Jaka wybrac octavie??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • notor
    Classic
    • 2010
    • 13

Jaka wybrac octavie??

Słuchajcie, ostatnio zrobiłem parę naklejek i chętnie się podzielę, problem polega na tym, że niestety nie mam czasu łazić na pocztę.
    Jeżeli komuś odpowiada takie rozwiązanie to może przysłać mi zaadresowaną kopertę ze znaczkiem (koperta musi pomieścić naklejkę 8x20cm) - wtedy bez problemu odeślę naklejkę.

zróbmy listę na czarne i białe, powiedzmy, że na razie po 15 osób łapie się na jedne i drugie, potem podam każdemu adres do wysyłki.
    acha i niech nikt z Warszawy się nie zgłasza :idea: :szeroki_usmiech
    to jak, są chętni na takie rozwiązanie :?:
    kto pierwszy ten lepszy.

czarne:
    1. robert70 -1szt

białe:
    1. robert70 -1szt
    notor
  • Niedziel
    Classic
    • 2008
    • 10

Jaka wybrac octavie??

Witam, jako ze chce kupic sobie octavie zagladam tu aby sie dowiedziec jaki wybrac silnik, wiem ze musi to byc wersja Laurin & klementcos takiego, jaki rocznik najlepiej?? do dyspozycji mam 35tys, jezelio ktos ma ochote i dobre chcei prosze oporady c
    o wybrac zeby pojezdzic tym z 3-4 lata

pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A czemu musi byc L&K?? Chodzi o skore tylko czy jakies inne predyspozycje tej wersji.

Silniki sa proste albo 1.8T albo jakis 1.9TDI innych chyba nie dawali, no moze 2.0 przez jakis czas.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Andrev3
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 6116

do 35 to rocznik 2002 może 2003 jeżeli to ma być L&K. Jeżeli chodzi silnik. Ja polecam 1.8 T. Sam zastanawiam się nad zmianą na taki Pozdro i powodzenia w zakupie
        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Niedziel
          Classic
          • 2008
          • 10

Maicroft, dlaczego uwazam ze najladniejsza najlepiej sie prezentuje, pozatym wszystko juz jest w tej wersji

[ Dodano: Nie 08 Cze, 08 13:10 ]
          a lubie tdi, jezdilem astra i oceniam ja bdb, ojciec mail mazde 626 i lagune 2.2d i tez przyjemnie sie jezdi

[ Dodano: Nie 08 Cze, 08 13:13 ]
          strasznie mi sie wlasnie podioba oI po lifcie, wg mnie najladniejsza octa z calej serii, zastanawialem sie nad 19tdi 110km lub 130km, jezdzlem tez sierrka 2l dohc scorpio 2 dohc, corolla 1,4 (porazka) i starszym s40,

[ Dodano: Nie 08 Cze, 08 13:18 ]
          no chyba ze polecacie jakas ina wersje np ice lub elegane, prosze o porady ktora co ma mam zamiar tez sie wybrac w ktoryas wolna sobote na jazdy potencjalnych sprzedawcow....co do benzyniakow hmmm mialem kilka oceniam dobrze a szczegolnie ze scorpio, lecz diezelek ma ten urokliwy klekot

[ Dodano: Nie 08 Cze, 08 13:19 ]
          aha no i moja ukochana zazyczyla sobie aby kolor auta byl czarny wiec szukam niekiedy perly wsrod wszystkich ogloszen :d

Komentarz

• capriman
            Ambiente
            • 2008
            • 199

Ropa idzie w górę,ale mimo wszystko na pełnym baku przejedziesz 2 razy większy dystans niż benzyną..nie zapomnę mojego zdziwienia kiedy ukończyłem trasę z Wa-wy gdzie autko wypatrzyłem i sprawdziłem średnie spalanie-4,5litra a mocy pod maską nie brak..no i nie ładuj całej kasy w zakup auta-zaraz Ci dojdą wydatki..Kupowałem autko zimą i dotychczasowe wydatki wyglądały następująco:
            1500 ubezpieczenie AC+NW przy dużych zniżkach(OC po porzrzednim właścicielu niedługo się kończy-600pln)
            450 Urząd skarbowy
            169 rejestracja
            500 blokada na skrzynię
            130 naprawa przekaźników-alarm oszalał
            150 apteczka,trójkąt,płyn do spryskiwaczy i pianka do tapicerki-też mam elegance'a a jasna tapicerka lubi się brudzić
            995 wymiana rozrządu którą niezależnie od zapewnień poprzedniego właściciela,że była robiona należy jak najszybciej wykonać
            26 reparaturka do odprysków(lakier w tym aucie jest strasznie delikatny)
            875 na parkingu padła przekładnia układu kierowniczego-gdyby nie noc spędzona w necie-w aso chcieli 3000 albo 1600 za regenerację+600 za wymianę i geometrię-udało mi się wyrwać nową bezpośrednio od importera
            638 wymiana przekładni i geometria+płyn do wspomagania
            58 żarówki
            113 miska olejowa-miała przekręcony gwint i widać parę razy o coś zahaczyła więc kupiłem nową
            276 wymiana miski
            558 kupiłem solidną osłonę miski olejowej zamiast orginalnego plastiku
            200 montaż osłony
            115 zestaw filtrów
            200 olej silnikowy
            200 odgrzybianie i konserwacja klimy
            1000 komplet letnich opon(auto kupiłem na zimówkach ale udało mi się wytargować drugi komplet alusów-tyle,że gumy letnie na nich do niczego się nie nadawały
            Łącznie poszło ponad 8 tysięcy w autko od zakupu a itak pewno o czymś zapomniałem na co nie było faktury
            Nie robiłem jeszcze hamulców,ale niedługo przyjdzie na nie czas i musowo wygłuszenie wnętrza
            warto pomyślec o takich wydatkach zanim się wyda wszystko na auto..

Komentarz

• Niedziel
              Classic
              • 2008
              • 10

capriman, wiem jestem na to przygotowany mam zapas 10tys w razie czego na dodatkowe niespodzianki, zastanawialem sie tez nad sprowadzeniem auta ze szwajcarii badz austrii, niemcy jakos nie darze ich zaufaniem... tylko jaki rocznik i jaka wersja... musi byc napewno po lifcie jest prze sliczna ta octa...

Komentarz

• capriman
                Ambiente
                • 2008
                • 199

W moim przypadku brałem pod uwagę tylko auta z Polski i nie wystawiane przez komisy-poprzedniego właściciela można zawsze pomolestować pytaniami-najwyżej pęknie-od gościa z komisu wiele nie wyciągniesz..co wybrać?hmmm-u mnie wnętrze się brudzi,ale z dumą je piankuję-w laurencie skóry się szybko niszczą-jedyne co mnie irytuje to manualna klima,ale auto było w super stanie więc nie szukałem już dalej.Wyboru dokonywałem na zasadzie-rocznik 2001 z wypasem,wybrałem średnią między najdroższą a najniższą ceną i rozpoczynałem oględziny-oczywiście większość aut miała podobne przebiegi,ale mniej lub bardziej powycierane kierownice,fotele i mieszki na skrzyniach,sprawdzałem pracę silnika,turbiny,jazda,łączenia blach łącznie z tymi pod dywanikami w bagażniku,wiadomo lakier i opony-w zależnośći od tego jakie w jakim stanie-tak poprzedni właściciel w auto inwestował-mój nie szczędzał-opony letnie i zimowe z czołówek rankingów klasy wyższej(szkoda,że letnie zajeżdżone)
                Kombinuj w podobny sposób z młodszym rocznikiem..

Komentarz

• Niedziel
                  Classic
                  • 2008
                  • 10

no wlaSNIE DOBRZE WIEDZEC ZE SKORA SIE LUBI BRUDZIC... I ZNOWU NISKA JAKOS TEGO...ja nigdy nie kupuje auta w komisie juz mialem ich kilka i zawsze od osoby prywatnej, jak bym juz byl zdecydowany na jakas to wzialbym ja do aso lub salonu zeby mi wszystko sprawdzili... szkofda ze niema klimatronica, manualna klima jak na takie auto to powiem szczerze rozczarowywuje... byly moze wersje z klimatroniciem??ja wlasnie szukam czegos 2001- 2003 rok

Komentarz

• capriman
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 199

źle mnie zrozumiałeś-ja nie mam skór-mam elegance'a a nie laurenta-kolor jest ten sam bananowo-piaskowy więc brudzą się podobnie-skórę napewno łatwiej mleczkiem przeczyścić niż materiał przepiankować-poza tym nie trzeba ich wymazać żeby były brudne-wystarczy,że ktoś mokrą dupą po deszczu czy śniegu usiądzie i plama się robi-bo bród z gąbki wypływa..ale teraz mamy pogodę więc chyba tapicerkę zamiast piankowac to ją wypiorę..myślałem o laurencie,ale ciężko upolować skóry w ładnym stanie a jak dostaniesz w ładnym-to za jakiś czas będą też zniszczone-pooglądaj laurenty na alledrogo..poza tym trudniej o części typu beżowe pasy,lusterka i wykładzina podłogi,która również jest beżowa i trudno jej nie upieprzyć..zato w laurencie climatronic to standard,ale w elegance'u też znajdziesz(opcja)

Komentarz

• Kejup
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 533

Niedziel, ja mam octavię L&K z 2000 roku, silnik 1.9tdi 110KM (zrobiony program, podobno jakieś 140KM ale nie hamowałem jej). Przejechane ponad 180000km i jak na razie wszystko super. Jeśli chodzi o spalanie w mieście to zamykam się w 6l na 100km a jeśli trzeba to i 200km/h poleci. Kolejna zaleta to to iż długo trzyma wysoką cenę (może dlatego, że mało jest "Laurentów" na rynku).
                      Jeśli chodzi o mnie to jeżeli teraz kupowałbym autko za tą kwotę to kupiłbym tylko i wyłącznie ten model z dieselkiem po maską

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ UDANYCH ZAKUPÓW!!!!!
                      Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                      Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• Niedziel
                        Classic
                        • 2008
                        • 10

Kejup, wlasnie dlatego wiem ze to ma byc laurent.,. malo ich napewno jest. a auta sa solidne wkoncu grupa vw...tylko zeby wyhaczyc jakas fajna sztuke to cza sie nmaszukac... wiec ja nie jestem takim kupcem co widzi i sie pali do kupna... musi to byc cos za co wkoncu place a nie jakis zlom czy bubel...

Komentarz

• capriman
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 199

Zamieszczone przez Niedziel
                          Kejup, wkoncu grupa vw...
                          no niby grupa,ale w ten sposób podchodząc możesz się po kupnie rozczarować :lol: napewno dużo nad octavką pracowali księgowi vw żeby była tania w produkcji..

Komentarz

• Kejup
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 533

wiec ja nie jestem takim kupcem co widzi i sie pali do kupna... musi to byc cos za co wkoncu place a nie jakis zlom czy bubel...
                            W pełni się zgadzam!

Pozdro!!!
                            Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                            Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• autorus
                              Rider
                              • 2004
                              • 508

I koniecznie porządny silnik czyli 130pd
                              http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                              Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                              Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Ziomal
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 5841
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Niedziel, weź pod uwagę że Laurinów w dobrym stanie jest mało więc ryzyko auto bezwypadkowego zmniejsza się bliżej zera ponieważ Octavii z dobrym wyposażeniem na chociażby allegro nie brakuje.
                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• zurcio
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2046

Niedziel, osobiście napewno brałbym 1.9 TDI, reszta do wyboru do koloru kto co lubi...
                                  napewno nie kupiłbym auto sprowadzanego, napewno wolałbym salonówke krajową nawet parę groszy droższą niż auto z zagranicy,
                                  widziałem już kilka aut z pełną ksiązką serwisową z francji czy szwajcarii, niemiec i nie miało zupełnie to pokrycia ze stanem fizycznym samochodu,
                                  kiedyś znajomemu trafił się golf IV z 2001 roku i przebiegiem 180kkm bez wymienionego rozrządu a w książce wbita była zmiana przy 105 lub 110 (nie pamiętam dokładnie)
                                  ludzie którzy sprowadzają autka nawet nie muszą wiedzieć o przeszłości i nie nakłamią przy sprzedaży, a później można się obudzić z ręką w nocniku
                                  lepiej trochę dłużej poszukać i się zbętnie nie napalać, warto również sprawdzić auto u kogoś zaufanego przed zakupem (choćby nawet ASO)...
                                  powodzenia w poszukiwaniach ...
                                  Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Niedziel
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 10

zurcio, wlasnie wiem mam mechanika swojego z aso i jak cos salon skody i juz, to jak nie laurin to jaka wersja auta zeby byla bogata a za dobre pieniadze, nie musi byc skory ale climatronic i na auto daje sobie czas i nie kupie go odrazu...

Komentarz

• zurcio
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2046

fajnie, że coś mądrego doradziłem i cieszę się że mogłem pomóc
                                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• capriman
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 199

zurcio jak nie laurin to jaka wersja auta zeby byla bogata a za dobre pieniadze, nie musi byc skory ale climatronic...
                                        Liczysz,że zaczniemy za Ciebie wybierać auto dla Ciebie?A może czekasz na konkretne linki?Nie wyrosłeś jeszcze z okresu kiedy kupowano Tobie?Mam wrażenie,że już udzieliłem odpowiedzi na to pytanie wcześniej.Bez urazy Niedziel,ale wykaż trochę zaangażowania i umiejętność czytania ze zrozumieniem..

Komentarz

• zurcio
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2046

capriman, troche zrozumienia dla kolegi
                                          Jeśli możemy w czymś pomóc to czemu nie, i tak kupi to co mu się spodoba
                                          Tylko mam nadzieję, że Niedziel, później nikomu nic nie zarzuci że mu doradzili i się teraz nie podoba

[ Dodano: Nie 15 Cze, 08 23:24 ]
                                          a co do klimatronica to można go spotkać w prawie każdej wersji, \
                                          zależy od wyposażenia ...

Komentarz

• Niedziel
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 10

capriman, zurcio, wiec tak znalazlem kilka octavi fajne ladne tylko zadnba nie posiadala klimy, przejechalem siue nawet jedna silnik 1.4 75km, tragedia wg mnie, ja potrzebuje cos mocniejszego i napewno TDI w pracy codziennie jezdze firmowym sprinterem i no dla mnie niema innej mozliwosci jak tdi, te silniki mie zauroczyly, dodam ze octa z silnikeim 1,4 miala 70tys przebiegu 2003 rok i 28tys za nia wolal gosc...jak narazie na zadnej nie bylo napisanej wersji czyli tour czy ice itd, wiem juzze nawet classic moze mniec wszystko... capriman, i dlatego moze powtarzane pytaie czy wersja ice czy tour czy elegance lub classic roznia sie np zawieszeniem, wlasciwosciami jezdnymi o to mi najbardziej chodzi... wiec raz jeszcze prosze milych i chetnych w pomocy jak mozecie rozszyfrujcie mi te wersje lub powiedzcie czym one sie charakteryzuja...
                                            serdecznie pozdrawiam koledzy

Komentarz

• splawik
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1292

czy wersja ice czy tour czy elegance lub classic roznia sie np zawieszeniem, wlasciwosciami jezdnymi o to mi najbardziej chodzi...
                                              Wyposażeniem i kołami jak już coś. Z drugiej strony nie kupisz elegance z 1.4, albo "clasica" 1.9 110KM.
                                              A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                              AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                              O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                              -------------------------------------------------
                                              Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• martino
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 974

Zamieszczone przez splawik
                                                albo "clasica" 1.9 110KM.
                                                Nie do końca się z tym zgodzę. Miałem (niestety czas przeszły) Classica ze 110 KM, klimą, elektryką itd.

Generalnie był to Classic. Z tym, że była to niemiecka wersja.

Czasem są jakieś tzw. limited edition.
                                                I wtedy z Classica robią "prawie" Elegance

No ale to prawie - robi różnicę :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                                Martino
                                                125 KM /272 Nm - to już było....
                                                teraz jest duży "+"
                                                dgw.esite.pl

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
                                                -----------------------------------------------
                                                PerfectService by DobryGrześWawa

Komentarz

• Niedziel
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 10

powiem tak silnik wybralem juz bedzie to napewno 1,9tdi 110km... ale dalej wersja... czytalem na forum ze kilka osob wybralo octe tour ice +, ja poczatkowo zastanawielm sie nad elegance i laurinem, wg mnie elegance to chyba 2 po laurinie pod wzgledem wyposarzenia...jako ze mam mozliwosci na rope to tez tanie jezdzenie bedzie (ropa z bp) przegladam multum ofert i pisza wyp bogate to,to i to ale niema wersji i to mnie zastanawia czy jechac ogladac, a mam malo czasu przez tydzien bo praca sobota tez robie i zostaje popoludnie w sobote i niedziela na ogledziny, jak narazie niestety nie znalazlem nic co by mnie zachecilo do kupna...ale bede wytrwale dazyl do zakupu poczekam az znajde cos fajnego...

Komentarz

Pracuję...