[Inne] punkty karne !!!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • starozytny
    Classic
    • 2009
    • 33

[Inne] punkty karne !!!

Witam!

Jezdze na 16' alufelgach - opona 205/55. Chce zalozyc stalowe felgi 15' na zimowki, doszukalem sie na forum jaki to powinien byc rozmiar, ale znajomy wulkanizator mnie wystraszyl, ze jak fabrycznie bylo 16' to moze byc problem z piasta czy z tarczami - nie wiem.

Moje kolo zapasowe tez jest 16' - dlatego prosze o upewnienie mnie, czy Felga stalowa 6,0J x 15", ET 38 (5x100) bedzie git? Opony chce kupic 195/65. Felgi beda z allegro - wiec wole byc pewny

Auto to Octavia I Elegance z 2001 roku...

Dziekuje i pozdrawiam!
    „Jeśli chcesz gdzieś dojść, najlepiej znajdź kogoś, kto już tam doszedł”

"A jeśli czegoś się nie da zrobić - znajdź kogoś, kto o tym nie wie. Przyjdzie i to zrobi."

Czarny Rider, kręcący się w okolicach Płocka
  • pawel_krk
    Drive
    S_OCP Member
    • 2008
    • 41

[Inne] punkty karne !!!

Witajcie

Chciałem się z Wami podzielić moją przygodą, której przytrafienia nikomu nie życze
    Zatrzymali mnie Panowie aly nieoznakowanym radiowozem ....prawie jak w kinie :lol: , tyle że mały ekran to biletu ku....wsko drogie fara fara, wykład niemalże ojcowski nt. szybkiej jazdy itp. po negocjacjach dostałem maxa, tj. 10 pkt i 500 zł na szczęście wybiłem im z głowy sumowanie pkt za wykroczenia , bo na dzień dobry usłyszałem 29 pkt i 1200 zł
    Więc poprosiłem grzecznie żeby panowie nie zabierali mi prawka, bo w tym momencie mam 18 pkt. a cholowanie autka do krakowa z żywca uderzyłoby mnie po kieszeni. Panowie zrozumieli, puscili mnie do domku. Stresior mnie dopadł na drugi dzień jak poczytałem co dalej ze mną i jak obchodzą się z "recydywistami" na egzaminach :shock:
    Uruchomiłem znajomego który ma tam jakiegoś misia w drogówce na opolszczyźnie...ale że newsów brakowało, sam wybrałem się na komende zapytać ile ja tych punkcików mam. i teraz najlepsze - co się okazało- miła pani z komendy woj. policji drogowej w krk, ul. mogilska ileś tam, poinformowała mnie że mam na koncie.... 6 pkt. :shock: :shock: :shock: i dodała, że jak dostałem coś, no to muszę sobie doliczyć i tyle...po dosłownie 15 min tel od kolegi z opola - dostał info od swojego kolegi z drogówki że punktów mam... 7 :shock: :shock: :shock:
    Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić o co biega, bo zgłupiałem?? Mam mandatów od straży miejskiej na 12 pkt i od drogówki na 6 pkt. + 10 pkt. z ostatniego wyczynu. z tego wynika że punkty od straży miejskiej nie weszły mi na konto... czy ktoś wie coś w tym temacie ??

wniosek taki że boje się teraz jechać np. na kujawy bo tam już może nie mam prawka wogóle - skąd ta rozbieżność stanu punktów między województwami :?:

ps.1 przepraszam adminów że nie w tym miejscu powinno się to znaleźdź...zbłądziłem :|
    ps.2 dzisiaj jade po radyjko CB :twisted:

Komentarz

• mdo1
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 441

Zamieszczone przez pawel_krk
      ps.2 dzisiaj jade po radyjko CB
      polecam, po ostatniej wizycie w "kinie" tez sie szybko zdecydowalem

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Prawdopodobnie punkty które dostałeś podczas ostatniej kontroli nie zostały jeszcze wprowadzone do kompa na twoje konto.
        A tak swoją drogą, to skoro decyduje się łamać przepisy, to trzeba również po męsku przyjąc na klatę sankcję za owe wykroczenia. :twisted:
        Czarny Elegance

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1087
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

I poco ten stress ?, wystarczy tylko jeżdzić przepisowo, i napewno wszystko będzie w porządku.
          Moim zdaniem, niema czym się chwalić, bo taka jazda to zagrożenie bezpieczeństwa.
          Przede wszystkim, nie powinno się mieć zbyt dobrego wyobrażenia o swoich umiejętnościach.

Komentarz

• pawel_krk
            Drive
            S_OCP Member
            • 2008
            • 41

Zamieszczone przez Big
            Prawdopodobnie punkty które dostałeś podczas ostatniej kontroli nie zostały jeszcze wprowadzone do kompa na twoje konto.
            jasne, bo mandat dostałem w piątek na śląsku a na komendzie byłem w środę, więc procedura jeszcze trwa. Natomiast pytanie brzmi co się stało z punktami od straży miejskiej no i skąd rozbieżność w stanie punktów...

Zamieszczone przez Big
            A tak swoja drogą to skoro decyduje sie łamac przepisy to trzeba również po męsku przyjąc na klatę sankcję za owe wykroczenia.
            byłem na to przygotowany..ALE..gdybym czuł się winny (wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, na trzeciego i tego typu gięcie pały :twisted: ) to trza ponieść konsekwencja...ale mnie dojechali na 12 kilometrowym !!!!! odcinku drogi expresowej S69. Cicho, cimno, praktycznie zero ruchu itp. No to se nadepnąłem.... zmierzyli mnie na całym odcinku, bo przed wjazdem na expresówke na ograniczeniu do 70 km, pojechałem 87 km :| ..nawet sobie nikogo nie wyprzedziłem :lol:

Komentarz

• mdo1
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 441

Zamieszczone przez Big
              A tak swoja drogą to skoro decyduje sie łamac przepisy to trzeba również po męsku przyjąc na klatę sankcję za owe wykroczenia.
              swiete slowa

Zamieszczone przez Marian 2
              wystarczy tylko jeżdzić przepisowo, i napewno wszystko będzie w porządku.
              zawsze jezdzisz przepisowo?

Komentarz

• pawel_krk
                Drive
                S_OCP Member
                • 2008
                • 41

Zamieszczone przez Marian 2
                Moim zdaniem, niema czym się chwalić, bo taka jazda to zagrożenie bezpieczeństwa.
                ok, pojechałem dużo za szybko :P , ale nie ma mowy o jakimkolwiek zagrożeniu...jak napisałem, nawet nikogo nie wyprzedziłem, a pkt wzięły się np. za kilka ograniczeń do 90 km\h na wiaduktach KTÓRE BYŁY PRZEJAZDAMI BEZKOLIZYJNYMI. Moja wina nie ulega jakiejkolwiek wątpliwośći... co do prowadzenia to nie mam wysokiego mniemania o swoich umiejętnościach i jestem daleki od takiego podejscia

ale o co biega z tymi punktami... teraz to nawet nie wiem kiedy mi spadnie te 6 pkt.

Komentarz

• mdo1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 441

teraz to nawet nie wiem kiedy mi spadnie te 6 pkt.
                  a pamietasz kiedy je dostawales?
                  bo sie przeciez przedawniaja po roku

Komentarz

• pawel_krk
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 41

Zamieszczone przez mdo1
                    przedawniaja po roku
                    tak, ale teraz po tej akcji to już sam nie wiem kiedy i co ważniejsze od kogo które były :/ ale wysłałem dzisiaj list na komende z prośbą o pisemne przesłasnie info o stanie pkt. więc bedzie wszystko wiadomo...

a tak swoją drogą 17 zł za taką informacje to troche sporo :evil:

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

ale wysłałem dzisiaj list na komende z prośbą o pisemne przesłasnie info o stanie pkt. więc bedzie wszystko wiadomo
                      pewnie sie teraz dolicza i prawko papa

Komentarz

• pawel_krk
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 41

Zamieszczone przez marekzu
                        pewnie sie teraz dolicza i prawko papa
                        nie strasz

Komentarz

• loru
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4286
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie strasz
                          nie straszy tak może być, jak zaczną szukać żeby Tobie odpowiedzieć na pismo to mogą się doliczyć a wtedy :
                          Zamieszczone przez marekzu
                          prawko papa
                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• pawel_krk
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 41

pożyjem -> uwidim

ale jak to wszystko w takim razie działa...czyzby pkt. strazy nie wchodzily na to samo konto czy jak ? :?:

Komentarz

• mdo1
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 441

Zamieszczone przez loru
                              pawel_krk napisał/a:
                              nie strasz

nie straszy tak może być, jak zaczną szukać żeby Tobie odpowiedzieć na pismo to mogą się doliczyć a wtedy :
                              no niestety - troche sam sie potencjalnie zalatwiles

z jednej strony ryzykowales jezdzac, bo mogli cie na drodze z auta wysadzic jakby sie okazalo przy nastepnej kontroli ze masz ponad limit

z drugiej, jakbys grzecznie jezdzil i sie nie nacial na kontrole, to moglbys przeczekac az cos ci sie przedawni i bedziesz pod kreska

chyba wstecznie nie moga zabrac prawka jak sie dopatrza, ze mial ponad limit a juz nie ma?

nie slyszalem w kazdym razie o takim przypadku

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3777
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pawel_krk, nie czekaj idź do WORD-U zapłać 300 zł. odbębnij jednodniowe szkolenie i odejmą Ci 6 pkt. karnych. Takie szkolenie możliwe dwa razy do roku. punkty karne policyjne czy straży miejskiej wchodzą na to samo konto kierowcy w jednej bazie danych.
                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• pawel_krk
                                  Drive
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 41

teraz to juz zglupialem do reszty...no to jak mam rozumieć ta informację od policjantki z mogilskiej i tego kolesia z opola ? przeciez oboje podali mniej wiecej taki sam stan punktów, dodatkowo odbylem szkolenie

Komentarz

• c0nn3ct
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 680

z tego co tak czytam to wszyscy jeżdżą przepisowo 50 to 50, 90 to 90 i ani kilometra więcej :P

no w to to nie uwierze nigdy... :helm
                                    O1 AGR <- Była
                                    O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
                                    OI RS <- Jest

Komentarz

• bartek_lublin
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 43

90 to sie jezdzi po miescie jak sa 2 pasy a nie 50 ;/ min 70 powinno byc takie zalecane ograniczenie a w trasie 120-130km/h

Komentarz

• pawel_krk
                                        Drive
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 41

z tego co tak czytam to wszyscy jeżdżą przepisowo 50 to 50, 90 to 90 i ani kilometra więcej
                                        prędkość należy dostosować do panujących warunkówna drodze :wink: :wink:

Komentarz

• Misiekoctavia
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 891

pawel_krk, ja tez mialem nizla zagwostke z punktami. Normalnie za parkowanie dostajesz 100zl i 1punkt. A ja dostalem jeden do policjanta i jeden od strazy miejskiej(znalazlem swistek za szyba) Gdy mialem ostatnia kontrole to spytalem sie ile mam punktow. Ku memu zdziweniu okazalo sie, ze mam mniej o jeden niz wynika z moich obliczen. Wiec moze te od strazy sie niewliczaja.
                                          Ja tam niewiem czy jezdzenie az tak wolno jest fajne :twisted: Zawsze gdy jezdze troche wolniej to mam jakis przypal na drodze :x Niewszedzie mozna cisnac ile fabryka dala ale niepiszcie, ze wszyscy jestescie aniolkami :wink:
                                          Znam goscia ktory zawsze jezdzi przepisowo a i tak dostal mandat za predkosc jakims cudem :diabelski_usmiech

Komentarz

• mdo1
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 441

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                            Zawsze gdy jezdze troche wolniej to mam jakis przypal na drodze
                                            absolutnie nie propaguje szybkiej jazdy i uwazam, ze jak sie lamie przepisy, to sie odpowiada - trudno, czasem tylko wpieniam sie na bezsensownie wg mnie ustawione ograniczenia itp

do rzeczy,
                                            czytalem kiedys notke o jakis tam badaniach, ktore wykazaly, ze wolna jazda wcale nie jest jednoznacznie bezpieczniejsza niz szybka (uwaga - pojecia wzgledne )
                                            bo podczas wolnej czlowiek zaczyna sie nudzic i rozpraszac, gdy jadac szybciej bardziej sie skupia
                                            pewnie - jadac szybciej rosnie ryzyko ze skroceniem czasu na reakcje itp
                                            pewnie istnieje gdzies jakies optimum, dla kazdego troche inne, ktore stanowi jakis kompromis, wystarczajaco szybko, zeby sie nie "nudzic jazda" a na tyle wolno, zeby jeszcze byl czas na w miare bezpieczne reakcje
                                            jassne tez ze inne jest ono w miescie, inne na trasie, zalezne od wielu rzeczy

Komentarz

• Misiekoctavia
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 891

mdo1, wlasnie oto mi chodzi i tak wlasnie jest w moim przypadku. Jade wolniej to wydaje mi sie, ze moge wysiadac :P
                                              Zauwazylem tez, ze jadac dluzszy okres czas spokojniej czlowiek sie przyzwyczaja i pozniej gdy przelecisz sie szybciej to wydaje ci sie, ze jedziesz szybciej niz wczesniej bys jechal z ta sama predkoscia. Zagmanfane :twisted: Mniejsza o to. To juz sie zrobil OT. Sorry

Komentarz

• Jacomelli
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 501

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                                pawel_krk, ja tez mialem nizla zagwostke z punktami. Normalnie za parkowanie dostajesz 100zl i 1punkt. A ja dostalem jeden do policjanta i jeden od strazy miejskiej(znalazlem swistek za szyba) Gdy mialem ostatnia kontrole to spytalem sie ile mam punktow. Ku memu zdziweniu okazalo sie, ze mam mniej o jeden niz wynika z moich obliczen. Wiec moze te od strazy sie niewliczaja.
                                                A nie jest przypadkiem tak, ze za jedno przewinienie nie można zostać dwukrotnie ukaranym?
                                                Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                                Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Jak bedzie dobry moment przyjdzie pismo do domu, zeby sie zglosic. Puki co nie ma sie co martwic mozna jezdzic.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...