Tarcie klocków o tarcze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bolo1
    Classic
    • 2009
    • 34

Tarcie klocków o tarcze

Ja właśnie zainstalowałem swoje wygłuszenie. Kupiłem w ASO i cena wyniosła 110PLN. Spinki są w komplecie powciskane w otwory montażowe tak więc tylko przyłożyć do maski i wciskać... tak przynajmniej poinstruowano mnie w ASO co jednak nie jest do końca prawdą bo należy to zrobić delikatnie i z głową !! Kilka spinek wlazło bez problemu, część z oporem a kilka wogóle nie chciało się wcisnąć wręcz odkształcając "fasolki" montażowe w masce. Po prostu trzeba ścisnąć kołki z tyłu za prostokątne stopki i wtedy wchodzą jak w masło.. ot cała filozofia. Gdyby ktoś montował to nic na siłę.
    A co do samego efektu to tyle mogę stwierdzić, że jest chyba ciszej jak się stoi obok auta a jak to wygląda w czasie jazdy to jeszcze nie wiem bo muszę pojeździć. Zauważyłem że na masce od wewnątrz skrapla się para.. wynika to chyba z różnicy temperatur między komorą silnika a otoczeniem. Prawdopodobnie teraz dzięki dodatkowej izolacji to zjawisko ustąpi.
  • PZ13
    Ambiente
    • 2008
    • 114

Tarcie klocków o tarcze

Czesc,

Wymieniłem klocki, przód trze o tarcze, występuje duży opór toczenia. Pojawia się niebieski rancik ok. 1 cm na brzegu tarczy, czyli grzeje się podczas jazdy.

Przejechałem już 100 km, czy jeszcze to trochę podocierać, czy trzeba coś z tym zrobić? Generalnie, wiem że trzeba by podszlifować tarcze, ale na to nie ma szans.
    ECO POWER ;-)

Komentarz

• Kajtiii
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 291

Mi to wygląda na zwichrowane tarcze....... albo tokarnia albo wymiana.....

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

A zaciski byly czyszczone i prowadnice zaciskow?? Samo wbicie tloczka do konca malo daje. On w takich warunkach pracowal po raz ostatni jak auto bylo nowe. Przed kazda zmiana tarczy i klocka trzeba zacisk rozebrac wyczyscic przesmarowac - cudow nie ma. Tlok byl ciagle wysuniety i pod ta gumka nie jest juz taki czysty jak kiedys.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

PZ13, Zastosuj się i to prędko do rad kolegi Maicroft, bo ci zaraz szlag trafi wszystko i będą kolejne koszty ( jeżdżąc w ten sposób zwichrujesz sobie tarcze , ponieważ cały czas się tarcza grzeje i wystarczy większa kałuża i nagłe ochłodzenie materiału (tarczy może spowodować jej rozhartowanie )

Komentarz

• sagol
            Drive
            S_OCP Member
            • 2007
            • 83

Dodatkowo jak Ci się będą grzały hamulce to płyn może tracić swoje właściwości i jak będziesz chciał kiedyś zahamować to pedał hamulca w podłogę Ci się wbije.

Komentarz

Pracuję...