boozee, najważniejsze w tym wszystkim żeby dla Ciebie pasowało a reszta się nie liczy
Jaki olej do O2 1.6 MPI ???
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Jaki olej do O2 1.6 MPI ???
Witajcie - pytam, bo 3 serwisy i kazdy inaczej gada :-(
Mam Octavie II z silnikiem benzynowym 1.6 MPI. Samochod ma rok i 3 miesiace i 19 tys km przebiegu wiec nie obowiazuje jeszcze przeglad (dopiero po 30.ooo km). Problem w tym, ze musze go dolac bo troszke go za malo :-(
Dzwonilem do jednego serwisu mowili, ze - Shell Hellix 5W30 VX. Zadzwonilem do innego powiedzieli, ze ma spelniac norme 505 00. I co mam zrobic? Jaki lac, bo info jakie dostalem jest sprzeczne? Chcialbym lac Shella ale jakiego? Skoro przeglady robie co 30 tys km, to chyba inny niz 5W 40 (taki lalem do Golfa IV ale tam bylo co 15.ooo km).
Dzieki za kazda rade i pozdrawiam
pikczer
-
-
Witajcie - pytam, bo 3 serwisy i kazdy inaczej gada :-(
Mam Octavie II z silnikiem benzynowym 1.6 MPI. Samochod ma rok i 3 miesiace i 19 tys km przebiegu wiec nie obowiazuje jeszcze przeglad (dopiero po 30.ooo km). Problem w tym, ze musze go dolac bo troszke go za malo :-(
P.S. Uprzedzając komentarze - instalacja LPG nie ma tu akurat wpływu na częstotliwość przeglądów - założyłem ją dopiero po roku eksploatacji i pierwszy przegląd układu "only E95" :wink: był przewidziany właśnie po roku lub 15000 km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekjmoplPierwsze słyszę :shock: :shock: :shock: - mam ten sam silnik w tym samym aucie :P i jakoś u mnie przeglądy się robi raz do roku lub co 15000 km - i nie jest to mój wymysł, tylko wytyczne producenta ...Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekjmoplPierwsze słyszę - mam ten sam silnik w tym samym aucie i jakoś u mnie przeglądy się robi raz do roku lub co 15000 km - i nie jest to mój wymysł, tylko wytyczne producenta ...
Ja mam 1.6 MPI Elegance z lipca 2007 i jest fabrycznie ustawiony okres QG1 (czyli zmienny). W zwiazku z tym przeglądy mam według wskazań komputera pokładowego lub co 2 lata lub 30 tys km.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez tomekjmoplPierwsze słyszę - mam ten sam silnik w tym samym aucie i jakoś u mnie przeglądy się robi raz do roku lub co 15000 km - i nie jest to mój wymysł, tylko wytyczne producenta ...
Ja mam 1.6 MPI Elegance z lipca 2007 i jest fabrycznie ustawiony okres QG1 (czyli zmienny). W zwiazku z tym przeglądy mam według wskazań komputera pokładowego lub co 2 lata lub 30 tys km.
LPG i QG1...
Pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmarte, z tobą była chyba ta dyskusja na temat QG1 oile dobrze pamiętam :szeroki_usmiech
Tak na marginesie to rozumiem, że do benzyniaka mozna zalać Mobil 1 ESP Formula 5W-30.
Czy na dolewke do fabryczngo oleju też można go zastosować?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Witam.
Odgrzeję kotleta, ale tego oleju nie ma tu opisanego, a ciekaw jestem co o nim sądzicie.
Motul 8100 X-clean 5w-40 ( https://www.motul.com/pl/pl/products...0-x-clean-5w40 )
Obecnie O2FL ma 72tyś km.
Jakie jest Wasze zdanie. Dobry będzie?Koczis81
Komentarz
-
Komentarz