Uruchamianie zimnego silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artur12006
    Classic
    • 2009
    • 22

Zamieszczone przez liroyek
    u mnie narazie ok co prawda 160 nie przekroczyle ale postaram sie to sprawdzic
    Dobrze sie na nich jezdzi Moje daly rade 200km/h :diabelski_usmiech w pore przypomnialem sobie, ze mam indeks T :szeroki_usmiech
    Co do sciagania to moze tak byc, ze jedna jest "krzywa" - czasem widac lekko wedrujacy na boki wzor bieznika podczas krecenia na wywazarce. U mnie taka opone spec polecal montowac na tylnej osi, reklamowac sie tego czesto nie da bo to nie jest wada jednoznaczna, wiekszosc producentow sie wyprze (ja sie tak z Barumami bujalem). Czasem tez widac, ze nabity jest duzy ciezarek - wtedy tez lepiej na tyl.
  • hadek
    Drive
    • 2008
    • 47

Witam,
    mam takiego pytanie do szanownych kolegów. Czy rano jak jest minusowa temperatura po uruchomieniu silnika warto jest włączyć natychmiast ogrzewanie np. szyby przedniej. W poprzednim aucie nie robiłem tak ponieważ wiadomo że silnik szybciej się nagrzeje jeśli nie będzie się mu odrazu zabierać ciepłego powietrza. Natomiast w tym samochodzie jest podobno jakieś dogrzewanie elektryczne. Faktycznie bardzo szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Czy warto jest w OII od razu włączać ogrzewanie samochodu ? Czy spowoduje to szybsze osiągnięcie temp roboczej dla silnika ?

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

hadek, jeśli masz climatronika to i tak sam się nadmuch cieplego powietrza załączy . Ale ogólnie bez nawiewów silnik szyciej osiągnie swoją temperaturę
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• hadek
        Drive
        • 2008
        • 47

Witam,
        no właśnie. Znalazłem taki schemat że Octavia II ma dodatkowe ogrzewanie elektryczne. Opis działania. Gdy pokrętłem zostanie ustawione maksymalne ogrzewanie, wówczas jednostka sterująca dodatkowym ogrzewaniem włączy je i reguluje trójstopniowo jego moc, w zależności od temperatury zewnętrznej i napięcia akumulatora. Czyli wynika z tego że moduł ten zostanie uaktywniony jeżeli ogrzewanie damy na full. Czyli teoretycznie silnik powinien się również szybciej nagrzać dzięki dodatkowemu ogrzewaniu elektrycznemu które się nie włączy jeśli pokrętło ogrzewania nie będzie ustawione na full.
        Załączone pliki

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

hadek, ale to jest chyba przy Climaticu, a co z Climatroniciem?
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• rad10
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2006
            • 180

Z jednej strony włączenia ogrzewania napewno spowoduje, że właściwą temperaturę silnik osiągnie później, ale z drugiej strony gdzies czytałem, że przy minusowych temperaturach, gdy szyba jest oszroniona należy od razu włączyć nadmuch na szybę!!! Chodzi o to, żeby stopniowo ogrzewać szybę (przednią) oszronioną, a nie odrazu gorącym powietrzem, bo może pęknąć na skutek różnicy temaperatur!!!

Komentarz

• hadek
              Drive
              • 2008
              • 47

No nie był bym tego taki pewien, że włączenie ogrzewania spowoduje wolniejsze osiągnięcie temperatury roboczej silnika. Bo przecież dodatkowe ogrzewanie elektryczne jest uruchamiane tylko wtedy kiedy włączony jest nadmuch gorącego powietrza. Z jednej strony część powietrza jest od razu wtłaczana do wnętrza samochodu (czyli silnik dłużej się będzie nagrzewał) z drugiej jednak strony zostanie uruchomione dodatkowe ogrzewanie elektryczne (czyli silnik szybciej osiągnie temperaturę roboczą bo ciepło z grzałek będzie natychmiast przekazywane )

Komentarz

• marekzu
                L&K
                • 2007
                • 1412
                • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez hadek
                dodatkowe ogrzewanie elektryczne
                ale to ogrzewanie nie jest w obiegu wody - grzeje powietrze

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak jak pisze hadek było podobno w Fabii TDi - mam takową, ale jakoś nie sprawdzałem czy to działa. Podobno po przekręceniu ogrzewania na maxa uruchamia dodatkowe ogrzewanie wnętrza, dopóki silnik nie osiągnie właściwej temperatury. Ale żeby to jakoś super w Fabii działało to nie powiem, a w OII to bym powiedział, że wogóle nie działa, albo w Climatronicu tego nie ma.
                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• marekzu
                    L&K
                    • 2007
                    • 1412
                    • Superb II combi (3V5)

to chyba od iles tam na minusie dogrzewa dopiero -bo strasznie pradozerne to jest

Komentarz

• hadek
                      Drive
                      • 2008
                      • 47

U mnie to na pewno działa. Nie miałem okazji sprawdzać przy bardzo niskiej temp ale przy -5 od razu zaczyna lecieć ciepłe powietrze. W książce od octavia II podają że ten układ jest montowany we wszystkich ropniakach.

Komentarz

• blackspot
                        Rider
                        • 2007
                        • 291

Koledzy, to elektryczne ogrzewanie z tego co mi wiadomo jest trójstopniowe i jego pierwszy stopień włącza się jak tylko pokrętło sterowania temperaturą jest na pozycji innej niż minimalna.
                        Zróbcie sobie prosty test. Zapalcie zimny silnik i zaraz po tym włączamy ogrzewanie. Na poczatek na 1/4. Po chwili słychać załączenie się pierwszego przekaźnika. Po zwiększeniu ogrzewania załącza się kolejny stopień.
                        Oczywiście włączenie ogrzewania zaraz po uruchomieniu zimnego silnika musi spowodować jego znaczne wolniejsze nagrzewanie. Czasami w ziemi i w mieście wogólne nie osiągnie on właściwej pracy jeśli nie wyłączy się chociaż na kilka minut ogrzewania.
                        Pozdrawiam
                        blackspot