Moje refleksje na temat użytkowania klimatyzacji...

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcind
    Rider
    • 2005
    • 438

Tez staram sie nie przesadzac z klima, bo na dobre to nie wychodzi. Najbardziej wkurza mnie taki delikatny zapszek po tym jak przelacze z auto na econo zeby troche sobie recznie poregulowazc temperaturka.
    Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
    mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

optymalna temperatura dla czlowieka to 21-22 stopnie, ja najczesciej ustawiam na 19 i wlasnie jestem przeziebiony
      no i ja jakos nic nie kombinuje z "auto", "econo", "bez napisu" itd - odkad w samochodach, ktorych uzywam mam automatyczna klime, uzywam tylko trybu "auto" i jestem zadowolony, po co komplikowac sobie zycie , a klimy uzywam praktycznie przez okragly rok.

mam natomiast pytanie, na ktore nikt nie moze mi udzielic jasnej odpowiedzi: wiadomo, ze zaleca sie zalaczanie klimy przynajmniej raz na tydzien czy miesiac (nie wnikam bo jak mowiem ja mam caly czas), zeby przesmarowal sie uklad itd, ale np. w zime nawet przy zalaczonej klimie sprezarka nie pracuje, wiec co wtedy? trzeba jakos wymuszac to chlodzenie, czy elektronika jest na tyle madra, ze "sama" raz na jakis czas przepchnie czynnik chlodzaco-smarujacy?
      pzdr!
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A możecie mi powiedzieć czy jest jakis sposób żeby ustalić w manualnej klimatyzacji idealną temperature.. chodzi mi np. o 22 stopnie.. nawet podziałki nie ma... zawsze na farta ustawiam a i tak potem nap******* mnie gardło...
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Qulek
          A możecie mi powiedzieć czy jest jakis sposób żeby ustalić w manualnej klimatyzacji idealną temperature.. chodzi mi np. o 22 stopnie.. nawet podziałki nie ma... zawsze na farta ustawiam a i tak potem nap******* mnie gardło...
          nie ma.
          pzdr!
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

skieruj nawiew w góre na szybe to gardło juz cie nie bedzie nap****** a z tego co pamietam to tam jest zaprogarmowana temperatura i chyba nie d sie jej zminić

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

no mozna cos tam kombinowac, ale IDEALNEJ temperatury o ktora chodzilo Qulek'owi nie da sie ustawic, zawsze bedzie albo za cieplo albo za zimno niestety.
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PCet
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 153

No proszę, temat niby wszystkim zanany, ale parę ciekawych wskazówek można wyczytać. Jak widać, czasami warto poruszać tak fundamentalne kwestie k
                Zwłaszcza, że dopiero od niedawna korzystam z samochodu z klimką. 8)

pozdr!
                Już nie skoda, ale grupa ta sama

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

miło że mogliśmy w czymś pomóć k

Komentarz

• michu
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 235

no to jeszcze ja w sprawie klimy
                    mam auto z 2001 i zastanawiam się czy oddać je do serwisu, który zajmuje się klimami żeby dobić tego świnstwa którym się dobija klimy w vw. Klima działa dobrze ale podobno powinno się uzupełniać co rok. Kto z Was dobija klime co roku albo nie ??
                    pozdro.
                    - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez michu
                      no to jeszcze ja w sprawie klimy
                      mam auto z 2001 i zastanawiam się czy oddać je do serwisu, który zajmuje się klimami żeby dobić tego świnstwa którym się dobija klimy w vw. Klima działa dobrze ale podobno powinno się uzupełniać co rok. Kto z Was dobija klime co roku albo nie ??
                      pozdro.
                      ja co roku sprawdzam i jak jest potrzeba dobijam.
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja ostatnio po zimie narzekalem na nie mily zapach z nawiewow po uzyciu klimy. Teraz wlasnie wylaczam klime wczesniej i jeszcze nawiew sobie chodzi z ok. 1min i w ten spospb przykry zapach zniknal Jeszcze sie czasmi pojawia w wilgotne dni jak deszcz pada ,ale stalo sie to mniej uciazliwe i w tej chwili zastanawiam sie czy odgrzybiac :wink:
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• pantol
                          Elegance
                          • 2004
                          • 754

Zamieszczone przez Samiec
                          Ja ostatnio po zimie narzekalem na nie mily zapach z nawiewow po uzyciu klimy. Teraz wlasnie wylaczam klime wczesniej i jeszcze nawiew sobie chodzi z ok. 1min i w ten spospb przykry zapach zniknal Jeszcze sie czasmi pojawia w wilgotne dni jak deszcz pada ,ale stalo sie to mniej uciazliwe i w tej chwili zastanawiam sie czy odgrzybiac :wink:
                          Miałem podobnie, ale kupiłem sobuie jakiś "szit" plaka do nawiewów. Napsikałem tej piany do każdego nawiewu i potem w główną gardziel (tam gdzie jest filtr p.pyłkowy) - i teraz zero zapachu. A tego specyfiku chyba mi starczy na jkieś 5 lub więcej razy. Koszt około 20 pln za pojemnik. Podobno też odgrzybia, ale sam nie wiem. Niestety po użyciu na kilka dni pozostawia "niby" ładny zapach - mi niestety nie odpowiada. Ale tanim kosztem w 5 minut d się zlikwidować "smrodek" z nawiewów.
                          Jarek "Vinci"

Komentarz

• mario_op
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 112

Jeszcze odnośnie różnicy temperatur, oglądałem w tv jakiś program gdzie pan doktor mówił żeby różnica auto/zewnątrz nie była wyższa jak 10st.
                            COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• Tytus
                              Drive
                              • 2005
                              • 93

Re: Moje refleksje na temat użytkowania klimatyzacji...

Zamieszczone przez MiKruS
                              Zasada nr 1.
                              Klimatyzacja nie sluzy do schlodzenia sie tylko do tego, zeby sie nie ugotowac w aucie.
                              Zasada nr 2.
                              Po wlaczeniu klimy w nagrzanym samochodzie nalezy uchylic szyby, zeby wnetrze sie przewietrzylo.
                              Zasada nr 3.
                              W dlugich trasach nalezy raz na jakis czas otworzyc okna i przewietrzyc auto. Oraz najlepiej spozywac spore ilosci wody lub innych plynow.
                              Poniewaz klima wyszusza powietrza a co za tym idzie blony sluzowe. Warto wiec je nawadniac.

Stosujac sie do tych zasad od kilku sezonow nie zdarzylo mi sie przeziebic, a kiedys jak sobie dogadzalem, to bylem regularnie chory - zwlaszcza na rozpoczecie sezonu klimatyzacyjnego...
                              ad1, zdecydowanie klima się chłodze a potem już w tym chłodku zostaję
                              ad2, ja najpierw zostawiam drzwi otwarte, potem zamykam wszystko i włączam zamkniety obiek, chłodzi piorunem
                              ad3, piję dużo z zasady sikam równie często
                              ad... - przeziebiam się zawsze i tylko od przewianych pleców co w samochodzie mi nie grozi więc klima mi nie szkodzi

Komentarz

• PCet
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 153

Taką obserwację dziś poczyniłem.
                                Wiązała się z mocnymi opadami deszczu.
                                Mianowice, wsiedliśmy z żoną do auta. Minęła chwila i oczywiście zaczęły parować szyby.
                                No to, zagoniłem nawiew do pracy (tylko na przednią szybę). Jedynka,dwójka,trójka, czwórka (stopnie nawiewu ) , a szyba nadal zaparowana . Newet po dobrych kilku minutach. Tylko takie smugi przeźroczystej szyby... :roll:

Udało się w końcu, ale dopiero po włączeniu klimy. Wtedy szybki odparowały właściwie w trybie natychmiastowym. Jak klime wyłączyłem, to znowu parowanie... :evil:

Czy tak ma być? Że bez klimy się nie da?
                                Może jakiś filterek powinienem przetrzepać? :?:

Pozdr

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Jak filtr przeciwpylkowy masz zamoczony to tak moze byc. Druga sprawa wilgoc w aucie jak jest jej duzo, to naprawde ciezko aby bez klimy szyby nie parowaly.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• jarek_wt
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 154

Zamieszczone przez PCet
                                    Taką obserwację dziś poczyniłem.
                                    Wiązała się z mocnymi opadami deszczu.
                                    Mianowice, wsiedliśmy z żoną do auta. Minęła chwila i oczywiście zaczęły parować szyby.
                                    No to, zagoniłem nawiew do pracy (tylko na przednią szybę). Jedynka,dwójka,trójka, czwórka (stopnie nawiewu ) , a szyba nadal zaparowana . Newet po dobrych kilku minutach. Tylko takie smugi przeźroczystej szyby... :roll:

Udało się w końcu, ale dopiero po włączeniu klimy. Wtedy szybki odparowały właściwie w trybie natychmiastowym. Jak klime wyłączyłem, to znowu parowanie... :evil:

Czy tak ma być? Że bez klimy się nie da?
                                    Może jakiś filterek powinienem przetrzepać? :?:

Pozdr

Wytłumaczenie jest bardzo proste : para wodna która jest zawarta w powietrzu skrapla się przy przejściu powietrza przez uklad chłodzący. Nalezy pamietać aby skutecznie schłodzić powietrze, które w dość szybkim tempie przepływa przez cały układ, temperatura powierzchmi wymiennika musi być naprawdę niska. Na wyjściu mamy więc chłodne ale suche powietrze, oraz wodę w postaci ciekłej która jest odprowadzana na zewnątrz.
                                    Jeżeli wyłączysz klimatyzację, to wtedy powietrze jest ciepłe, ale zawiera bardzo dużo wilgoci, która osadza się na chłodniejszych powierzchniach. Ponieważ szkło nie jest zbyt dobtym przewodnikiem ciepła, więc tam gdzie jest skieroway nawiew, temperatura szyby jest wyższa od tzw. punktu skraplania, natomiast poza tym obszarem niższa, co skutkuje klasyczną "rosą".

pozdrawiam
                                    Jarecki
                                    Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• PCet
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 153

Niby wszystko racja, ale do tej pory jezdziłem Felką i tam pomimo braku klimatyzacji bez problemu w podobnych sytuacjach udawało się odparować szyby. Najciężej było na samej górze, ale drogę widziałem.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 14 Sty, 06 14:52 ]
                                      Witam,

Temat trochę leżał odłogiem,ale dziś dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy o klimatyzacji w mojej O2 (Ambiente). Być może dla niektórych to oczywiste, ale znajdą się zapewne również mniej doświadczeni, którzy mieli być może wątpliwości.

Klimatyzacja w autku jest półautomatyczna. Mniej więcej od trzech tygodni nie załącza się sprężarka po kliknięciu guziczka. Zasięgnąłem więc informacji w ASO.

No i tak: sprężarka ma zmienną pojemność skokową i nie jest dołączana do silnika za pomocą sprzęgła. Jest za to pasek na stałe napędzający sprężarkę. Dowiedziałem się, że poniżej 15 stopni C sprężarka nie będzie się załączała w momencie włączania klimy. Po prostu pracuje sobie cały czas, tylko w trybie "minimalnym".

Powyżej 15 stopni sprężarka pracuje z pełną mocą.

Trochę to dziwne, bo prawie palec sobie dam uciąć :wink: , że pracowała również, gdy temperatora spadła poniżej tych 15 stopni.

No i powiedzieli, że nie muszę co pewien czas włączać tej klimatyzacji, bo z racji tego, że sprężarka cały czas się kręci, nie ma potrzeby jej cyklicznego przesmarowywania.

Problem mam tylko z szybkim odparowaniem szyb, ale może filtr przeciwpyłkowy czas wymienić...

I to tyle.

Pozdr.
                                      PCet

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Chyba 5 stopni, przy 15 to by dzialala taka klima przez moze kilka tygodni w roku.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• MZD
                                          Ambiente
                                          • 2004
                                          • 242

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Chyba 5 stopni, przy 15 to by dzialala taka klima przez moze kilka tygodni w roku.
                                          Też mi się wydaje że to 5 stopni.
                                          Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• PCet
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 153

No właśnie też mi wyglądało na trochę dużo, ale pan się upierał. Napisane było nawet na protokole odbioru, że sprwadzili mechanicznie i elektrycznie klimatyzację i że jest wszystko ok, bo poniżej 15 stopni, to sprężarka się nie załącza połną mocą. Może się pomylili.... :shock:

Sprawdzę, jak trochę temperatura podskoczy.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez PCet
                                              No właśnie też mi wyglądało na trochę dużo, ale pan się upierał. Napisane było nawet na protokole odbioru, że sprwadzili mechanicznie i elektrycznie klimatyzację i że jest wszystko ok, bo poniżej 15 stopni, to sprężarka się nie załącza połną mocą. Może się pomylili.... :shock:

Sprawdzę, jak trochę temperatura podskoczy.
                                              wiesz.. mi jeden pan w ASO powiedzial, ze ET to grubosc bieznika... no comments
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• aras0184
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 156

Dziś odebrałem swoją Octe i od razu mam takie pytanko... Czy na Climatronicu jest wyświetlana, obok ządanej temperatury, temperatura z wewnątrz czy zewnątrza auta? Bo mi się zdaje, że u mnie z zewnątrz... A przecież zewnątrzną też mam na wyświetlaczu komputera, to na logikę powinna być tam wewnętrzna...

Skodićku
                                                Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
                                                President Harry II ASC + Midland ML-145

Komentarz

• bubuDE
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 763
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

aras0184, te sama temp. masz na kompie na wskaznikach i na tronicu z roznica do pol stopnia. Chodzi o temp. zewn.
                                                  PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• aras0184
                                                    Ambiente
                                                    • 2007
                                                    • 156

bubuDE, czyli dobrze mi się wydawało. A czy można jakoś ustawić na tronicu temp wewnętrzną /aby się wyświetlała/? Bo z tego co się zorientowałem to jedynie na tronicu widnieje oczekiwana temp wewnętrzna, a nie aktualna.

Skodićku
                                                    Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
                                                    President Harry II ASC + Midland ML-145

Komentarz

Pracuję...