czym rozni sie octavia od bory?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krasnallodz
    Classic
    • 2009
    • 25

SuchyX, Tu masz instrukcje po polsku do tego:

Ta nawigacja to MFD.
    Nie wiem czy da się podłączyć wzmacniacz powinno się dać bo istnieją komponenty takie jak Video (odtwarzacz DVD) więc powinno coś być
  • wuszy
    Drive
    • 2008
    • 85

zastanawiam sie nad wyborem auta. i chialbym wiedziec czy sa jakies zasadnicze roznice miedzy tymi samochodami. na pierwszy rzut oka sa bardzo podobne. ale na pewno sa tez jakies istotne roznice. znacie je?

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

no jedno Skoda drugie VW

[ Dodano: Pią 18 Kwi, 08 10:26 ]
      Zamieszczone przez wuszy
      istotne roznice
      jakosc materialow

Komentarz

• piernik
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 975
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

hatback vs sedan :wink:

Komentarz

• milleniusz
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2008
          • 186

Znam ludzi, a przynajmniej jednego większego człowieka, który mając właśnie taki wybór wybrał O2, ze względu na większą ilość miejsca. Mnie osobiście bardziej podoba się Skoda, ale gusta są różne. No i te tylne światła.

Jeździłem oboma i nie widziałem specjalnej różnicy w jakości materiałów (wręcz wydaje mi się, że to to samo), ale nic sobie za to twierdzenie uciąć nie dam. Wizualnie kokpit różni się tylko zegarami, więc jak ktoś lubi habrowe intensywne podświetlenie to tylko VW. Mnie się ten niebieski podoba akurat, ale na dłuższe trasy chyba lepsze stonowane oświetlenie Skody.

Diabeł może jednak tkwić w detalach - np. moja Octavia nie ma w ogóle wygłuszeń komory silnika. Nie wiem, czy benzynowe Golfy, bądź Jetty mają, ale mogą mieć.

A właśnie skojarzyłem, że ja piszę o porównaniu O2 vs. Jetta, a Tobie mogło chodzić o O1 vs. Bora. No ale może się przyda. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Wuszy, zasadnicze rówżnice dotyczą nadwozia i wnetrza. technicznie to prawie to samo. Ta sam płyta podłogowa, te same jednostki napedowe, takie samo zawieszenie.
            Także to prawie to samo.
            Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8039
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Re: czym rozni sie octavia od bory?

Zamieszczone przez wuszy
              zastanawiam sie nad wyborem auta. i chialbym wiedziec czy sa jakies zasadnicze roznice miedzy tymi samochodami. na pierwszy rzut oka sa bardzo podobne. ale na pewno sa tez jakies istotne roznice. znacie je?
              Jest ciaśniejsza trochę niż OI (takie moje subiektywne odczucia) i bagażnik ma niepraktyczny, tzn. mała dziura do załadunku no i wielkość jego też mniejsza jeżeli to ma dla Ciebie znaczenie.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• marcin_kielce
                Drive
                • 2007
                • 72

Jezdzilem Bora przez 3 lata i musze powiedziec, ze jest duzo lepiej wykonczona od Octavii, Leona czy A3. Wprawdzie mialem wersje Highline wiec byla dosc bogato wyposazona jezdzilo sie nia naprawde super!! Bardzo milo ja wspominam, teraz jezdzi nia moj tata. W srodku Highline jest wrecz super wykonczony, komfortowy, malo palila, nic sie nie psulo ale lekko nie miala. Goraco polecam ale jak bedziesz kupowal to pamietaj zeby kupic w dobrym stanie i dokladnie sprawdzic auto przed zakupem, zreszta jak kazde

Pozdrawiam
                Marcin
                Seat Leon TS 4x4

Zapomnieć co to brak trakcji- bezcenne
                -------------------------------------------------------
                www.leonclub.pl
                www.tdiracing.pl

Komentarz

• tomeeek
                  Drive
                  • 2007
                  • 52

kupujac akurat mialem do wyboru Octavię i Borę, oba samochody stały obok siebie.

Wybrałem Octavię, bo to więcej samochodu jest.

Bora jest jakaś mikra przy Octavii.

a technika taka sama.
                  pozdrawiam,

Frank Bullitt " You sell whatever you want, but don't sell it here tonight."

Komentarz

• Andja
                    Rider
                    • 2006
                    • 596

na tym forum wszyscy Ci powiedza ze octa lepsza, zapytasz na forum vw bory i wiadomo jaka bedzie odpowiedz :szeroki_usmiech.

ja smigam fabia i mnie bardziej odpowiadalaby bora - wyglada bardziej elegancko i dostojnie ;-). jakbys dorwal wersje Highline z konca produkcji to .... bedziesz mial piekny samochodzik

co do konstrukcji to to samo, w srodku bora wyglada szlachetniej

pzdr

Komentarz

• metrotest
                      Rider
                      • 2006
                      • 506
                      • Volkswagen
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Ja śmigam Borą /od niedawna/. Jestem zadowolony. Octavią 1 nie jeździłem.
                      Bora jakoś mnie bardziej przekonuje może ze względu na zegary, które dla mnie są ładniejsze niż w O1. 8)

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

Wg mnie różni się tylko i wyłącznie ceną :P reszta to subiektywne odczucia

Komentarz

• metrotest
                          Rider
                          • 2006
                          • 506
                          • Volkswagen
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

ale nic sobie za to twierdzenie uciąć nie dam.
                          Może chociaż włosy ... :szeroki_usmiech

Komentarz

• tomeeek
                            Drive
                            • 2007
                            • 52

więcej blachy, więcej samochodu, więcej masy, jak dla mnie.

widac, że samochód jedzie, a nie golf z bagażnikiem.
                            pozdrawiam,

Frank Bullitt " You sell whatever you want, but don't sell it here tonight."

Komentarz

• hubert78
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1576

Zamieszczone przez tomeeek
                              a nie golf z bagażnikiem.
                              Echm ! echm ! Nie zgodzę się z kolegą bora jest "zgrabniejsza" od octy wizualnie
                              Ale jak to mówią "kochanego ciała nigdy za wiele" :szeroki_usmiech

Dlatego jestem w tym klubie kolego wuszy,

Komentarz

• magart
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 146

Troszkę dziwne pytanie.
                                Bora to po prostu golf IV w wersji sedan. A jeśli chodzi o kombi to bora od golfa różni się w zasadzie tylko światłami.
                                Octavia to zaś podłoga od golfa i trochę inna tapicerka, a głównie rożni się długością i co za tym idzie spoooooro większym bagażnikiem. Osprzęt mają w dużej mierze ten sam, nawet niektóre rozwiązania ergonomii.
                                A podsumowując to różnią się kolorem wskaźników i kolorami wnętrza, ponoć bora ma lepsze materiały wykończenia wnętrza.
                                a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• Michal35452
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 3

Jeżdżę O1 a wczesniej miałem VW Passat rok90.Volkswagen z tamtych czasów miał lepsze materiały wykończeniowe niż skoda z 97 roku i tak pewnie będzie też z Borą. Silnik (TDI 90 KM) jest OK i reszta też. Podobno w O2 poprawiło sie trochę.

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8039
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Michal35452
                                    Jeżdżę O1 a wczesniej miałem VW Passat rok90.Volkswagen z tamtych czasów miał lepsze materiały wykończeniowe niż skoda z 97 roku i tak pewnie będzie też z Borą. Silnik (TDI 90 KM) jest OK i reszta też. Podobno w O2 poprawiło sie trochę.
                                    W końcu Passat i Bora miały dużo wyższe ceny niż OI więc to jest chyba raczej normalne że są lepiej wykończone.

Ta różnica się niestety trochę zaciera w przypadku OII i Jetty. Przed kupnem OII porównywałem ją z Jettą i Golfem V. Za znaczek VW musiałbym dużo więcej zapłacić i mieć gorzej wykończone (mam tu namyśli tylko deskę rozdzielczą -jest tragiczna w VW) auto niż OII.
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• 2pac
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1476
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

trzeba dodac ze w porownywalnej cenie masz lepsze wyposazenie w o niz w vw...
                                      President Johnny II + President Florida/ ML-145
                                      O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                                      OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• Udesky
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 1692
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez hubert78
                                        Nie zgodzę się z kolegą bora jest "zgrabniejsza" od octy wizualnie
                                        A ja bym się z w/w nie zgodził, jak dla mnie Bora, wygląda jak zrobiona od "siekiery", tzn. tu przytniemy Golfa a tam do ciosamy klocka :wink: , O1 jest bardziej zwarta i przez co moim zdaniem smuklejsza, Borze dużo odbiera tylni bagażnik jeśli chodzi o linie boczna no i ten tył , raczej nie należy do najpiękniejszych, pod tym względem O1 wygrywa, kłócić można sie co do przodu, bo sam nie wiem co ładniejsze O1 czy Bora :? . Natomiast wnętrze to hmm, zdecydowanie lepiej wygląda deska w O1 (takie pomieszanie Passata z Golfem) :wink: , Bora to deska z Golfa. O jakości materiałów sie nie wypowiem bo nie sprawdzałem.

P.S. Osobiście wybrał bym Octavie. :szeroki_usmiech
                                        W Polsce nie ma kryzysu.
                                        Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

Pracuję...