Klimatyzacja - jaka temperatura w kratkach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzela22
    Drive
    • 2009
    • 40

Zamieszczone przez ctv
    ASO musi sobie poradzic z wymiana oleju w skrzyni
    a jak jest z wymianą żarówek z przodu w O2, musi sobie poradzić, czy niekoniecznie :?:
    bo jak u mnie wymieniali, to dobrze, że nie jechałem jakoś daleko i po dziurach, bo zgubiłbym oba reflektory :lol:

czy z odkręceniem felgi bez zniszczenia śruby i uszkodzenia felgi też powinni sobie poradzić :?:

a z bezszkodową dla innych podzespołów wymianą rozrządu?
    a z wymianą filtra powietrza?
    itede itepe...
  • wojtass
    Rider
    • 2007
    • 473

Witam
    Chodzi jak w temacie o klimę
    Kto wie ile powinno być stopni przy wylocie z kratek po włączeniu klimy na climatronicu na maxa z strzałką na Ciebie?
    Pytam się ponieważ byłem na przeglądzie i koleś włożył do tych kratek termometr i wykazało że jak włącze maxa temp jest 13 C a powinno byc podobno max 9 C
    Sprawdzili czy nigdzie nie wycieka, sprężarkę, parownik i wszystko było lux.

Komentarz

• magart
      Ambiente
      • 2008
      • 146

Słyszałem że powinno być ok 10oC, ale gdzieś tu na forum obiło mi się o uszy, że 6oC (ktoś sobie mierzył czy coś podobnego)
      a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• alfee
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2583

wojtass, magart, Ja ostatnio robiłem przegląd klimy (ręcznej) i na kratkach miałem 6,5 C. Więc te twoje 13 to chyba nie da rady ochłodzić przy upałach.
        Alfee
        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• wojtass
          Rider
          • 2007
          • 473

hmmmm no właśnie Ale co jest powodem?
          Może jak byłem pierwszy raz za słabo dobili, bo jak napisałem powyzej jak wykazało 13 C to po przeglądzie czy nigdzie nie wycieka, szef kazał dobić. Jak dobili to temp wskazał właśnie też 6,5 C Zobaczymy jak bedzie dalej Narazie cieszę się chłodem na ....... :wink:

Komentarz

• Andja
            Rider
            • 2006
            • 596

w tamtym roku mialem taki sam przypadek: 13st w kratkach nawiewu i okazalo sie ze bylo niewiele czynnika ktory chlodzi. po nabiciu klimy bylo 9st chodz czytalem ze powinno byc 6st.

wakacje spedzilem w chorwacji i klima dawala rade wiec wyglada ze te 9st na wylocie po nabiciu klimy jest OK

Komentarz

• sontario
              Rider
              • 2007
              • 260
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zaintrygowało mnie to. Sam dzisiaj zmierzę u siebie. Auto ma 2 lata i jeszcze nie serwisowałem klimy, ale daje radę bez problemów. No ciekawe ile będzie u mnie... 8)
              OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• mizerd
                Ambiente
                • 2007
                • 151

Ostatnio byłem na serwisie przy badaniu temp wyszło poniżej 6 st.
                Perfect Service by DobryGrześWawa
                Octavia 1,9 BXE 105 KM
                Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• sontario
                  Rider
                  • 2007
                  • 260
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dokładnie. Samochód stał w słońcu, nagrzał się nawet bardzo. Po odpaleniu silnika odczekałem kilka min i przyłożyłem termometr do kratki. Po krótkim czasie pokazał 5,5 st.

W zeszłym roku mierzyłem temperaturę nadmuchiwanego powietrza przez klimatyzator przenośny. Taki pokojowy o mocy 14500 BTU mam w domu i o dziwo, temp. wypluwanego powietrza miała około 12 st. W samochodach klima bardziej chłodzi, wynika z tego.
                  OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• piniu
                    Classic
                    • 2008
                    • 27

jezeli jest 6 stopni lub ponizej to jest ok,a jezeli jest okolo zera lub na minusie to jest cos nie tak.ciekawostka-im wyzszy bieg dmuchawy tym nizsza temperature ale oczywiscie skutecznosc spada.i niema znaczenie climatronik czy manual. a niedostateczna temperatura to nie tylko braki czynnika.

Komentarz

• wojtass
                      Rider
                      • 2007
                      • 473

piniu
                      to jak jak jest ponieżej zera czyli na minusie ( jest to możliwe :shock: )to jest cośnie tak? A jak jest powyżej tych 6 C to co?

Komentarz

• piniu
                        Classic
                        • 2008
                        • 27

wojtass
                        jest to mozliwe poprzez 'wyregulowanie' zaworu rozpreznego,ale dlugo tak nie pochodzi.temerature powyzej 6st najczesciej powoduje brak czynnika w ukladzie ,ale sa tez inne gorsze usterki,trudne do jednoznacznego zweryfikowania na szczescie rzadko sie zdarzają.

[ Dodano: Nie 27 Kwi, 08 21:56 ]
                        szybkie sprostowanie ops: -im NIŻSZY bieg dmuchawy to temp. jest nizsza.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9935
                          • Ford

Ja dziś pomierzyłem i po około 5 minutach na I-szym biegu miałem 12,4stC. Dlatego jutro jadę na serwis klimy. BTW: dziś odgrzybiałem klimatyzację ultradzwiękami, bo śmierdziało niemożebnie a tylko taki zakład był po drodze. Zapłaciłem 50PLN i już nie cuchnie. Ale czy dodatkowe wyczyszczenie ozonowe coś jeszcze da, czy może już dać sobie spokój?
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rad10
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 180

Panowie może troszeczkę odbiegnę od głównego wątku, ale mam pytanie odnośnie klimatyzacji. A mianowicie chodzi mi o to czy jak klimatyzacja chłodzi to czy jest sens ja dobijać czy tylko zrobić odgrzybianie w jakimś zakładzie?! Mam Czeszkę od 1,5 roku i nic nie robiłem narazie przy klimie, a nie wiem kiedy wcześniej było coś przy niej robione. Generalnie klima działa, ale jeśli trzeba to zrobię "pełny" zabieg klimie!!!!

Komentarz

• sontario
                              Rider
                              • 2007
                              • 260
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeśli klima chłodzi jak trzeba i nie śmierdzi to nic nie rób. Są to słowa znajomego, który prowadzi serwis klimatyzacji. Moja czeszka też niedługo będzie miała 2 lata i nie widzę potrzeby serwisować teraz klimy. Ważne, aby często jej używać, nawet zimną. Ja z reguły jeżdżę na klimie. Czasami wyłączam, ale są to sporadyczne sytuacje.
                              OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• alfee
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2583

rad10, To dokładnie jak ja. Wszystko działało ok, ale profilaktycznie zrobiłem przegląd kompleksowy. W końcu 150 PLN to nie majątek. No i okazało się, że mam 430g czynnika chłodzącego a powinno być 750g. Dobite i teraz mam pewne na 2 latka, że wszystko jest jak należy. Oczywiście w cenie odgrzybianie i zmiana przeciwpyłka.
                                Alfee
                                Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

Pracuję...