Agamek12, przykryj piaskownice płachtą czy deskami i po temacie
brak przyspieszenia po dodaniu gazu
Zwiń
X
-
brak przyspieszenia po dodaniu gazu
Witam,
moze ktos bedzie mogl pomoc, moj problem:
Po dodaniu gazu nie ma przyspieszenia w skodzie jak to bylo jeszcze kilka miesiecy temu. teraz jak dodaje gaz przy predkosci 100km czuje nawet takie odepchniecie do tylu. Myslalem ze to moze turbina bo auto ma juz na liczniku 220 tys. Generalnie moje pytanie sprowadza sie do:
1) czy ktos poleci dobry serwis autoryzowany abo to sprawdzic na komputerze co to jest?
2) dobrego mechanika najlepiej z komputerem, ktory by mogl pomoc?
jak w ogole myslicie co to moze byc? turbina czy cos innego?
Jestem z Milanówka - 30km od Warszawy.
Octavia, 1.9 TD, 130KM, 2001r.
co sie okazalo:
1) regeneracja turbiny ( na owczarskiej na jelonkach panowie zrobili ) koszt 1050 zł ( w to wchodzi nowy wirnik, gruszka ktora przejadla rdza i jeszcze kilka elementow ale wypadlo mi z glowy)
2) dodakowo podobno przy przegladzie jak koles wymienil mi filtr oleju kiedys to odlaczyl sie przewod i zapchal przekaznik sterowania zwor ( kolejne 160 zł).... teraz bede zwracal na niego uwage
3) montowanie turbiny z plukaniem calego układu dolotowego kosztowalo 500 zł) - podobno maź sie zrobila z starego oleju.
4) wymiana filtra oleju i olej nowy niezbedny - koszt razem 130 zl
troche peklo ale przez 215 tys nie bylo nic grzebane w tych rejonach i teraz smiga rewelacyjnie.
pozdrowienia, m
-
-
Witam miałem ten sam problem z brakiem mocy poradziłem sobie z tym I jestem zadowolony z efektu autko leci do przodu az miło . Kolego tak jak poprzednik mowi zobacz co komputer pokaze jak pokaze przeladowanie turbiny to sprawdz zaworek n75 czy dobry czy działa potem wszystkie rurki gumowe czy nie sa popekane I sprawdz czy sztanga od turbo luzno chodzi jak chodzi jak w moim przypaku z 3mm to chyba zapieczone kierowniczki turbiny . Powodzenia
Komentarz
-
-
Witam, mam podobny problem z moja octavia rocznik 1999, silnik 1.6, z tym że mój problem nie wiem do czego zaliczyć otóż rano nie chce odpalać jak już za 10 razem odpali to jedzie jakby nie chciał wciskam gaz do końca a on jak wół ledwo do przodu obroty nie skaczą jakoś szczególnie wysoko i mam wrażenie jakby za chwile miał zgasnąć. Dodam że nieco wcześniej tak nie było źle ale 2 razy zgasł mi podczas jazdy ( przy zmianie biegów na niższy) mechanik powiedział że to czujnik położenia wału - wymieniłam razem z wszystkimi filtrami gazu zgodnie z jego sugestią no i najważniejsze akumulator jest w porządku, komputer nie pokazuje żadnych błędów. Byłam już w kilku miejscach i każdy mówi co innego ale niczego nie są pewni. Proszę o pomoc, jakieś informacje jeśli ktoś miał taki problem albo wie co to może być to proszę napiszcie.
Pozdrawiam Kasia
Komentarz
-
-
kasiagosc, na gazie i benzynie ten sam problem?Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kasiagoscmechanik powiedział że to czujnik położenia wałuZamieszczone przez kasiagosckomputer nie pokazuje żadnych błędów
Bo jak dla mnie ty wygląda jak sprawa kierowca vs. straż miejska o jakiej ostatnio słyszałem - strażnik krokami przeliczył, że auto stoi za blisko skrzyżowania...
Komentarz
-
-
witam ponownie , co do powyższego dzieje się to na benzynie a stwierdzili ze to czujnik po opisanych problemach, niestety problem nie znikną a tylko sie pogorszyło na drugi dzień po wymianie czujnika położenia wału samochód odpalił też z oporem za 8 razem a jak chciałam jechać nie miał wogóle mocy więc prze parkowałam go na miejsce obok a teraz już w ogóle nie odpala i stoi... byłam u tego mechanika on przyjechał sprawdzić podłączył pod komputer i powiedział ze jedyny błąd jaki pokazuje to błąd hamulców na tylnym kole.. co ma koło do silnika tego mi nie powiedział ale stwierdził że to nie jest ich wina i mogę go im zaholować a oni będą rozbierać i szukać przyczyn .. już nie wiem co mam robic i co to może być.. Czy ktoś może mi pomóc ??? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc Kasia
[ Dodano: Pią 15 Maj, 15 12:31 ]
a dodam jeszcze ze odpala dopiero jak mu gazu dodam bo inaczej mogę kręcić w nieskończoność i nie odpali...
Komentarz
-
Komentarz