doczytałem że za pomocą tego specjalnego klucza można zdemontować sprzęgiełko z altka bez jego wyjmowania.Czy polecie?

aniol napinacz zamówiony,sprzęgiełko też .. jeszcze pasek do domówienia no i klucz ... ahhh

robreg DZIĘKI .właśnie za ładnie m się kręci czyli pozostaje WYMIANA :hammer

[ Dodano: Pon 10 Lis, 14 22:30 ]
      tu mam klucze do sprzęgła altka :

-opisany wcześniej za ok 30 zł http://allegro.pl/klucz-do-alternato...754101160.html

-oraz klucz mniej skomplikowany za ok 13 zł http://allegro.pl/klucz-sprzegielka-...719781208.html

czy ten tańszy czy droższy może będzie lepszy ?wcześniejszy post sugeruje ten droższy ale tu kasa znowu z portfela, i czy da się nimi zrobić bez wyjmowania alternatora tak jak w forum A3 club ?

[ Dodano: Sro 12 Lis, 14 23:56 ]
      nie będę zakładał nowego tematu więc ciągnę dalej co mam

-więc zdemontowałem ALTERNATOR (posiłkowałem się opisem z ocp http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24795 ) + wasze porady .Nie było łatwo ,spręzarkę klimy zdemontowałem ,altek musiałem podważyć łomem bo nie chciał wyjść no i w ruch poszedł WD40 .Zdemontowałem też plastikową osłonę od ICka bo za dużo manewru to wcześcniej nie miałem

-po wyjęciu ALTKA stwierdziłem że jest zapieczony,nie obraca się na sprzęgle (jak w rowerze) tylko chodzi razem z wirnikiem na sztywno
      -stwierdziłem też lekkie odchylenia w obrotach ( tak jakby skrzywiła się oś wirnika)
      -po próbie odkręcenia sprzęgła alternatora kluczem specjalistycznym i torxem T50 zaniechałem dalszych czynności ( torx ślizgał się po ząbkach sprzęgła ,tak jakby już ktoś tam coś wsadzał i wyrobił ząbki na Torxa ,
      -sprzęgło jakie siedzi w altku to INA ,a alternator BOSCHa

chyba oddam altka do mechaniora bo już nie mam pomysłów :roll:
      SKODA OCTAVIA KOMBI 1.9 TDI 90 KM (2001)

Komentarz

• robreg
        L&K
        • 2010
        • 1195
        • Octavia I (1U2)
        • AXP 1.4 MPI 75 KM

wewnetrzny klucz to nie tylko Torx T50 - w zaleznosci od alternatora moze isc tam tez Spline M10. Jak juz alternator masz na wierzchu, to tylko kwestia narzedzia.
        Pozdrawiam, Robreg.
        ----
        furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• andrzejm89
          Classic
          • 2013
          • 37

robreg, masz rację .Nie posiadam takiego klucza ,tylko TORXa,

udałem się z ranka do pobliskiego Mechanika i mi pneumatem odkręcił w 10 sekund :szeroki_usmiech , oś wirnika jest prosta więc całe szczęście,sprzęgło zapieczone co w konsekwencji poszło na napinacz i pasek

zostawiłem altek u niego i z nowym sprzęgłem przyjdę (jak dotrze dziś przez kuriera)w celu przykręcenia

i pozostaje mi kupno Spline M10 w przyszłości

[ Dodano: Czw 13 Lis, 14 17:51 ]
          zestaw naprawczy gotowy do instalacji ,niestety kurier był za późno i mi mechanior nie dokręci już nowego sprzęgła ,jutro skręcam to wszystko

PODZIĘKOWNIA dla Kolegi z forum Weso za towary

[ Dodano: Sob 15 Lis, 14 09:05 ]
          Witam Forumowiczów.
          Zmontowałem to wszystko do kupy,czas 3 godzinki ,mały problem z wsadzeniem alternatora na swoje miejsce ale z uporami jest na swoim miejscu
          Z czuciem podokręcałem altka,spręzarkę klimy(takie zardzewiałe tulejki miały ok 3mm luzu z korpusem/łapą ) i napinacz ,
          Autko chodzi ładnie ,cicho,,alternator ładuje

Pozdrawiam i dzięki za porady

Dołączam foto

[ Dodano: Sob 15 Lis, 14 09:10 ]
          TEMAT DO ZAMKNIĘCIA ! :spoko

Załączone pliki
          SKODA OCTAVIA KOMBI 1.9 TDI 90 KM (2001)

Komentarz

Pracuję...