[O1] Zgrzyt przy zmianie biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mitob
    Drive
    • 2009
    • 65

Hello. Mam wynalazek który pokazuje m.in. zajętość dysku twardego w formie wychylającej się wskazówki.
    A działa tak że im częściej mruga dioda z dysku tym bardziej wskazówka się wychyla, no i wpadłem na pomysł coby podpiąć ją pod kontrolkę z ASR.
    Tyle że nie wiem jakie napięcie ma żarówka/diódka w O2 od ASR.

Czy wogóle będę w stanie kabelki od kontrolki czy dostaje ona sygnał z jakiegoś centralnego gniazda ?

Jeśli zbyt zagmatwałem to wynalazek widoczny jest tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=21308

pozdrawiam
    Pozdrawiam
    MITOB

I :czerwona: GW
  • Arti_r1
    RS
    • 2008
    • 2626

Witam.

Mam problem ze zgrzytaniem w skrzyni biegów. A mianowicie, mam O1 Combi Tour z IX.2006r z silnikiem 1.9TDi AXR z przebiegiem 65 tyś km. Przy zmianie biegów z 1 na 2 czuje że trochę ciężko wchodzi 2,a jak już wejdzie to zgrzytnie. Zaś jeśli wrzucę 2 na niskich obrotach to wejdzie z lekkim oporem ale bez zgrzytu. Czytalem na forum że kolega Darek79 mial taki sam problem tylko że w silniku 1.8T. I podobno byl to synchronizator 2 biegu. Czy u mnie może być ta sama awaria? Albo może być inna?
    Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• phrix
      L&K
      • 2007
      • 1000
      • Audi
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zgrzyty o których piszesz wygladaja na padniety synchronizator ( dziwi troche maly przebieg skrzyni) Wymieniales ostatnio olej w skrzyni biegów?? ( spotkalem sie z sytuacja ze po wymianie - zla gestosc oleju tez zgrzytalo)

Jeżeli dolegliwosci wystepuja tylko na 2 biegu to ja bym stawial na synchro (ale trudno oceniac nie slyszac), natomiast jezeli wystepuja na wszystkich biegach to lookal bym w okolicach sprzegla i mechanizmu zalaczania biegow.

Padajace synchronizatory poczatkowych biegów byly dosyc powszechne w Octach, nie wiem na ile ten problem rozwiazano :cry:

Polecam jechac do dobrego skrzyniowca aby osluchal, i tylko takiemu powierzyc naprawe. Ja bym tego Panu "Mietkowi" do roboty nie dal ....
      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• eX
        Elegance
        • 2006
        • 980

Arti_r1, tak jak pisze phrix, jak najszybciej sprawdzic co sie dzieje. ja zbagatelizowalem sprawe a moglem uratowac skrzynie. a tak, synchronizatory poszly, olej puscil... same straty. (tylko u mnie dodatkowo nity puscily :cry: )

Komentarz

• GS1
          Drive
          S_OCP Member
          • 2007
          • 82

Mieliśmy w firmie to samo w nowym aucie (O1) po 15 tyś zaczeły się jaja z drugim biegiem po 30 tyś wymienili na gwarancji synchronizator. Jak będziesz oddawał auto to się przejedz z kolesiem z serwisu. U mnie jak jezdził sam to twierdził że się nic złego nie dzieje, jak się przejechał ze mną to zmienił zdanie.

Komentarz

• Fleishmachine
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 292

a tak moze z innej beczki - co moze byc nie tak, jesli czasem ruszajac z miejsca nie moge wrzucic jedynki? chce wrzucic jedynke, ale jest opor i bieg nie wchodzi, puszcze sprzeglo i wcisne je ponownie to wszystko jest ok - rzadko, ale jednak zdarza sie to w mojej octce ( 2000, 1.9TDI AGR, 162kkm )

Komentarz

• Hanz2k
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 522

Mam to samo w tej chwili czekam na części - problem będzie narastał. Nie jesteś pierwszym był też jeszcze jeden AXR z tego okresu z problemami z dwójką. Swój wóz odbierałem w 07.2006. Spiesz się bo w tym roku gwarancja się kończy
              Hanz2k
              1,8 T by MT
              :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• eX
                Elegance
                • 2006
                • 980

Fleishmachine, olej mozesz zmienic w skrzyni z tego co pamietam byl kiedys temat o plastikowych lacznikach/wybierakach tylko nie pamietam czy to nie byl motyw z ciezko chodzacym/zgrzytajacym wstecznym i 1szym biegiem

Komentarz

• Fleishmachine
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 292

eX, wsteczny wchodzi jak ta lala, tylko wlasnie czasem bywa problem z jedynka
                  wybierak przychodzil mi do glowy, ale... sam nie wiem, no nic, jak znajde chwile czasu to poprzegladam forum - a oleju w skrzyni to ja juz chyba od dawna nie zmienialem ( z 80kkm to raczej na pewno ), co ile zmieniac olej w skrzynce? w silniku co 10kkm robie przelewke, no ale skrzynia to nie silnik

Komentarz

• pawel_krk
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 41

mam ten sam problem...autko jest z połowy 06 roku i przy dwójce słychać zgrzyty - nie ważne czy przy szybkiej zmianie, czy wolnej - nie ma regóły

A tak swoją drogą, to zna ktoś jakieś godne polecenia ASO w krk, które może pomóc mi z tym problemem ? byłem już w intercar na zakopiance i w wieliczce w murawskim, ale panowie stwierdzili ze wszsytsko ok. a gwarancja kończy mi się za 1,5 mca.

AXR, 74 kw, 2006 r.

Komentarz

• eX
                      Elegance
                      • 2006
                      • 980

Fleishmachine, w automacie zmienialem co 40tys, w manualu co 60tys. koszt niewielki tak naprawde (rozkladajac to w czasie) a zapobiega duzej ilosci przykrych zdarzen. no i wizualnie chociaz moga ocenic stan skrzyni. (przynajmniej w automacie tak robili)

Komentarz

• GS1
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 82

w INTERAUTO na Zakopiańskiej też mi wciskali że się nic nie dzieje, tak jak pisałem, przejechałem się z kolesiem z serwisu to zmienił zdanie i wymienili synchronizator.
                        Za pierwszym razem też dałem się spławić.

Komentarz

• Piotr_T
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 479

Fleishmachine, kwestia regulacji wodzikow. Mialem to samo, pojechalem do CARSED'u i tam podregulowali nieznacznie, jest jednak duzo lepiej. Fakt, ze czasem sie zdarza ten numer, ale juz nie tak czesto. A teraz jestem daleko i niestety nie moge na poprawke podjechac

Komentarz

• eX
                            Elegance
                            • 2006
                            • 980

Piotr_T, wlasnie chodzilo mi o wodziki (tylko cos pamiec ulotna i nazwy nie moglem sobie przypomniec) :szeroki_usmiech

Komentarz

• Arti_r1
                              RS
                              • 2008
                              • 2626

Ok. Dzięki wielkie za informacje i ostrzeżenie :] Punkciki polecialy W poniedzialek mam zamiar podjechać do serwisu,ciekawo co oni powiedzą. Pozdrawiam

Czarna O1 rs-line tdi
                              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• phrix
                                L&K
                                • 2007
                                • 1000
                                • Audi
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Arti_r1 tak poza tematem, jezeli uznaja ze synchronizatory sa ok ( tak jak to mialo miejsce u kolegów wyzej, a ty jestes pewien ze sa kaput ) niech Ci to dadza na papier. Czesto lubia zlewac klientów, bo wymiana to kupa roboty. Jeżeli bedziesz mial na papierze od nich ze uznali ze sa ok , a nie beda to potem latwo dojsc naprawy ( ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej ... ) :diabelski_usmiech
                                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Arti_r1
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2626

Ok. Dobrze wiedzieć. Raz jeszcze dzięki wielkie

Czarna O1 rs-line tdi
                                  Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• KzaM
                                    Drive
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 56

Witajcie, u mnie jest tak samo z jedynaczką i zgrzytem na 2. Oleju jeszcze nie wymieniałem a mam ja kolo roku:/ może ktoś polecić specjalistę który zna sie na tym w okolicach Wrocławia lub Opola? i ewentualnie koszty (+/-) naprawy synchronizatora?
                                    Pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• Jakub donica
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 23

miałem taki sam problem 15 tyś przebiegu w serwisie olej w skrzyni wymienili i po kłopocie
                                      Spieprzać z drogi chamy !!! Bo z Moskwy jadę Wyje....

Komentarz

• zakum7
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 53

U mnie podobny problem. Wymieniłem olej w skrzyni i troszkę się poprawiło tzn. lżej chodzi skrzynka. Ale problem z wrzuceniem 2 i 3 (wchodzi jakby do połowy albo bardzo ciężko niekiedy ze zgrzytem) pozostał. Teraz chyba pora na regulację bo jak to nie pomoże to będzie kaplica.

Komentarz

Pracuję...