Witam Kolegów.
Pytanie do fachowców od elektryki.
O1 zamontowany oryginalnie akumulator 70Ah 570 A(EN/SAE) silnik 1.9 TDI ALH i padł zresztą miał prawo od 2003 roku.
Czy mogę go zastąpić mocniejszym 74 Ah i 750 A(EN/SAE) bez obawy o alternator i całą resztę ??
Z góry dzięki za pomoc.
Poszukaj przez szukajke bo bylo o tym.
Z tego co pamietam to mozesz. Koledzy z klubu sie wypowiadali ze warto wsadzic najwiekszy jaki sie da tam wcisnac :P Musisz pamietac, ze jak bedziesz na duzym aku jezdzil po miescie czesto na krotkich dystansach to moze on byc niedoladowany.
Poszukaj jeszcze na forum i sie upewnij czy dobrze pisze
Pozdrawiam.
czytałem 74Ah jest ok, ale chodzi mi o ten prąd rozruchu 750A czy nie spowoduje komplikacji czy też może być. Jestem laikiem jeśli chodzi o elektrykę więc stąd moje wątpliwości.
Z tego co czytałem wczoraj (bo wymieniałem aku) w szkodnikach z silnikami tdi montowane są aku 70Ah lub 80Ah więc pośredni spokojnie możesz wstawiać nic się niestanie czyli twoje 74Ah jak najbardziej pasuje (też taki zamontowałem). Dodam jeszcze że jakiś kretyn (poprzedni właściciel mojej octi) zamontował w niej aku 60Ah, co najdziwniejsze wytrzymał całą zimę tylko teraz coś zaczął mi słabo kręcić więc wymieniłem. Pozdro
dj_lawa23, ja teraz wsadzilem 65Ah bo wsklepie mi stierdzili, ze taki montuja w moim silniku w fabryce.
Czy to prawda niewiem ale aku jak narazie trzyma bardzo dobrze a wymienilem jesienia.
cytat: "Samochody Skoda Octavia i Octavia Combi są wyposażane przez fabrykę w cztery typy akumulatorów. W samochodach z silnikami benzynowymi 1,6-55kW; 1,6-74kW; 1,8-92kW i 1,8-110kW alternatywnie (w zależności od wyposażenia lub na żądanie odbiorcy) są montowane akumulatory o pojemności 44Ah (masa 14kg) lub 60Ah (masa 17,7kg). W samochodach z silnikami wysokoprężnymi 1,9 SDI-50kW, 1,9 TDI-66kW i 1,9 TDI-81kW montuje się (też alternatywnie) akumulatory o pojemności 70Ah (masa 19,4kg) lub 80Ah (masa 21,8kg). Podane masy akumulatorów dotyczą akumulatorów napełnionych elektrolitem." koniec cytatu. Zaczerpnięte z książki: "Skoda Octavia" autor: Mario Rene Cedrych, rozdział 20, podrozdział 1, strona 234. . Wyczerpująca odpowiedź
Ale się rozpisałem....
Komentarz