no na Wieluńskiej
[O1] Maxi-Dot - instalacja
Zwiń
X
-
[O1] Maxi-Dot - instalacja
Witam,
Juz od jakiegos czasu mam zamontowanego maxi-dot'a, dopiero niedawno zmienilem jezyk na angielski i zorientowalem sie ze cosik tu nie gra
1. Przy zaplonie dostaje komunikaty: Brake lights failure i Lights failure
2. Rezerwa zapala sie tylko przy odpalaniu silnika po czym po ok minucie gasnie i ani widu ani slych rezerwy
3. Kontrolka o koncu plynu spryskiwaczy w ogole sie nie zapalila a pojemnik totalnie pusty.
I tu moje pytanie. Czy i ewentualnie jak zaprogramowac komputer (domyslam sie VAGiem) aby wszystko dzialalo tak jak nalezy?
PS. Uzylem szukajki ale jedyne co znalazlem to spekulacje ''chyba trzeba zaprogramowac komputer''.
-
-
Ad 1 i 3 trzeba zmienić tzw. kodowanie licznika, wyłaczyć sprawdzanie świateł a włączyć sprawdzanie stanu płynu spryskiwaczy (zakładam że instalacja do sprawdzania płynu jest) Tak samo możesz mieć wł/wył kontrole klocków hamulcowych.
Ad 2 - ten typ tak ma - MaxiDot nie pokazuje na stałe komunikatów o brakach i błedach - jedyny który pokazuje to brak ciśnienia oleju wielkim czerwonym znaczkiem, reszta pokazuje się na chwile i trzeba pamiętać.
Komentarz
-
-
kozi1987,
Vagcom
STG 17
STG kodowanie -> funkcja 07
??xxx: wyposazenie
+00 - keine extra Optionen (bez dodatkow)
+01 - Bremsbelagverschleißanzeige aktiv (kontrolka hamulcow od MJ 2001)
+02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktiv (pasy )
+04 - Wischwasserstandswarnanzeige aktiv (poziom plynu spryskiwaczy od MJ 2001)
+08 - Kontrolleuchte für Lampenausfall (samodiagnoza zarowek od MJ 2001)
+16 - Kontrolleuchte für Türen auf (kontrolka otwartych drzwi od MJ 2001)
xx?xx: Länderauswahl
0 - Deutschland (D)
1 - Rest der Welt (RdW)
2 - USA (US)
3 - Kanada (CDN)
4 - Großbritannien (GB)
5 - Japan (JP)
6 - Saudi Arabien (SA)
7 - Australien (AUS)
xxx?x: Service (od MJ 2001)
0 - feste Service-Intervalle (normalny co 15kkm)
1 - Wartungsintervallverlängerung (WIV)
2 - Wartungsintervallverlängerung (WIV) mit fester Begrenzung
3 - ohne Serviceintervalle
xxxx?: Codierzahl für Wegimpulszahl (ab MJ 2001)
Signalquelle: Geber für Geschwindigkeitsmesser(sygnal dla predkosciomierza)
Signalquelle: CAN (ABS)
1..4 - 22084 (w przypadku auta z ABS sygnal pobierany z CAN)
Komentarz
-
-
''Ergibt dann für Navigation, Wischwasserstandsanzeige und Sicherheitsgurtwarnanzeige 02+04+16=22''
Moglby ktos przetlumaczyc to zdanie??
Czyli mam rozumiec ze jesli chce miec wlaczone : kontrolka hamulcow, pasy, poziom plynu spryskiwaczy i kontrolke otw. drzwi to dwie pierwsze cyfry kodu powinny byc:
(1+2+4+16=) 23 ??
Komentarz
-
-
Chyba chodzi o plyn do spryskiwaczy (patrz: rys.) :roll:
Dalej jednak pozostaje kwestia jak zakodowac licznik w kwestii tych kontrolek.
Jeszcze jedno pyt. - Chce przekodowac wskazanie predkosciomierza (jest ustawione na 1.6 a potrzebuje dla 1.8. tak wiec z wartosci 3 musze zmienic na wartosc 2. Moglby mi ktos opisac jak to zrobic krok po kroku? (jeszcze nie mam VAGa w reku, jest w drodze i chce byc przygotowany na dlubanie w tym co by tu niczego nie zepsuc)Załączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kozi1987Czyli mam rozumiec ze jesli chce miec wlaczone : kontrolka hamulcow, pasy, poziom plynu spryskiwaczy i kontrolke otw. drzwi to dwie pierwsze cyfry kodu powinny byc:
(1+2+4+16=) 23 ??Zamieszczone przez kozi1987Chyba chodzi o plyn do spryskiwaczy (patrz: rys.)
Zamieszczone przez kozi1987Moglby mi ktos opisac jak to zrobic krok po kroku?Zamieszczone przez dariuspoloVagcom
STG 17
STG kodowanie -> funkcja 07
wpisz wartosc: 23104
(jezeli masz abs to ostatnia pozycja jest obojetna bo sygnal predkosci zostanie pobrany po lini can z absu)
Komentarz
-
Komentarz