Octavia 1.6 +LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • o8o
    Classic
    • 2005
    • 4

Octavia 1.6 +LPG

pewnego razu zobaczyłem, że zwisa mi cienki plastykowy wężyk z prawej strony (z tyłu), koło koła, pociągnąłem go (delikatatnie), aby zobaczyć skąd jest i został mi w ręce. Nie nosi oznak "urwania", jest cieniutki - przezroczysty. Od czego on może być?
    Podejrzewam że to był wężyk od zbiornika paliwa ( w benzynie są 3 przewody (3-ci odpowietzanie) a w ropie 2.....masz go od nowości?
    może ktoś go rozbił na tyle poważnie że musiał zbiornik zmienić i kupił używke benzyne i mu 1 węzyk bezużytecznie został

na przednim zderzaku wzdłuż mam plastykowy pasek, który notorycznie wypada (końcówki) - wyrobiły się całkowicie "ząbki, które to trzymają". Czy ktoś ma jakiś pomysł? przykleić na stałe
    Nie masz wyjścia przykleić lub kupić nowy
    Ja bym przykleił ale żeby w razie potrzeby było możliwe zdjęcie

koło środkowego lusterka mam taki plastykowy ruchomy pasek, który na środku ma dziurke, od czego on jest? jak go wyprostuje to trochę przysłania mi lusterko i tą dziurkę widac w lusterku... nie podejrzewam ściemniającego się lusterka
    zrób zdjęcie może ktoś pomoże
  • map147
    Classic
    • 2005
    • 22

Octavia 1.6 +LPG

Proszę o podzielenie się ewentualnymi doświadczeniami w tym zakresie. Zwłaszcza z tym silnikiem. ASY - przynajmniej te w Krakowie proponują firmy BRC, to dobre?

Miałem LPG w feli - LOVATO i działało bez zarzutu.
    Pozdrawiam
    Mariusz
    Octavia Drive BFQ - 1.6 - 102KM(148Nm) + LPG

Komentarz

• wasyl
      L&K
      • 2005
      • 1084

hmm podobną instalację ma Luky8 napisz do niego priva na pewno się wypowie... 8)
      ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
      www.wasilewski-foto.pl
      KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• tomi98
        Rider
        • 2004
        • 564

polecam landi renzo omegas, mam już rok i 23000km - zero problemów

Komentarz

• luky8
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 623

Ja mam tartarini i wszystko było ok, do póki coś sie nie zje,,,,, psuło, teraz nikt nie moze dojść co z tym ustrojstwem sie dzieje, a pali ponad 17 litrów gazu generalnie nie kupił bym już benzynki (poza 1,8T ) a co do instalacji gazowych to omijał bym je szerokim łukiem :P
          Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• franca
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 532

ja mam brc seqent pali 11l 2 lata gwarcancji przeglad co 10kkm 40zł do niedawna było ok teraz nie wiem czy to przez gaz ale gtoszkę gorzej. w trasie przy spokojnej jeżdzie poniżej 7l. ja również nie kóbił bym benzynki... ale mam chwilowe(mam nadzieje)złe nastawienie do wszystkiego wiec do lpg też.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tak troche OT, ale na temat LPG bedzie :wink:

Poniewaz jestesmy zmuszeni przemieszczac sie czyms innym, a nic nie bylo ciekawego to jest Audi 100 z silnikiem 2.3E ma to ponoc 136KM i jest zagazowane jakas instlacja chyba Elpigaz. Z zapewnien wlasciciela pelna butla miala starczycna 300km po miescie, ale ze po przejechaniu pierwszych 200km cos bylo nie tak i tracil obroty pan podkrecil troche srobke i bylo lepiej. Zonk pojawil sie przy 260km jak auto w centrum miasta stanelo, powod bo gaz sie skonczyl a benzyna podobno to auto jej nie zuzywa to nikt nie tankuje. Po chwili namyslu doszedlem do tego, ze nawet wlasciciel tego auta chyba nie wie, ze to auto zawsze mu na benzynie odpala Jak latwo policzyc pali to okolo 16-17l gazu przy czym jest takim mulem, ze jadac na 2 biegu i wciskajac pedal gazu do konca na zobaczenie wskazowki obrotomierza przy czerwonym polu mozemy sie nie doczekac. Jakos Octa bardziej jest chetna do wspolpracy :twisted: Z tego co wczoraj zauwazylem to po przejechaniu teraz 200km butla sie skonczy, bo na wskazniku juz duzo gazu nie zostalo. 20l/100km fajne zuzycia :diabelski_usmiech
              Cale szczescie, ze to auto tylko na chwile
              Spritmonitor.de

Komentarz

• franca
                Rider
                S_OCP Member
                • 2004
                • 532

oj strszna kich 20/100 :shock: co do zamolenia mi spadlo o ile pamiętam 7km. z okta jest o tyle lepiej i gorzej ze instalacja jest droga ale za to z wielopunkotwym wtryskiem gazu. butle mam 50l a wchodzi około 38l. no i niedajcie sie nabrać ze mazna bezpiecznie założyc instalacje za 1700zł instalując zawory bezpieczeństwa. osoba która chciała mi to zrobić deklarowała 100% gwarancji ze jest bezpiecznie ale na papierze tego niechciał dać wiec wniostki chyba jasne...

Komentarz

• map147
                  Classic
                  • 2005
                  • 22

No to nieźle, tylko jedna osoba zadowolona. Nie, to nie może być aż tak źle.

O LANDI RENZO słyszałem jak dotychczas tylko dobrze.
                  Pozdrawiam
                  Mariusz

Komentarz

• aszumny
                    Classic
                    • 2004
                    • 12

Witam

Mam BRC Sequenta 24 w 1.6 (102 KM) , Cena była 3900 zł, bo to ASO
                    Ale efektywnie do założenie za 5 stów mniej
                    Przebieg na instalce 5 tys km (Całk 25 tys)

Dobra bo tania, działa. Nie gaśnie przed skrzyzowaniem (jeżeli nie ma ewidetnie syfnego gazu) Nikt nie kupuje gazu dla osiągów ale w sumie psychicznie sie lepiej jezdzi jak tanio
                    i noga w podłodze. W stosunku do zwykłego Sequenta droższego (4700 zł) minusy takie, że wtryski włoskie , nie Japońskie, brak map sensora na stałe, sterowanie załączaniem instalacji wspólne dla wszystkich wtryskiwaczy (w Sequencie zwyklym silnik przelaczany jest wtryskiwacz po wtryskiwaczu). Zatem tu czesto na zimnym czasmi na ciepłym może zdarzyć się minimalne wachniecie obrotów (Nic nie gaśnie). Jak se ostro przyspieszamy w czasie przelaczania

Aha spalanie 9,9 -12 l/100 LPG , ale głownie miasto i pseudoautostrada Kraków Katowice

Instalowane w ASO w Krakowie (Ściślej mówiąc) Wieliczka

Kolega ma w Leonie 1.6 (105) Pełnego Sequenta, i też bangla i nie narzeka, gwarancja 2 lata, sieć serwisowa cały kraj.

Ale najważniejszy to montaż, spotkałem się z opinią że do tej 8 zaworówki praktycznie każda IV gen podejdzie i bedzie ok.

AS

Komentarz

• tomek
                      L&K
                      • 2005
                      • 1078

popytaj wsrod znajomych, moze poleca Ci jakis zaklad. Instalacja to jedno, a dobre jej zalozenie i wyregulowanie to drugie. z gazem nie jest tak jak z radiem, ze wepniesz kostke i gra. Szkoda, ze nie mieszkasz gdzies blizej mnie, bo bym Ci polecil dobry zaklad...
                      Ja mam zavoli - jakies wloskie g... - na pewno wtrysk, ale jaka to generacja, to nie wiem. Jestem zadowolony. Zrobilem juz ok 60kkm i jest ok. koszty zwrocily sie juz dawno.

Dla gazu 3x tak . osobiscie, nie przepadam za dieslami z kilku powodow, a sama benzyna to troszke droga zabawa...

pozdrawiam
                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• franca
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 532

no to statystycznie liczba zadowolonych wzrosła nam o 300% :szeroki_usmiech

Komentarz

• oldwin
                          Drive
                          • 2005
                          • 61

mam gaz i sobie chwale... :twisted:

Komentarz

• map147
                            Classic
                            • 2005
                            • 22

Dzięki za informacje. Skłaniam sie narazie w stronę ASO i BRC. Jak zdecyduję to oczywiście pochwalę się

[ Dodano: Pią 08 Lip, 05 23:36 ]
                            No właśnie, zgodnie z obietnicą chwalę się. Zainstalowałem BRC Sequent 24 tańszą wersje. Zrobiłem ponad 100 km i chodzi idealnie. Instalacja identyczna jak u kolegi aszumny.
                            Pozdrawiam
                            Mariusz

Komentarz

• nosferatus
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 601

Witam wszystkich.
                              Założyłem wtrysk do Octy 1.6 w salonie wraz z kupnem samochodu.Na początku było wszystko oki,lecz po ok. 1000km spadł wężyk - nie powiedzieli mi gdzie i miałem wielkie szczęście że nie udawałęm Wielkiego Ptaka!Później spierdzielił się wskaźnik poziomy gazu- do tej pory go nie naprawili - i na końcu padł trujnik - wyciek płynu chłodzącego.przejechałem do tej pory 5000km - pali średnio 10-11l przy włączonej klimie,radiu i ogzrewaniu tylmnej szyby.
                              Gdyby nie te "małe" wpadki to byłbym w 100% zadowolony.
                              Silnik BFQ + sekwencja KME
                              CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                              Hertz HSK 165
                              Hertz DBX 250
                              KICX Kap 45
                              KICKER ZX 200.2
                              Kable - Dietz, Caliber
                              Kondzio 1F
                              wygłuszenie drzwi

Komentarz

• map147
                                Classic
                                • 2005
                                • 22

Założyłem wtrysk do Octy 1.6 w salonie wraz z kupnem samochodu.Na początku było wszystko oki,lecz po ok. 1000km spadł wężyk - nie powiedzieli mi gdzie i miałem wielkie szczęście że nie udawałęm Wielkiego Ptaka!
                                Jak to Ci nie powiedzieli? Jaki wężyk? :shock:

Później spierdzielił się wskaźnik poziomy gazu- do tej pory go nie naprawili - i na końcu padł trujnik - wyciek płynu chłodzącego.przejechałem do tej pory 5000km - pali średnio 10-11l przy włączonej klimie,radiu i ogzrewaniu tylmnej szyby.
                                Kiedyś stosowali plastikowe trójniki, ale potem sie okazało, że pod wpływem ciepła kurczą się i intalacja chłodząca rozszczelnia się. Ale u Ciebie to za dużo tych rzeczy się rozpadło. To trochę tak jaby instalator zapomniał podokręcać objemki. Pewnie wpuścili na to praktykanta i nie sprawdzili.

Jeśłi chodzi o moją instalację nie mam zadnych zastrzeżeń. Zapalała mi się lampka check engine i po kilku dniach gasła, ale na ostatnim przeglądzie mechanik się tak wstrzelił z ustawieniami, że przestała się wogóle zapalać, co jst chyba ewenementem, bo z kliku źródeł mam informację, że ta lampka w octaviach z instalacją BRC zawsze się zapala.

Spalanie średnie to 8 l/100km, 60% trasa, 40 % miasto.

Który to dealer tak monutuje?
                                Pozdrawiam
                                Mariusz

Komentarz

• nosferatus
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 601

wiesz map 147,są ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia co robią z samochodami innych ludzi,odpieprzają fuszerę, a ty się męcz.
                                  gaz montowali mi w salonie na ul. Kocmyrzowskiej - tzn. mają podpisaną umowe z jakąś stacją i tam zakładają gaz - od razu bym popierdolił taki zakład , ale w salonie twierdzą,że współpraca jest owocna, a takie przypadki jak mój to ewenement.
                                  może ty masz jakiś lepszy serwis w Krakowie - mam moja ślicznotkę na gwarancji i nie chcę jej stracić - gwarancji.

Kenwood KDC-BT92SD
                                  Hertz HSK 165
                                  Hertz DBX 250
                                  KICX Kap 45
                                  KICKER ZX 200.2
                                  Kable - Dietz, Caliber
                                  Kondzio 1F
                                  wygłuszenie drzwi

Komentarz

• goldens
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 103

niech i ja cos powiem na ten temat, nie mam wpradzie silnika 1,6 a 1,8 T i na gazie ma przelatane 80 tyś ja sma zrobułem już okolo 30 jedyne co robię to wymienia filtr , jak go dostałem wymieniłem komputer od gazu 400 i taką blaszkę w matrixie 50 dyszek teraz mnie czek wymiana reduktora ponieważ przy hamowaniu silnikiem czasami gaśnie. generalnie jestem zadowolony wchodzi mi 38l gazu i pykam na tym 300km oczywiscie spokojną jazdą po mieście jak sobie nie żałuję 260km, uważam że przyzwoite spalanie. powiem wam jeszcze że nie traci mocy jak się załącza turbina chyba że już jest mało gazu wtedy nie ukrywam zaczyna przerywać na dużych obrotach, ale da się przeżyć.

ach instalację ma zavioli

pozdro
                                    Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• map147
                                      Classic
                                      • 2005
                                      • 22

Zamieszczone przez nosferatus
                                      współpraca jest owocna, a takie przypadki jak mój to ewenement.
                                      może ty masz jakiś lepszy serwis w Krakowie - mam moja ślicznotkę na gwarancji i nie chcę jej stracić - gwarancji.
                                      Własnych mechaników od instalacji BRC ma napewno Murawski, tam instalowałem. Jak to robi Emida nie wiem, ale też proponowali mi BRC. Co do gwarancji, to jak ja decydowałem się na instalację, to traciło sie ją, a tylko ASO, które montowało zobowiązywało się ją utrzymać i tylko to ASO. Znam namiary na mechanika od BRC (o ile masz tą instalację) u Murawskiego, mogę Ci podesłać na priva.
                                      Pozdrawiam
                                      Mariusz

Komentarz

• nosferatus
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 601

dzieki za info Map 147 jeszcze nie miałem możliwości sprawdzenia jaką mam instalację,ale jakbyś mógł to podeślij mi te namiary.

Kenwood KDC-BT92SD
                                        Hertz HSK 165
                                        Hertz DBX 250
                                        KICX Kap 45
                                        KICKER ZX 200.2
                                        Kable - Dietz, Caliber
                                        Kondzio 1F
                                        wygłuszenie drzwi

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

ja uważam że ngdy gazu tylko benzynka w benzynce lub diselek tdi a co do gazu to ngdy w silniku 1,8T bo turbina nie toleruj instalacj gazowej w tym silniku i sie psuje :wink:
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• tomek
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1078

Zamieszczone przez daneczek76
                                            a co do gazu to ngdy w silniku 1,8T bo turbina nie toleruj instalacj gazowej w tym silniku i sie psuje :wink:
                                            prosze, nie pisz zmyslanych historii, bo jeszcze ktos potraktuje twoje zarty powaznie.

Prosze, nie zanizajmy poziomu forum :!:
                                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

a ktos to łyknoł :szeroki_usmiech
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• nosferatus
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 601

daneczek76 - to poważna sprawa, a ty sobie jaja robisz!!!!!!!!
                                                to że masz ropniaka to twoje szczęsćie lub nie - ale daj innym możliwość otrzymania żeletnych porad od klubowiczów.jak chcesz sobie żartować to masz do tego inny topic.
                                                :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Kenwood KDC-BT92SD
                                                Hertz HSK 165
                                                Hertz DBX 250
                                                KICX Kap 45
                                                KICKER ZX 200.2
                                                Kable - Dietz, Caliber
                                                Kondzio 1F
                                                wygłuszenie drzwi

Komentarz

• nico21
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 2640
                                                  • Volkswagen

Ja mam landi renzo omegas i sobie chwale. Spalanie ok 10l/100km. Zero problemow z odpalaniem. polecam!!!
                                                  DACAR.team

Komentarz

Pracuję...