2pac, nie no luzik, ten odprysk jest na tyle malutki ze wystarczy ze dotke go czarna zaprawka taka jak lakier do paznokci i wszystko. firma smart plus jest ok, ale do poznania mam jakies 550km;d wiec troche daleko
Octavia 2,0/85kw benzyna
Zwiń
X
-
Gratuluję zakupu. To bardzo dobry samochód, a jak trochę pojeżdzisz, utwierdzisz się w przekonaniu, że zrobiłeś dobry wybór. Mam Octawię 2.0 115KM AQY(kombi) od początku 2000r., a więc to już leci 9 rok. Samochód zupełnie nie kłopotliwy, można powiedzieć, że bezobsługowy, poza terminową wymianą oleju oczywiście. Bardzo cicho w środku, osiągi zadowalające, raczej stresu na drodze nie odczujesz, nawet z kompletem pasażerów. Spalanie jest porównywalne z 1,6. Przy odrobinie wysiłku, można w dłuższej drodze zejść nawet do 6l/100km.
Bardzo wygodnie się jeżdzi, bo nie często trzeba zmieniać biegi, mocy jest wystarczająco, nie trzeba silnika kręcić na wysokie obroty. Silnik jest nie wysilony, i przez to bardzo trwały.
Wielkość spalania oczywiście zależy od sposobu jazdy. Najekonomiczniejsze obroty to około 2400obr/min, (wtedy na V biegu 90km/h).
Panuje opinia, że duże zużycie oleju. Nie potwierdzam tego, jeszcze nigdy nie dolewałem oleju pomiędzy planowymi wymianami co 15000km. Możliwe, że to zależy od stylu jazdy. Aktualny przebieg 148000km z haczykiem.
Napisałem trochę, bo na tym forum można na palcach jednej ręki policzyć właścicieli 2.0 115KM, i właściwie poza kilkoma stereotypami, niema żadnych dyskusji o tym silniku.
Komentarz
-
-
Witam, rowniez jestem posiadaczem AQY ale dopiuero od tygodnia wec za wiele nie moge powiedziec:-) Co zauwazylem to spalanie w Poznaniu rano na odcinku 20 km (wliczajac niestachowska i jej korek gigancik wychodzi mi ok 8,8L . takzre jestem bardzi zadowolony
Klima chlodzi jak nalezy- wczoraj sprawdzona.
Niewygodny fotel kierowcy, nie wiem czym jest to spowodowane ale odcinek ledzwiowy mnie po ok 200 km zaczyna bolec- moze fotel juz wygnieciony
z tego co juz wymienialem to kompletne sprzeglo w sunny za 1340 zl
jeszce musze jakies gumki i stabilizator wymienic oraz rozrzad, zobaczymy ile to kosztuje chyba ze ktos wiesprzedam fotele RS,
Jeep SRT8 MY08
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jezyoraz rozrzad, zobaczymy ile to kosztuje chyba ze ktos wie
pompa wody: http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1591#
napinacz: http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=98#
Wymiana jak się dowiadywałem to 150zł nie w ASO. Wymieniałem jednak sam
Zaczyna sie robić gorąco więc zobacz czy wentylatory się kręcą. Ja wymieniałem wentylator główny w obu samochodach. Najprościej włączyć klimatyzację, powinny chodzić dwa albo poczekać aż sie zagrzeje i wtedy sprawdzić.
Spalanie lecąc w trasie 8-9 gazu a telepiąc się po mieście 12-13 gazu. Jadąc ok. godz.15 przez miasto zrobiłem 15km ze średnią prędkością 15km/h z wynikiem 17 litrów na 100. Najwięcej pali stojąc. Jak niema korków i poruszam się 1 i 2 w pełnym zakresie obrotomierza a następnie hamowanie to wychodzi mi 14 litrów. Niewiem czemu ale wywietlacz w APK zawyża mi na benzynie i przez to pokrywa się ze spalaniem gazu. Już takiego kupiłem i miał zamontowany gaz, a w AZJ są normalne wskazania komputera.
Ogólnie fajnie mi się jeździ i tego samogo wszystkim posiadaczom 2.0 85kw życzę2.0 APK BRC S24
2.0 AZJ BRC S24
Komentarz
-
-
Serdecznie witam kolegę w gronie nielicznych posiadaczy 2,0 benzyny...
Mój rocznik to 2001/2002, przebieg 94kkm, silnik bez zarzutu, no prawie - 2-razy wymieniałem sondę lambda, raz na gwarancji oraz w 2006r. (koszt ok.600PLN), poza tą przypadłością prawie same zalety, oprócz spalania, nie zgodzę się z argumentem zejścia poniżej 6-ciu litrów (no chyba że w zawodach jazdy o kropelce , średnio w trasie przy dość dynamicznej jeździe 8,5l, niestety po mieście przy dużej liczbie korków nie da się zejść poniżej 10l, 13l też się zdarza, trzeba liczyć przy mieszanej jeździe 10l/100km. Miałem problem z przepustnicą i wolnymi obrotami, ale do tej przypadłości przyczynił się nieco serwis fabryczny, z którego usług już nie korzystam.
pozdrowienia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2Przy odrobinie wysiłku, można w dłuższej drodze zejść nawet do 6l/100km.Zamieszczone przez orimpnie zgodzę się z argumentem zejścia poniżej 6-ciu litrów (no chyba że w zawodach jazdy o kropelce2.0 APK BRC S24
2.0 AZJ BRC S24
Komentarz
-
-
Znajomy ma ten motor (AQY) w VW Bora. Rocznik 2001. Autko jak na swój wiek bardzo ładnie się spisuje. Twierdzi, że pali do 7,5l/100km, ale on pokonuje codziennie około 200 km głównie w odcinkach po 30-50 km. Miałem okazję tym pojeździć i rzeczywiście ładnie się zbiera jak na 8 zaworowca. No i najważniejsze niewiarygodna wręcz elastyczność silnika. Co do zużycia oleju to akurat ten egzemplarz potwierdza mit. Między wymianami dolewa około 1l. Ale tak ma rzeczywiście zapisane w normie.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Jestem posiadaczem 2.0, 115KM od pół roku. Jak na razie sprawuje się dobrze. Wymieniłem rozrząd ale nie z konieczności tylko na wszelki wypadek i simering między głowicą a skrzynią (to trochę bolało) bo olej ubywał. Co do spalania to jadąc do pracy na odcinku ok 5km niestety większość w korku spala ok 11l, na trasie jadąc około 100km/h spala około 7,5l. Generalnie jestem zadowolony.
Komentarz
-
-
4x4 2.0 AZJ
Witam
Mam od pół roku octavie I 4x4 2.0 przebieg 150 000km !!! (zero zużycia)
Jak go kupowałem bardzo się wahałem, ale teraz tego nie żałuję, lepsza Skoda z udokumentowanym przebiegiem niż VW niby ze 80tyś.km...
Silnik rewelacja elastyczny i moc całkiem przyzwoita, aczkolwiek do 4x4 lepiej mieć ok. 150KM.
Spalanie miasto 11/12l; trasa 8/9l; mieszane 10,5l.
raz udało mi się zejść do 7l/100km na trasie 200km prędkość ok. 100km/h.
Myślę że 6l na spokojnie można osiągnąć.
spalanie na gazie.
pozdrawiam4x4 2.0 AZJ Adventure
Komentarz
-
-
Ja też mam Octavce 2.0, z 2003 r. Elegance, naprawdę cudeńko. Spalanie smiesznie niskie. Czesto przejezdzam trase 50 km , nigdy nie przekroczyło mi 7 litrów na 100 km. oczywiscie jazda spokojna takie daje mozliwosci trasa 90-110 km. Jenak od tankowania do tankowania mieszcze się w 8 na 100 km litrach. Samochodzik spisuje się rewelacyjnie. Pozdrawiam posiadaczy dwulitrówekDipol
Komentarz
-
Komentarz