[O1] Zapach spalin 2.0 AQY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xyz1
    • 2024

sew1981, poczekaj, tylko odkuję się trochę po remoncie i niech się pierścionki ładnie ułożą :twisted:
    Plan jak był, tak jest. Tylko nieco dalej się w czasie odsunął :wink:
    W planie nadal są większe końcówki wtrysków. Turbo grzecznie czekam aż się skończy, choć do większego jakoś nie mam mocnych argumentów :lol:

A aporopo Roberta z TU, wraz z Michałem z M4K, mają już sporo odcinków wspólnych :bajer
  • xyz1
    Classic
    • 2015
    • 1

Przejrzałem parę poprzednich tematów, ale nikt nie napisał jak rozwiązał problem zapachu spalin w aucie podczas jazdy. Auto było u mechanika i nie stwierdził nieszczelności z układy wydechowego, jakiś wężyk został wymieniony ale to nic nie dało. Wie ktoś co może powodować przedostawanie się spalin do kabiny podczas jazdy?

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1085
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Może to nie spaliny, tylko opary benzyny. Mam "takie coś", ale nie zawsze, po tankowaniu. Bywa, że kilka kropel gdzieś tam kapnie przy wlewie paliwa, i wtedy czuć w kabinie.

Komentarz

• Bambek1
        Elegance
        • 2015
        • 963
        • Octavia I (1U2)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Sprawdź czy nie masz ubabranego olejem bloku silnika, tzn wycieków spod pokrywy klawiatury zaworów.
        Przerabiam aktualnie ten problem w innym aucie - seicento, tylko w seju jest tak, że jak jedziesz to jest wszystko ok, ale jak zatrzymasz się na światłach czy w korku lub masz włączony nawiew to w środku po kilku sekundach nie wysiedzisz, ale jak umyjesz silnik z oleju to kilka tygodni jest spokój i nic nie śmierdzi dopóki znów nie oblepi się olejem. Po prostu opary z rozgrzanego oleju wciąga do kanału wlotowego powietrza od nawiewu. Też na początku podejrzewałem układ wydechowy ale okazało się że to opary oleju silnikowego z bloku silnika.
        ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
        Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
        Spalanie - Motostat.pl
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Majonez69
          Classic
          • 2014
          • 34

Przewód dolotu powietrza jest cały?

Komentarz

• utek
            Elegance
            • 2007
            • 867
            • Superb II combi (3T5)
            • APK 2.0 MPI 115 KM

Proponowałbym sprawdzenie pochłaniacza par paliwa i wszelkich weżyków do niego biegnących. Od zbiornika do pochłaniacza i od pochłaniacza do kolektora dolotowego. Pochłaniacz to ta puszka po prawej stronie, obok zbiornika wyrównawczego.

Jeżeli to spaliny, to trzeba sprawdzić działanie wentylacji. Jeżeli nie działa prawidłowo, to może zasysać kratką w tylnym błotniku.

Niby układ wydechowy sprawdzony, ale ten silnik posiada chyba pompę powietrza wtórnego. Może ten zawór na kolektorze lub kolejne elementy układu przepuszczają spaliny?

Komentarz

Pracuję...