Zamieszczone przez maksiu
auto nie jedzie powyżej 120
Zwiń
X
-
auto nie jedzie powyżej 120
Witam. Octavia 1.9 tdi silnik ASV zasuwa jak szalony ale tylko do 120 km/h. Potem ledwo jedzie. Po zgaszeniu silnika znowu jest ok aż do 120 km/h. Możecie coś podpowiedzieć? Łopatki zasyfione w turbinie czy może zawór N75 i turbo przechodzi w tryb awaryjny. Myślałem, że zacinające się łopatki to raczej podczas jazdy po mieście a w mieście jest ok ciągnie ładnie. Auto mam od 2 dni więc świeżak ze mnie :-) może jakaś podpowiedź?
-
-
sasiad69, do zrobienia diagnostyka - nikt Ci nie powie co jest nie tak. Najprawdopodobniej geometria. Jak masz ochotę to włóż rękę i sprawdź w jakim zakresie porusza się sztanga.VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
Witam! Miałem ten sam proble! Nasi super mechanicy twierdzili ze turbo do regeneracji!!
dzieki sasiadowi ktory podpowiedział aby sprawdzić przewody od turbiny te podciśnieniem okazało się że jeden pod turbo zerwany a drrugi dziurawy! koszt wężyków 10zł za kilka mb do tej pory śmiga aż miło ponad rok bez problemu!!! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
sasiad69,
typowy objaw "notlauf", przyczyny mogą być różne a vag pokaże błąd przeładowania i być może coś jeszcze.
Na początku wyeliminuj kilka przyczyn.
- sprawdź gruszkę, czy jest szczelna.
- sprawdź przewody podciśnienia, czy nie są zmurszałe/pęknięte/przetarte.
- odepnij gruszkę od sztangi i poruszaj sztangą, ma lekko latać góra/dół bez oporów.
- zwróć uwagę, czy płaskownik sztangi porusza się w osi i jednej płaszczyźnie, inaczej, czy w czasie poruszania nie jest przekoszony (zgięta oś sztangi).
nie ruszaj sztangą z podpiętą gruszką bo możesz pogiąć oś sztangi.
- N75 podmień miejscami z takim samym od sterowania EGR.
w/w sposoby sam wypróbowałem po objawach takich jak twoje.
- wymieniłem przewód sterowania gruszki (lekkie przetarcie).
- wyczyściłem naftą i powietrzem górna połowę gruszki przez otwory wentylacyjne, wypadło sporo brudu i piachu a gruszka zaczęła poruszać się bardziej miękko.
- sztanga lekko się przycinała po środku zakresu pracy ( zgięta oś, j/w) po wyprostowaniu bez zacięć.
od tamtej pory minęły 4 lata i żadnych kłopotów z doładowaniem i żadnych błędów na vagu
Komentarz
-
Komentarz