[O1] ABS , dziwne zachowanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mr.scary
    Classic
    • 2009
    • 37

wielkie dzięki
  • rafau12
    Drive
    S_OCP Member
    • 2008
    • 63

Czołem,

jakiś czas temu zauważyłem dziwne zachowanie ABSu, a mianowicie aktywuje się on kiedy przy bardzo małej prędkości na zupełnie suchej i płaskiej nawierzchni zaczynam skręcać jednocześnie lekko hamując. Czuć wtedy "brzeczenie" pod pedałem hamulca. Oczywiście w sytuacjach awaryjnych przy nagłym hamowaniu i utracie przyczepności ABS działa poprawnie, ale chyba przy bardzo małej prędkości i skręcaniu w normalnych warunkach tak nie powinien reagować, dodam że dzieje się to przy dość dużych zakrętach (np. wjeżdzanie na miejsce parkingowe). Ponoć "da się to jakoś wyregulować" ale jak ? Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

pozdr
    Rafał

Komentarz

• prodriveteam
      Ambiente
      • 2007
      • 158

z tego co wiem to do 20km/h ABS wogole nie działa, bo chyba z większą prędkością nie parkujesz. Jesteś pewny że to ABS brzęczy??
      1,8T AGU RS Look
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34565

Komentarz

• rafau12
        Drive
        S_OCP Member
        • 2008
        • 63

tak, ewidentnie brzeczy abs pod pedałem hamulca

Komentarz

• prodriveteam
          Ambiente
          • 2007
          • 158

jedyne co mi przychodzi do głowy aby sprawdzić czy faktycznie działa ABS. Pojedz na jakąś równa drogę szutrowa, asfalt zasypany piachem czy coś w tym stylu rozpędź się do 50km/h hamulec w podłogę i trzymaj aż się zatrzyma!! Po takim hamowaniu będziesz czul czy działa poprawnie czy nie dla upewnienia możesz wysiąść i zobaczyć na ślady hamowania powinny być ślady zblokowania kół później przerwa i tak na przemian przez cały czas. Później rozpędź się do 10-15km/h i pedał w podłogę ale musisz to zrobić bardzo energicznie i w tym przypadku powinno zblokować koła. Jak to zrobisz to będziemy myśleć dalej
          1,8T AGU RS Look
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34565

Komentarz

• rafau12
            Drive
            S_OCP Member
            • 2008
            • 63

i zrobilem test, przy malej predkosci przy jezdzie na wprost ABS sie nie wlacza, przy wiekszej owszem dziala (przy awaryjnym hamowaniu na mokrej nawierzchni np. zadzialal bardzo ladnie), natomiast przy skrecaniu kół i to tylko w okreslonym kącie skrętu i przy lekkim nacisnieciu pedalu hamulca wlacza sie abs, albo jakies jaja z przewodem ktory dochodzi do czujnika i dzieja sie one tyklo przy okreslonym skrecie kół albo sam czujnik uwalony w którymś z kół ?

[ Dodano: Pon 11 Sie, 08 23:44 ]
            problem rozwiązany, po wymianie dwóch przednich czujników ABS, jak ręką odjął

Komentarz

Pracuję...