Zamieszczone przez jamer
Faktycznie przy mocno falujących obrotach jest to normalny objaw, ale samo falowanie jest "nienormalne"; jeśli pozbędziesz się falowania obrotów to pedał też przestanie "kopać w stopę". Jedynym przypadkiem przy pracującym silniku kiedy takie pojedyncze kopnięcie pedału w stopę może "legalnie" wystąpić to moment gdy po mocniejszym wciśnięciu gazu szybko go odpuścimy ( wtedy klapka przepustnicy szybko się zamyka i silniczek w przepustnicy próbując powstrzymać ją przed całkowitym zamknięciem <zdławieniem silnika> na chwilkę otwiera ją powyżej poziomu obrotów jałowych).
Zamieszczone przez korek63
- Sprawdź czy linka gazu na wyłączonym zapłonie nie jest naprężona ( powinna mieć wtedy delikatny luz na kole przepustnicy, a klapka powinna być wtedy całkowicie zamknięta ).
- Obejrzyj dokładnie klapkę przepustnicy ( krawędzie i oś obrotu ) czy nie zostały na niej jakieś zanieczyszczenia, które mogą powodować, że klapka się nie domyka.
- Rozbierz jeszcze raz część elektroniczną i sprawdź ( pokręcając kilka obrotów w odpowiednią stronę małym metalowym kólkiem zębatym na osi silnika - tak jak to robi silniczek podczas normalnej pracy ) czy po delikatnym naprężeniu ( nakręceniu? ) mechanizmu klapki całość wraca bez zacięć do pozycji spoczynkowej ( po delikatnym odpuszczeniu tego metalowego kólka zębatego ). Czasami ta jasnobrązowa krzywka potrafi przycierać się o to białe koło zębate...
- To już "wróżenie z fusów" ale spróbuj wykonać adaptację, przy zaślepionym wężyku od zbiornika z węglem aktywnym < recyrkulacja spalin> ( zdejmij wężyk z przepustnicy, a otwór na obudowie przepustnicy zatkaj szczelnie np. palcem ). Może coś jest "nie halo" ze zbiornikiem i wytwarza się tam jakieś ciśnienie?
- Obiło mi się też o uszy, że podobny problem może powodować puszczający zaworek znajdujący się na plastikowej czarnej rurce łączącej kolektor dolotowy z pompą hamulcową ( coś związane z podciśnieniem ), ale nigdy tego nie testowałem i nawet nie wiem czy w AEE to występuje ( w ALM Cordoby było )...
To chyba tyle... Powodzenie i nie poddawaj się!
Komentarz