Zgodnie z kolegów uwagami-doświadczeniami umieszczonymi na forum chcę wymienić filtr pyłkowy-kabinowy w Octavi 1.9TDI 2002r (110KM).
Pytanie moje brzmi:
jaki mam kupić filtr, czy tylko pytać się w sklepach prowadzących części skody, czy może podacie mi dokładny typ, zamienniki innych producentów. Przy okazji jaka cena jest przyzwoita.
Może przy okazji podacie jaki preparat proponujecie do odgrzybiania klimy (sprawdzałem forum, były propozycje tylko 2).
Ja podjechaem do sklepu z filtrami i powiedziaem jakie auto i kupilem chyba firmy FILTRON ceny nie pamietam a wlasnie czego używacie do odgrzybiania klimy bo mam jakis dziwny zapach jak wlącze klimę :P
Ja podjechaem do sklepu z filtrami i powiedziaem jakie auto i kupilem chyba firmy FILTRON ceny nie pamietam a wlasnie czego używacie do odgrzybiania klimy bo mam jakis dziwny zapach jak wlącze klimę :P
Ostatnio odgrzybiałem swoją w stacji obsługi Shell w warszawie zapłaciłem 70 lub 80 pln. Gościu napsikał jakiejś piany w otwory wentylacyjne i pod filtr kabinowy, niestety nie udało mi się podejrzeć nazwy środka, i po robocie.
Po kilku minutach odpalił klime na maxa na jakieś 20-30 min prz otwartym samochodzie, środek ponoć jest na eterze i trzeba porządnie autko wywietrzyć.
Dla tych ktorzy maja wszelkiego rodzaju uczulenia to uwierz, ze cos daje. No pod warunkiem ze nie jezdzi sie z zimnym lokciem
2. filtr pyłkowy (sprawny - czyt. regularnie wymieniany i poprawnie zamontowany) pochłaniając wszelkie zanieczyszczenia (pył, kurz, zarodniki i pyłki oraz "większe gadżety") oszczędza nie tylko człowieka ale i maszynę - chroni silnik dmuchawy przed destrukcyjnym działaniem w/w, gwarantuje wieloletnią bezawaryjną (i wydajną) pracę wentylacji i klimatyzacji - nie przepuszczając syfu zapobiega zatykaniu nagrzewnicy i wymiennika klimy (ogranicza też pożywkę dla klima-pleśni). Poza tym na desce też miej szarego nalotu osiada.
P.S.
apel do producentów filtrów kabinowych:
jeżeli filtr kabinowy do Skody Octavii będzie kosztował 7pln to zobowiązuję się do jego regularnej wymiany co 10kkm :idea:
Bardzo dziękuje szczególnie Maicroftowi.
Nadal ponawiam pytanie jakie środki używaliście (lub znacie) do odgrzybiania klimy i może więcej informacji jak je używaliście.
Do odgrzybiania klimy jakis srodek tez widzialem w cenniku ostatnio z firmy skad mam filtry, cene i szczegoly co to za srodek jest bede znal po 9 czerwca.
Dla tych ktorzy maja wszelkiego rodzaju uczulenia to uwierz, ze cos daje. No pod warunkiem ze nie jezdzi sie z zimnym lokciem
2. filtr pyłkowy (sprawny - czyt. regularnie wymieniany i poprawnie zamontowany) pochłaniając wszelkie zanieczyszczenia (pył, kurz, zarodniki i pyłki oraz "większe gadżety") oszczędza nie tylko człowieka ale i maszynę - chroni silnik dmuchawy przed destrukcyjnym działaniem w/w, gwarantuje wieloletnią bezawaryjną (i wydajną) pracę wentylacji i klimatyzacji - nie przepuszczając syfu zapobiega zatykaniu nagrzewnicy i wymiennika klimy (ogranicza też pożywkę dla klima-pleśni). Poza tym na desce też miej szarego nalotu osiada.
P.S.
apel do producentów filtrów kabinowych:
jeżeli filtr kabinowy do Skody Octavii będzie kosztował 7pln to zobowiązuję się do jego regularnej wymiany co 10kkm :idea:
teoretycznie tak ale w praktyce nie widze zadnej roznicy-mam czysto w samochodzie,dmuchawa chodzi idealnie a na plus to ze jest lepsza wymina powietrza i szyby nie paruja faktem jest ze nie jestem uczulony na zadne pierdoly wiec dla tego to olewam :wink:
Kupcie filtr z węglem
Kto raz kupi taki już nigdy nie zmieni na zwykły
Nie czuć spalin diesla !!!!!!!!!!!!!
Nie wiem czy cena 45zł raz do roku to dużo ???
Ja nie miałem problemów ze spalinami (diesla).
Po wymianie filtra odczuwa się lepszy- dynamiczniejszy i świeższy nawiew.
Może coś więcej na temat filtru z węglem (jakie praktycznie-na co ma lepsze działanie, producent, typ)
Z klimą też nie mam problemów, nie czuję żadnych nieprzyjemnych zapachów ale odgrzybić chcę profilaktycznie i sam.
Dlatego czzekam na propozycje kolegów co do środka do odgrzybiania oraz gdzie, oprócz przewodów wentylacujnych jeszcze "wpsiknąć" ten środek. Czy ktos może wie, gdzie w Poznaniiu można kupić środek do odgrzybiania?
witam
czy ktos wie jak wymienic filrt p/pyłkowy w octavii 1.8T?
bylem w serwisie i mam wrazenie jakby mnie skasowali za wymiane ake tego nie zrobili
bo smierdzi niemilosiernie, przy otwartym doplywie powietrza z zewnatrz
[ Dodano: Wto 07 Cze, 05 21:16 ] balum, mam pytanie:jak wymienic filrt p/pyłkoy w octavii 1.8T? grzebalem dzis z 2 godziny przy pasie wyvieraczek i sie nie dogrzebalem
musisz sciągnąć uszczelke i podważyć lekko od strony pasażera podłóż sobie tam dwa śrubokręty i powinieneś się tam łatwo dostać mnie tak robił gość przy sprawdzaniu klimy
Od 2 lat mam filtr pyłkowy z węglem, oczywiście co roku zmieniany
Wybrałem filtr Mann kosztuje jakieś 60
można kupić Filtrona za 45, ale czy warto o 15 zł
A jeśli chodzi o spaliny to ja nie pisałem o spalinach z własnego auta ale o spalinach
ciężarówek, chyba nikt nie napisze że przy zwykłym filtrze nie śmierdzi, a węglowy zmniejsza zapach o 90%
Filtr z węglem to po prostu komfort.
Ale po pół roku zauważam zmniejszenie działania
Jeżdze też z dzieckiem i zależy mi aby choć troche było mniej spalin w kabinie
futer
Bardzo dobrze - szczegółowo temat był omówiony - zobacz archiwum.
Dla ułtwienia podaje zdjęcia gdzie masz filtr, jak poszukasz w archiwum, znajdziesz również wypunktowaną instrukcję jak samemu wymienić filtr. Ja sobie wydrukowałem te zdjęcia i instrukcję (jedna strona około 7pkt) i wymieniłem filtr - zajeło to około 20min.
Warto mieć przy sobie odkurzacz, ponieważ przy filtrze dookoła jest dużo różnych śmieci.
Miałem filtrona tylko raz - był to pierwszy i ostatni filtron.
Poza tym jednym przypadkiem (próba) używam MANN & HUMMEL - CU2882 za 30-35zł. Chociaż widziałem i po 50zł te same.
Pozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
Ja ostatnio tez wymienialem wszystkie filtry wiec kabinowy tez. Kupilem filtrona i jestem zadowolony. Klima dobrze dmucha, pomimo ze w zaprzyjaznionym serisie krecili nosem ze skoro pozostale filtry (paliwa, powietrza i oleju) biore Mann-a to ten powinien byc mann-a ale zostal filtrona i jest ok. O ten srodek do odgrzybiania spytam i jutro naspisze jak sie nazywa.
Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...
Komentarz