Jakich formalnosci nalezy dopelnic, aby sprzedac auto obcokrajowcowi? Na co nalezy zwrocic uwage? Czy rozni sie to od tradycyjnej umowy kupna-sprzedazy?
ASZ 240+ supported by DGW.
Prowadzę - jestem trzeźwy!
Jest nas coraz więcej!
Karri - ja bym nie był tego taki pewien co do "karty pobytu". To tak, jak by np. Niemiec nie mógł sprzedać auta Polakowi co sobie chce pojeździć w Polsce. Myślę, że warto by zasięgnąć informacji jednak u źródła (wydział komunikacji) - a nam by się taka wiedza też przydała.
Mnie np. interesuje temat, co zrobić jeżeli jestem właścicielem auta, chcę WYREJESTROWAĆ auto w Polsce a zarejestrować i ubezpieczyć (oraz używać) gdzieś indziej. Powiedzmy, że wyjechałem i chcę mieć "vintage car" maluszka .
abyss, W Polsce nie da sie wyrejestrowac auta osobowego. Trzeba go albo sprzedac, albo zezlomowac i dostac na to odpowiedni papier. Innej wersji nie ma. Kiedys interesowalem sie tym tematem. Tak samo nie wiem jak by bylo sprzedac auto na eksport.
Chodzilo mi o to, ze obcokrawowiec nie bedac rezydentem w polsce (czyli nie majac karty pobytu) nie moze zarejestrowac samochodu w kraju. Oczywiscie moze go kupic, ale musi zarejestrowac w innym (swoim wlasnym) kraju.
abyss, W Polsce nie da sie wyrejestrowac auta osobowego. Trzeba go albo sprzedac, albo zezlomowac i dostac na to odpowiedni papier. Innej wersji nie ma. Kiedys interesowalem sie tym tematem. Tak samo nie wiem jak by bylo sprzedac auto na eksport.
Mylisz się albo jesteś niedoinformowany jest jeszcze trwała utrata pojazdu.... Jeśli ja poprzesz odpowiednimi dokumentami też wyrejestrują auto w WK. Znam się trochę na tym
"Zgodnie z art. 79 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 z późn. zm.) pojazd podlega wyrejestrowaniu na wniosek właściciela, np. w przypadku gdy pojazd jest wywożony z kraju, jeżeli został zarejestrowany w innym państwie lub sprzedany za granicą.
Ustęp czwarty tego samego przepisu określa, że pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, chyba że został odzyskany po kradzieży, jest zabytkowy lub ma 25 lat lub więcej i ten model nie jest już w produkcji od co najmniej 15 lat."
zrodlo: Gazeta Prawna
Komentarz