[O1] nieoryginalna wycieraczka, adapter, itp.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dj Snake
    Classic
    • 2008
    • 1

Od nowośći mi szwankuje wskazuwa, od 0-50km/h działa skokowo.
    Jak pojechałem zgłosić ten problem w serwisie to gość się przejechał i powiedział że jes ok i nie widzi problemu wsiadłem i ja z nim a zegar pracował ok. Po wyjeździe z salonu jak postał na parkingu problem wrócił.
    Okazała się że gdy jest wysoka temperatura to tak się robi, facet jak testował to włączył na fula klime.
    Teraz jest zimno więc prędkościomierz działa ok ale kończy mi się gwarancja co radzicie?
  • arokub
    Classic
    • 2007
    • 14

Witam.

Mam pewien problem z wymianą wycieraczki w O1 Tour (z 2007r.).
    Chciałem kupić wycieraczki nieoryginalne i na pierwszy ogień poszły takie niedrogie za 20zł (to tak na marginesie).
    A w czym problem? Otóż niby wycieraczka jest odpowiednia dla Octy >96r. ale po pierwsze załączony adapter jest za mały aby go zamocować w ramieniu wycieraczki, a po drugie oryginalny adapter nie pasuje do nowej wycieraczki, bo jest przystowowany do innej średnicy trzpienia, na którym montuje się adapter.
    Na razie przełożyłem adapter od golfa III (po małej adaptacji), ale przecież nie tędy droga

Poszperałem co nieco na sieci i mam podejrzenie, że w 2004r. coś się zmieniło w konstrukcji (niektóre wycieraczki mają napisane, że są do roku 2004r.).
    Prawda to? Wie może ktoś coś na ten temat? Miał ktoś taki problem? Na forum nic nie znalazłem, ale możliwe, że za słabo szukałem.

A może to kwestia tego, że te wycieraczki są zbyt uniwersalne (dużo modeli aut) i lepiej kupić komplet typowo do octy (jeśli są takie nieoryginalne)? Tylko nie chciałbym się naciąć, więc proszę Was o radę.

Pozdrawiam.
    Tour Plus 1.6 BFQ

Komentarz

• ari38
      Drive
      • 2008
      • 49

O ile wiem od 2004 produkowano O2, a Ty piszesz, że masz O1 z 2007r. Oczywiste, że wycieraczki nie mogą pasować od starego modelu do nowego, musisz kupić część do swojego samochodu, a nie do innego i kombinować z adapterami, to nie ma sensu...
      Laurin & Klement

Komentarz

• mdo1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 441

Zamieszczone przez ari38
        O ile wiem od 2004 produkowano O2, a Ty piszesz, że masz O1 z 2007r.
        ja tez mam

Komentarz

• ari38
          Drive
          • 2008
          • 49

Sorki, mój błąd. No, ale nie wydaje mi się, że były zmienione uchwyty wycieraczek. Może jednak warto kupić coś oryginalnego...
          Laurin & Klement

Komentarz

• arokub
            Classic
            • 2007
            • 14

Zamieszczone przez ari38
            O ile wiem od 2004 produkowano O2, a Ty piszesz, że masz O1 z 2007r.
            Ano mam. Można mieć nawet z 2008r. Coś jak Astra Classic (u Skody to jest Tour)

Zamieszczone przez ari38
            Oczywiste, że wycieraczki nie mogą pasować od starego modelu do nowego
            To oczywiste, choć może bardziej, że nie muszą pasować, a nie że nie mogą, ale to inna kwestia

Zamieszczone przez ari38
            musisz kupić część do swojego samochodu, a nie do innego
            To oczywiste, tylko problem mam z tym, która będzie dobrze pasować do Octy Tour.

Zamieszczone przez ari38
            kombinować z adapterami, to nie ma sensu...
            Zgadzam się, to nie ma sensu, jeśli tylko jest inne wyjście (oprócz oryginałów).

Edit:
            Zamieszczone przez ari38
            Sorki, mój błąd.
            Nie ma problemu.

Zamieszczone przez ari38
            No, ale nie wydaje mi się, że były zmienione uchwyty wycieraczek.
            Też mi się tak wydawało.

Zamieszczone przez ari38
            Może jednak warto kupić coś oryginalnego...
            Nie mam ochoty wydawać 80zł za komplet jesli nie ma takiej potrzeby.
            Wolę za tę cenę częsciej wymienić na nowe.
            Tour Plus 1.6 BFQ

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

arokub, miales tam normalne wycieraczki czy juz takie same gumowe - normalne to znaczy jak wlasnie w autach z lat 90?? bo jesli tak to prawdopodbnie kupiles niestety fatalne wycieraczki z niedopasowanym mocowaniem -

Komentarz

• arokub
                Classic
                • 2007
                • 14

marekzu, kupiłem normalne wycieraczki. I pewnie masz rację, że trafiłem na fatalne - czyli pech
                Niestety droższe były całkowicie zapakowane i nie mogłem zobaczyć jakis jest adapter.
                Jeżeli się okaże, że nikt inny nie miał takiego problemu, to miałem wyjątkowe szczęście trafić na niedopasowane, ale warto mieć to w pamięci, że nie zawsze muszą wycieraczki pasować, nawet jak jest w opisie, że pasują

Niedługo postaram się sprawdzić inne, choć na razie nie mam ciśnienia - jak na razie jest ok, po pewnych kombinacjach.
                Tour Plus 1.6 BFQ

Komentarz

• marekzu
                  L&K
                  • 2007
                  • 1412
                  • Superb II combi (3V5)

ja jeszcze nie spotkalem sie aby adapter nie pasowal do ramienia - chociaz juz rozne wynalazki widzialem i sposoby montazu

Komentarz

• mdo1
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 441

Zamieszczone przez marekzu
                    ja jeszcze nie spotkalem sie aby adapter nie pasowal do ramienia - chociaz juz rozne wynalazki widzialem i sposoby montazu
                    ja tez nie mialem nigdy problemu, nawet z czyms za kilkanascie zlotych, bo zdazylo mi sie kiedys cos takiego kupic, zawsze jesli bylo napisane do octy, to pasowalo

Komentarz

• mar33
                      Classic
                      • 2007
                      • 28

ja trafiłem na takie co nie pasują o ile pamiętam firmy alca,
                      przełożyłem stary adapterek a, te nowe które dali do wycieraczki wrzuciłem do kosza.
                      mar33

Komentarz

• mdo1
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 441

Zamieszczone przez mar33
                        przełożyłem stary adapterek a, te nowe które dali do wycieraczki wrzuciłem do kosza.
                        tez tak robilem w poprzednim aucie i tez do alki z tego co kojarze, ale tu kolega pisze, ze sie nie da przelozyc adaperka, bo nie pasuje

Komentarz

• arokub
                          Classic
                          • 2007
                          • 14

No właśnie, wydawałoby się, że to banalna sprawa, a tu takie coś, że aż zgłupiałem. Nigdy (w innych autach) coś takiego się mi nie przydarzyło.
                          Wygląda na to, że to lipny adapter, a nie jakaś zmiana w konstrukcji ramienia wycieraczki, o czym na początku myślałem. Szkoda tylko, że oryginalny też nie pasuje, bo nie byłoby wtedy problemu.
                          Tour Plus 1.6 BFQ

Komentarz

Pracuję...