Masz przeladowanie, wiec trzeba wykonac znane czynnosci.
forum-> szukaj -> notlauft
forum-> szukaj -> notlauft
Tylko teraz słychać jakieś szumy powietrza w okolicach filtra powietrza. Objawia się to tym, że gdy silnik wejdzie raptownie na np. 3500 obr./min i puszcze pedał gazu to słychać syczenie. Słychać to tez przez kratki nawiewu w środku samochodu.
pojechałem na MERC'a żeby chłopaki sprawdzili co jest nie tak. Na kompie wyszły 3 błędy: P1248, P1556, P1256.
17849 - Zawór recyrkulacji spalin (N18) przerwa/zwarcie z masą
P1441 - 35-10 - - - Sporadyczny
17957 - Zawór elektromagn.ograniczania ciś. doładowania (N75): przerwa/zwarcie z masą
P1549 - 35-10 - - - Sporadyczny
17964 - Regulacja ciśnienia doładowania: nieosiągnięta granica regulacji
P1556 - 35-10 - - - Sporadyczny
17552 - Miernik masy powietrza (G70): przerwa lub zwarcie z masą
P1144 - 35-00 - -
17656 - Regulacja kąta początku wtrysku: różnica regulacji
P1248 - 35-10 - - - Sporadyczny
Dziurawych wężyków, przynajmniej przy zaworkach nie spostrzegłem, może być ewentualnie gdzieś przy turbo, za to zauważyłem zwiększone zużycie oleju. Kiedyś dolewalem 0,5l na 10tys km, teraz dolałem 3,5l. Turba kluczem jeszcze nie ruszałem. Do zmiany mam termostat chyba (nawet jak się dogrzeje do 90stopni, to potem schodzi do 80 stopni i tak sie trzyma), ale to raczej nie powinno mieć wpływu.
Przy pierwszym przyspieszeniu dwójka do czerwonego pola, trójka na 4tys notlauf. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu, trójka też juz mi doszła do końca, czwórki nie miałem gdzie stestować. Skodzia moze nie idzie jak kiedyś, bo nie wbija w fotel, ale chociaż już rowno przyspiesza. Czyli n75 weekend do czyszczenia idzie a w ostateczności kupię nowy. Niestety nie odnalazłem cięgła do turba, ale jak będę z powrotem podmieniał zaworki, to poszukam znów. Chyba, że ktoś jest z łodzi i ma chwilę, by mo pokazać gdzie tego szukać (wiem, że już było kilka razy na forum o tym, ale niestety jestem za ciemny chyba by pojąć wyjaśnienia).
Komentarz