aksia89, mówisz ze ciężko ci wybrać za dużo tego nie ......
[O1] pisk z okolic paska klinowego
Zwiń
X
-
[O1] pisk z okolic paska klinowego
witam ponownie kolegów
za niedługo będe stałym bywalcem usterek mechanicznych 
ale do rzeczy: odkąd tylko kupiłem autko dochodziły piski spod maski - okolice paska klinowego (piski i jakieś chrobotanie lecz tylko na wolnych obrotach wystarczy lekko dodać gazu i wszystko znika), przy skręcaniu kołami na asfalcie wyje strasznie i piszczy ale wystarczy dodać troszkę gazu i przestaje, a na alternatorze widać czarny pył, tak jakby z tego paska wielorowkowego i oczywiście podskakuje napinacz (patrząc na rolkę napinacza to podskakuje tak na oko 5mm) i teraz pytanie za 100 pkt: - za co się zabrać? ściągne pasek i czy da sięrozpoznać czy jest jakas wada np łożyska altka? czy może problem tkwi w pompie wspomagania? lub napinaczu? da się to sprawdzić jakoś? nigdy takich rzeczy nie diagnozowałem dlatego przed rozbiórką wole Was dopytać może ktoś miał podobny defekt
-
-
Łożysko alternatora + wyślizgany pasek
Dzisiaj miał podobnie mój ojciec w sharanie 1.9 TDI. Zaczęło się nagle. Najbardziej to na postoju jak kręcił kołami na wolnych obrotach to się działa masakra z paskiem napędzającym alternator. Po wymianie wyżej wymienionych części, auto śmiga jak laleczka.Octavia 1 Laurin&Klement 1.9 TDI 110KM
Komentarz
-
-
bartoszklos1, Po mojemu to łożysko pompy wspomagania
http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Po ściągnięciu paska jeżeli się znasz i wiesz o co kaman to sprawdzisz i sprzęgiełko alternatora i koło na pompie wspomagania i sam pasek sprawdzisz oczami rękami czy nie jest spękany, wyślizgany
Też z ojcem obstawialiśmy pompę lub/i maglownicę ale maglownica sucha, płyn na full. Mój mechanior diagnoza, wymiana i hula wszystko.Octavia 1 Laurin&Klement 1.9 TDI 110KM
Komentarz
-
-
no właśnie o to mi chodzi, auta mam może z 11 lat ale takich rzeczy jeszcze nigdy nie robiłem - zdejmę pasek i zobaczę czy gdzieś się dzieje coś niepokojącego, tylko gorzej jak żadnych luzów lub hałasów się nie doszukam - dlatego wolałem się z Wami skonsultować - może już to przechodziliście? jak będzie luz na pompie to wiadomo aut i po temacie
[ Dodano: Pon 16 Lut, 15 20:05 ]
no i wszystko jasne dzisiaj zobaczyłem minimalne drgania kola pasowego pompy wspomy i faktycznie łożysko się musi kończyć
Komentarz
-
-
Pisałem już o tym kilka razy. Plastykową rurkę o wewnętrznej średnicy około 8 mm, i długości około 1m, jednym końcem do ucha, a drugim w badane miejsce. Doskonale słychać pracę wszystkiego, co się porusza ruchem obrotowym lub posuwisto zwrotnym, a więc łożyska, zawory, wtryskiwacze, itp. Stetoskop lekarski może był by lepszy, ale chyba mało kto go ma, no i może szkoda by go było, gdyby nie chcący wpadł np. pod pasek wielorowkowy.
Komentarz
-
-
kolego Marian 2 dzięki za podpowiedź metodą słuchową
sprawdzę następnym razem jak będe miał czas, dopiero teraz to przeczytałem więc już nic nie zrobię. dzisiaj zdjąłem pasek (silnik wtedy chodzi bez szmerów) i jedyne co zauważyłem to luz osiowy na pompie wspomagania max 1mm ale może tak ma być? koło pasowe się nie kantuje tylko względem osi jest luz, i na napinaczu delikatny luz oraz lekki chrobot gdy zakręce ręcznie rolką napinacza, więc jednak chyba zacznę od wymiany napinacza (podczas pracy silnika podskakuje)
Marian 2, a jak można dojść do tego czy to te koło wału? przy włączonym silniku chodzi idealnie równiutko (ale tak na oko
, na alternatorze też ręcznie nie da się wyczuć żeby był jakiś luz :?
[ Dodano: Pią 27 Lut, 15 13:25 ]
koledzy problem już rozwiązany zacząłem od alternatora i na tym się skończyło - sprzęgło jednokierunkowe stało, więc to mam zrobione wymieniłem przy okazji rolke napinacza i pasek i teraz ładnie hula nic nie piszczy, dzięki za podpowiedzi
Komentarz
-

Komentarz