[O1] Skrzynia biegów w AKL (AEH)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • INSTAL ZGIERZ
    Classic
    • 2010
    • 19

Witam
    OZIEMI - jak zmieniło się spalanie po podkręceniu - po takim czasie już możesz coś powiedzieć. Mam taki sam motor i też mam ochotę na wiosnę coś pogrzebać. Cały czas jesteś zadowolony?
    Pozdrawiam
    Sławek Szumski
  • Viniu
    Rider
    • 2008
    • 517

Witam.

Jest to mój drugi post na forum, dlatego tez na wstępie witam wszystkich serdecznie.

Problem, który chciałbym poruszyć dotyczy skrzyń biegów w Octaviach I z silnikami 1,6 101Km (AKL, AEH). Otóż jestem na etapie finalizowania zakupu takowej Octavii z roku 2000GLX (czyli przed liftem) z przebiegiem 110tys. km. Zdecydowałem się na ten konkretny egzemplarz dlatego, że mam okazję kupić niemal od rodziny, auto jest kupione w salonie, serwisowane corocznie w salonie (nawet z najdrobniejszą rzeczą typu żaróweczka auto jechało do serwisu), wiec znam je od nowości.

Jedyna rzeczą, jaka mnie zastanawia to własnie te dość częste awarie skrzyni biegów. Co prawda w tym modelu, który kupuję skrzynia chodzi jak książka pisze, ale zwracam się do Was z pytaniem czy owe awarie w tych modelach są nieuniknione, czy istnieją sposoby na zapobiegnięcie poważnym awariom, puszczaniom słynnych nitów itp. Zastanawia mnie również jakie udaje się osiągnąć przebiegi do czasu pojawienia się kłopotów.

Generalnie zmierzam do tego, jak długo jeszcze pojeżdżę na skrzyni z mojej przyszłej Octavii.

Liczę na pomoc i pozdrawiam.
    Pozdrawiam

Komentarz

• Matis68
      Ambiente
      • 2006
      • 195

Bardzo trudno odpowiedzieć Ci w dwóch słowach, to po prostu zależy od egzemplarza, od sposobu jazdy, od rodzaju przebiegu ( trasy czy samo miasto) itd. U mnie w AEE skrzynia ma 270 tkm i jest nie ruszana.Ale muszę przyznać że chodzi nieco ciężej , niż dawniej...pozdro.
      http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• Viniu
        Rider
        • 2008
        • 517

Dzięki serdeczne za wstępną odpowiedź. Trochę mnie uspokoiłeś, bo w egzemplarzu, który kupuję skrzynia chodzi jak marzenie Jest więc nadzieja, że jszcze pojeżdżę

Moje pytanie w pierszej chwili mogło się wydawać dość dziwnym, ale pytałem nie bez przyczyny, datego, że obecnie jeżdżę Roverem z silnikiem serii K, który cierpi na typową wadę: uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Nie znam Roverka z tym silnikiem, który nie przeszedłby tej awarii, dlatego tę byłem ciekaw, czy podobna sytuacja jest w tymi skrzyniami... czy to jest nieuchronne ??

Ale widzę, że można być spokojnym

Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę jeszcze dorzucić coś do tematu, to chętnie poczytam.

Tymczasem pozdrawiam z Żagania
        Pozdrawiam

Komentarz

• jurii21
          Classic
          • 2007
          • 9

ja miałem golfa AEH w automacie, po sprzedaży po 2-óch tygodniach dowiedziałem sie że skrzynia sie posypała, a wkręcone było 92 tys km tak więc nie wiem czy są one wytrzymałe

Komentarz

• Viniu
            Rider
            • 2008
            • 517

Hmm... ta Octavka, którą biorę ma oczywiście skrzynię manualną, ale oczywiście dzieki za uwagę, to również cenną informację
            Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...