Docieranie TDI-czy to prawda?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • melon721
    Drive
    • 2007
    • 55

Mi sie wydaje ze w tej wersji byl tylko pipczyc jesli chodzi o oryginalny zestaw czujnikow no chyba ze czujniki byly dokladane to moze byc jakis ekranik wizualizacji, dopiero chyba w OII wizualizacja byla na ekranie radia zaczawszy od Streama ale w nawigacji Mfd2 juz takiej wizualizacji nie ma zostaje tylko pikanie. Dopiero w RNS 510 jest juz wszystko tak jak powinno byc.
    Ale to sa tylko moje przypuszczenia, wiec jak ktorys z kolegow ma wieksza wiedze niech mnie poprawi
  • dziubas
    Classic
    • 2006
    • 32

Na forum TDI.PL znalazlem takie stwierdzenie:
    Nowe samochody sa docierane jezdzac pierwszych kilka tysiecy kilometrow na innych mapach, docieranie jest zapisane w sterowniku, po okreslonej przez producenta ilosci kilometrow sterownik przechodzi na cykl normalnego uzytkowania pojazdu.

Czy tak jest?

Komentarz

• TFil
      Classic
      • 2008
      • 37

Re: Docieranie TDI-czy to prawda?

Zamieszczone przez dziubas
      Nowe samochody sa docierane jezdzac pierwszych kilka tysiecy kilometrow na innych mapach, docieranie jest zapisane w sterowniku, po okreslonej przez producenta ilosci kilometrow sterownik przechodzi na cykl normalnego uzytkowania pojazdu.

Czy tak jest?
      Nie wiem, czy to prawda, ale właśnie dotarłem już drugiego TDI (teraz 9 tys. km) i w obu przypadkach wydawało mi się, że po 2-3 tysiącach silnik stał się bardziej dynamiczny. Oczywiście pierwsze tysiące i tak jeździłem baaardzo spokojnie (zbiegło się na szczęście z kilkoma dłuższymi trasami po 500 - 800km). Co prawda nie wiem, czy naprawdę tak jest silnik zaprogramowany, czy to tylko takie wrażenie było?

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zamieszczone przez dziubas
        Dla mnie ten portal jest malo wiarygodny - wiec nie zawracam sobie glowy wrozbami tam umieszczonymi
        Spritmonitor.de

Komentarz

• stysiek
          Rider
          • 2007
          • 537

jak dla mnie to wszystko jest kwestią autosugestii.

przez pierwsze parę kilometrów zapoznajemy się z samochodem. jezdzimy ostrożniej, poznajemy siebie nawzajem.

A pozniej przychodzi czas kiedy nam przechodzi ostrożność i zaprzestajemy jazdy w stylu PSJ.

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

dziubas, Możesz wrzucić linka do tego?
            To bylo napisane przez kogoś na forum czy u nich na stronach niusowych?

Bo aż nie chce mi sie wierzyc, zeby ktos mogl taką bzdurę napisać.
            TDI 205PS

Komentarz

• Jomi
              Ambiente
              • 2008
              • 109

ja jestem właśnie w trakcie docierania silnika TDI :lol: ... jak auto odbierałam i zapytałam sprzedawcę to jeden powiedzał ,że mogę jeździć tak jak lubię (może nie wiedział jak lubię :wink: ) a w serwisie jednak radzono początkowo dochodzić jedynie do 3/4 max obrotów przy zmianie biegów , tak samo jest napisane w instrukcji auta ! Ponieważ mam DSG to muszę pilnować , żeby na pedał gazu za mocno nie naciskać.....i z niecierpliwością czekam aż okres docierania się skończy. No i aktualnie jeżdzę na drive ... chociaż potem pewnie będę użytkować sport :szeroki_usmiech

...oczywiście, że wolałabym, żeby wszystko dało się załatwić sterownikami, ale wtedy chyba w instrukcji by o tym pisano. No albo naiwna jestem , że w słowo pisane czasami wierzę.
              www.zobacz-uslysz-powiedz.pl

Komentarz

• dziubas
                Classic
                • 2006
                • 32

MiKruS-podaję link do w/w wypowiedzi:

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Thx.

Nieźle
                  Dobrzy są - widze, ze juz wszystko są w stanie chłopcy napisać.
                  TDI 205PS

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Czasem czytam niektóre tematy na tym forum , ale co mnie ździwiło że pisały to osoby które z tego chleb jedzą :|

dziubas, Skoro masz AGR to co Ty chcesz docierać , chyba że samochód miał jakiś remont silnika.

Proponuję zdrowy rozsądek i nie pałowanie przez kilka tys km i oczywiscie studzić bo szybcszej jeździe itp...
                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez Ziomal
                      Czasem czytam niektóre tematy na tym forum , ale co mnie ździwiło że pisały to osoby które z tego chleb jedzą :|
                      Megalomania rulez! :szeroki_usmiech
                      TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...