Instrukcja do klimatronika, czujniki temperatury

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartan
    Classic
    • 2009
    • 9

Artiks a widzisz mimo to wkradl sie blad ktory poprawilem i dodale bardziej czytelny schemat ...

• Krzysztof7940
    Classic
    • 2008
    • 21

Witam
    Ma ktoś może instrukcje do klimatronika????
    I jeszcze jedno pytanie , moja OI nie wskazuje temperatury zewnętrznej , z tego co wiem powinno się ją odczytać na wskaźniku od MF, a umnie to nie działa , jak ktoś wie jak to powinno działać to proszę o info.
    Dzięki
    km

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Sprawdź wtyczkę i gniazdo na czujniku temperatury . Umieszczony jest w lewej dolnej kratce w tej dziurze po przeciwnej stronie niż interkuler.
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Krzysztof7940
        Classic
        • 2008
        • 21

Czy to jets kratka po stronie kierowcy czy pasażera ??
        km

Komentarz

• macieks
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 469
          • Octavia III (5E3)
          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez Krzysztof7940
          Czy to jets kratka po stronie kierowcy czy pasażera ??
          Po stronie kierowcy
          Była: O1 1.6 MPI
          Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• Krzysztof7940
            Classic
            • 2008
            • 21

Dzięki , sprawdzę .
            A czy macie może jakąś instrukcję do klimatronika ???

[ Dodano: Sro 14 Maj, 08 12:07 ]
            Sprawdziłem wtyczka jest ok i niestety dalej jak sprawdzam na MF to temperatury nie wskazuje , wogule się ten znaczek C* nie pokazuje
            km

Komentarz

• szpal
              Drive
              • 2005
              • 88

Czyli licznik nie otrzymuje sygnału że jest podpięty czujnik temp.- więc licznik wyłącza na wyświetlaczu opcję "temp.zewnętrzna".
              Miałem coś podobnego.
              Jak zmieniałem klimatyzację manualną na climatronic (opis zamianny w poradach) to znikneła mi na wyświetlaczu licznika pozycja "temp.zewnętrzna".
              W climatronicu sygnał z czujnika temp. najpierw biegnie do panelu klimatyzacji, a dopiero potem do licznika.
              Okazało się że brak było połączenia z licznikiem. Jak wspominałem brak było pozycji "temp.zewn." w liczniku.
              Po przywróceniu połączenia między licznikiem a klimatyzacją, na wyświetlaczu licznika pojawiła się pozycja "temp.zewnętrzna"
              Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• Krzysztof7940
                Classic
                • 2008
                • 21

Ale ja nic nie zmieniałem w climatroniku , był od nowości i nie jestem pewien ta pozycja na liczniku temp C* była chyba aktywna jakiśczas temu. A teraz jej niema
                km

Komentarz

• szpal
                  Drive
                  • 2005
                  • 88

Jeśli na wyświetlaczu climatronica jest pokazywana temp. zewnętrzna to brak jest połączenia między pinem 12 kostki T12 climatronica, a pinem 26 zielonej kostki licznika T32A.
                  Stawiam na kostke licznika.
                  Połączenie kabelków z pinami jest dosyć "markotne"- jak sobie przypominam to na kabelkach piny są tylko mechanicznie zaciskane (bez lutowania).
                  W moim przypadku właśnie ta końcówka była przyczyną braku wyświetlania temp. w liczniku.
                  Przewód był cały, końcówka też, a jednak nie było połączenia elektrycznego mięczy kabelkiem a końcówką.
                  Pomogło delikatne ściśnięcie kleszczykami.
                  Zrób eksperyment- połącz ten pin 26 zielonej kostki licznika z masą. Licznik odczyta to jako temperaturę poza zakresem, ale mimo tego powinna się pojawić pozycja "temp. zewn." na wyświetlaczu licznika
                  Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• Krzysztof7940
                    Classic
                    • 2008
                    • 21

Dzięki , a co trzeba rozebrać żeby się dostać do tych kostek, i gdzie one się znajdują ?
                    km

Komentarz

• szpal
                      Drive
                      • 2005
                      • 88

Do licznika są podpięte dwie kostki T32- 32 pinowa niebiesk, oraz T32A- 32 pinowa zielona.
                      Musisz wyjąć licznik- odkręcasz ramkę wokół licznika (2 wkręty)- dolna część ramki jest na dwa zatrzaski, a następnie odkręcasz licznik(2 wkręty).
                      Do climatronica są podpięte dwie kostki T12- 12 pinowa (mniejsza) i T16- 16 pinowa (większa).
                      Aby się do nich dostać musisz odkręcić schowek pasażera- są one przymocowane do obudowy nagrzewnikcy- z lewej strony w okolicach połączenia schowka z panelem środkowym.
                      Każda wtyczka ma dokładnie oznaczoną numerację pinów
                      Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

Pracuję...