Sprzedaż auta obcokrajowcowi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • putto
    Classic
    • 2009
    • 29

Szkoda bo u nas tez ładne tereny no i do tego śnieg mamy jeszcze gdzie nigdzie Moze kiedyś uda się coś w naszym terenie zorganizować
  • Miguel
    Drive
    S_OCP Member
    • 2008
    • 89
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Jakich formalnosci nalezy dopelnic, aby sprzedac auto obcokrajowcowi? Na co nalezy zwrocic uwage? Czy rozni sie to od tradycyjnej umowy kupna-sprzedazy?
    ASZ 240+ supported by DGW.
    Prowadzę - jestem trzeźwy!
    Jest nas coraz więcej!

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Najlepiej to dowiedziec sie w wydziale komunikacji, zeby potem nie bylo problemow z wyrejestrowaniem auta - u nas sa dziwne przepisy.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Karri
        Classic
        S_OCP Member
        • 2008
        • 9

Nie rozni sie w zaden sposob.

Gosc musi miec wazna karte pobytu (edit) zeby zarejestrowac samochod w polsce.

Komentarz

• abyss
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 245

Karri - ja bym nie był tego taki pewien co do "karty pobytu". To tak, jak by np. Niemiec nie mógł sprzedać auta Polakowi co sobie chce pojeździć w Polsce. Myślę, że warto by zasięgnąć informacji jednak u źródła (wydział komunikacji) - a nam by się taka wiedza też przydała.

Mnie np. interesuje temat, co zrobić jeżeli jestem właścicielem auta, chcę WYREJESTROWAĆ auto w Polsce a zarejestrować i ubezpieczyć (oraz używać) gdzieś indziej. Powiedzmy, że wyjechałem i chcę mieć "vintage car" maluszka .
          ...

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

abyss, W Polsce nie da sie wyrejestrowac auta osobowego. Trzeba go albo sprzedac, albo zezlomowac i dostac na to odpowiedni papier. Innej wersji nie ma. Kiedys interesowalem sie tym tematem. Tak samo nie wiem jak by bylo sprzedac auto na eksport.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• bartek_lublin
              Drive
              • 2008
              • 43

zadzwoń do WK

Komentarz

• Karri
                Classic
                S_OCP Member
                • 2008
                • 9

Zamieszczone przez abyss
                Karri - ja bym nie był tego taki pewien co do "karty pobytu".
                Akurat jestem obcokrajowcem wiec powinienem wiedziec :wink:

Chodzilo mi o to, ze obcokrawowiec nie bedac rezydentem w polsce (czyli nie majac karty pobytu) nie moze zarejestrowac samochodu w kraju. Oczywiscie moze go kupic, ale musi zarejestrowac w innym (swoim wlasnym) kraju.

Komentarz

• piotrekpruszcz
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 122

Zamieszczone przez Maicroft
                  abyss, W Polsce nie da sie wyrejestrowac auta osobowego. Trzeba go albo sprzedac, albo zezlomowac i dostac na to odpowiedni papier. Innej wersji nie ma. Kiedys interesowalem sie tym tematem. Tak samo nie wiem jak by bylo sprzedac auto na eksport.
                  Mylisz się albo jesteś niedoinformowany jest jeszcze trwała utrata pojazdu.... Jeśli ja poprzesz odpowiednimi dokumentami też wyrejestrują auto w WK. Znam się trochę na tym

Komentarz

• Karri
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 9

"Zgodnie z art. 79 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 z późn. zm.) pojazd podlega wyrejestrowaniu na wniosek właściciela, np. w przypadku gdy pojazd jest wywożony z kraju, jeżeli został zarejestrowany w innym państwie lub sprzedany za granicą.

Ustęp czwarty tego samego przepisu określa, że pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, chyba że został odzyskany po kradzieży, jest zabytkowy lub ma 25 lat lub więcej i ten model nie jest już w produkcji od co najmniej 15 lat."
                    zrodlo: Gazeta Prawna

Podstawa prawna: Prawo o ruchu drogowym

Komentarz

Pracuję...