Klimatyzacja a wentylatory

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alexito
    Classic
    • 2008
    • 12

A nie przelaczyles PA??
  • baturro
    Classic
    • 2007
    • 15
    • Octavia III combi (5E5)

witam
    mam climatronic i chciałbym dowiedzieć się,czy w momencie odpalenia zimnego silnika powinny pracować wentylatory? większy,mniejszy czy też oba???
    pytam,bo zauważyłem brak ich pracy,a klimatyzacja działa prawidłowo dopiero po przejechaniu pewnego odcinka drogi. bezpieczniki sprawdziłem,są nie uszkodzone.
    pozdrawiam

Komentarz

• adamo64
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2008
      • 177

Po uruchomieniu klimy(pozycja Auto-climatronic) powinny pracować oba wentylatory.Użyj opcji szukaj a znajdziesz kilka rad na ten temat

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

baturro, U mnie też po uruchomieniu klimy na zimnym silniku wentylatory stoją,dopiero po dłuższej chwili zaczynają pracę.Klima manual.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• jaca
          Drive
          • 2007
          • 92

Wentylatory skraplacza (wymiennik przy chłodnicy) włączają się wtedy kiedy wzrasta ciśnienie skraplania. Wielkoś ciśnienia skraplania rośnie kiedy rośnie temperatura skraplania. Dlatego jak silnik (powietrze wokół skraplacza) jest zimny to ciśnienie skraplania czynnika jest niskie i wentylatory nie pracują. Jak otoczenie zrobi się ciepłe wzrasta ciśnienie skraplania i presostat załącza wentylator. Jak samochód jedzie z pewną prędkością i powietrze "omywa" skraplacz to wentylatory także nie kręcą.

Komentarz

• senectus
            Drive
            • 2007
            • 87

Mam dwa pytania. Czy jest jakis czujnik ktory wlasnie decyduje o tm kiedy te wentylatory maja sie zalaczyc gdy temperatura jest juz wlasciwa, ile jest czujnikow w samej chlodnicy i za co one odpowiadaja?

Komentarz

Pracuję...