Witam
Ma ktoś może instrukcje do klimatronika????
I jeszcze jedno pytanie , moja OI nie wskazuje temperatury zewnętrznej , z tego co wiem powinno się ją odczytać na wskaźniku od MF, a umnie to nie działa , jak ktoś wie jak to powinno działać to proszę o info.
Dzięki
Dzięki , sprawdzę .
A czy macie może jakąś instrukcję do klimatronika ???
[ Dodano: Sro 14 Maj, 08 12:07 ]
Sprawdziłem wtyczka jest ok i niestety dalej jak sprawdzam na MF to temperatury nie wskazuje , wogule się ten znaczek C* nie pokazuje
Czyli licznik nie otrzymuje sygnału że jest podpięty czujnik temp.- więc licznik wyłącza na wyświetlaczu opcję "temp.zewnętrzna".
Miałem coś podobnego.
Jak zmieniałem klimatyzację manualną na climatronic (opis zamianny w poradach) to znikneła mi na wyświetlaczu licznika pozycja "temp.zewnętrzna".
W climatronicu sygnał z czujnika temp. najpierw biegnie do panelu klimatyzacji, a dopiero potem do licznika.
Okazało się że brak było połączenia z licznikiem. Jak wspominałem brak było pozycji "temp.zewn." w liczniku.
Po przywróceniu połączenia między licznikiem a klimatyzacją, na wyświetlaczu licznika pojawiła się pozycja "temp.zewnętrzna"
Ale ja nic nie zmieniałem w climatroniku , był od nowości i nie jestem pewien ta pozycja na liczniku temp C* była chyba aktywna jakiśczas temu. A teraz jej niema
Jeśli na wyświetlaczu climatronica jest pokazywana temp. zewnętrzna to brak jest połączenia między pinem 12 kostki T12 climatronica, a pinem 26 zielonej kostki licznika T32A.
Stawiam na kostke licznika.
Połączenie kabelków z pinami jest dosyć "markotne"- jak sobie przypominam to na kabelkach piny są tylko mechanicznie zaciskane (bez lutowania).
W moim przypadku właśnie ta końcówka była przyczyną braku wyświetlania temp. w liczniku.
Przewód był cały, końcówka też, a jednak nie było połączenia elektrycznego mięczy kabelkiem a końcówką.
Pomogło delikatne ściśnięcie kleszczykami.
Zrób eksperyment- połącz ten pin 26 zielonej kostki licznika z masą. Licznik odczyta to jako temperaturę poza zakresem, ale mimo tego powinna się pojawić pozycja "temp. zewn." na wyświetlaczu licznika
Do licznika są podpięte dwie kostki T32- 32 pinowa niebiesk, oraz T32A- 32 pinowa zielona.
Musisz wyjąć licznik- odkręcasz ramkę wokół licznika (2 wkręty)- dolna część ramki jest na dwa zatrzaski, a następnie odkręcasz licznik(2 wkręty).
Do climatronica są podpięte dwie kostki T12- 12 pinowa (mniejsza) i T16- 16 pinowa (większa).
Aby się do nich dostać musisz odkręcić schowek pasażera- są one przymocowane do obudowy nagrzewnikcy- z lewej strony w okolicach połączenia schowka z panelem środkowym.
Każda wtyczka ma dokładnie oznaczoną numerację pinów
Komentarz