Link do foty z wczorajszego spotu
[O1] Spalanie na autostradzie 1.6 BFQ
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez lookIle wam palą O1 1.6 BFQ na autostradzie z prędkością licznikową 130 KM/h (wg. GPS 120 KM/h)? Chcialbym porównać ze swoją. Interesuje mnie spalanie zarówno na Pb jaki i LPG.
Zamieszczone przez lookprędkością licznikową 130 KM/h (wg. GPS 120 KM/h)?A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Silnik dosyć podobny, bo AVU - autostrady (prawie tylko), około 2.3k km. prędkość "trasowa" na poziomie około 110 km/h, starałem się nie przekraczać 130 w górę i 100 w dół, okienka pozamykane - celowo jak najmniej zużyć paliwka. Średnia [2] wyszła 5.9/100km - ale cisnąc już nieznacznie więcej gaz lub wyprzedzając dynamiczniej szło zaraz na liczniku [1] w 6.1-6.2....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez milleniuszCoś mi się wydaje, że kolega splawik podał średnie spalanie, a nie chwilowe przy 130 kmh.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTe wyniki co podajecie sa dla mnie troche dziwne, Felicja 1.6 przy jezdzie autostradowej 120-130km/h mniej jak 7l nie chciala palicA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
Komentarz
-
-
Miałem Felicję 1.6 od prawie nowości (10.000 km na zegarze). Dawno temu, zajeżdziła się skrzynia biegów przy 270.000 km przebiegu.
Zawsze Felicja paliła przy 130+ ponad 7,5 litra/100 km. Obecnie Octavia, pod tym względem, zachowuje się prawie identycznie.
Też mnie trochę dziwi niskie spalanie u kolegów . Moja czasem spali poniżej 7 l, ale jak jadę z teściową, do 90 km/h i na zasadzie : "No, wioooo.... baśka" :diabelski_usmiech
A może mam za ciężką nogę i zbyt szybko się rozpędzam...Takie są i tak najpiekniejsze...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dinderiA może mam za ciężką nogę i zbyt szybko się rozpędzam...
Zamieszczone przez czernobylprzy GPS-owych 115 wskaźnik spalania chwilowego na prostym równym terenie - 6-6,5L
GPS: 130: ~6,5-7L
GPS: 150: 8-9L
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylwskazania średniego spalania z kompa to ok. 5-5.5L
W Octavii nie mam komputera pokładowego więc opieram się na wskazaniu, ile przejechałem na jakiej objetości paliwa. Zwykle robię długie trasy, gdzie jednego dnia przejeżdzam nawet 1000 km. Wydaje mi się, ze przez ostatnie 10 lat nabrałem niejakiego doświadczenia, w obiektywnym obliczaniu spalania.
Miałem komputer w Felicji i potem w Fabii, nigdy średnie wskazania nie pokrywały się z tym ile "wlałem paliwa/ile przejechałem kilometrów". Zawsze odchyłka od sredniego zuzycia wg komputera, była rzędu +0,5 litra i więcej.
Jeśli jadę tylko po drogach szybkiego ruchu i autostradach (np. w Niemczech), prędkośc - jak to na drodze szybkiego ruchu - średnio dla całej trasy wychodzi około 120-130 km/h. Rezerwa zapala się po cca. 650 km, czasem dobije do 700, ale tu mam podejrzenia raczej co do jakości_paliwa/zupełny_brak_wiatru, a nie stylu jazdy, bo ten przyjmuje za constans. Wlewam paliwo zawsze pod korek i jest to zwykle 50-51 litrów. To daje 7,7-7,8 litra/100 km, a w najlepszym przypadku 7,1.
Obciążenie w samochodzie to zazwyczaj ja=85 kg + neseser cca. 7 kg + walizeczka z gaciami cca 5 kg. + laptop i drukarka cca. 10 kg, czasem lodówka 10 kg, czyli w zasadzie nic.
Silnik docierałem tak by lubił wysokie obroty więc jedyny powód, ze moja octa pali więcej to, ewentulanie ze combi jest.Takie są i tak najpiekniejsze...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dinderiśrednio dla całej trasy wychodzi około 120-130 km/h (...). To daje 7,7-7,8 litra/100 km
ps. pisałem o chwilowym spalaniu na autostradzie wg. kompa, bo tego domagał się autor wątku. natomiast rzeczywiste spalanie zawsze oceniam po zalaniu do odbicia. znam auto, którym jeżdżę, od nowości i wskazania średniego spalania od zawsze różnią się od rzeczywistości o ok. 0,2L
pozdrawiam
Komentarz
-
-
W ciągu ostatnich kilku dni postanowiłem sprawdzic spalanie w mieście i wychodzi mi wg komputera tak:
- 50/50 (miasto/drogi pozamiejskie), jazda bardzo, baaardzo ekonomiczna - 8,2l/100
- miasto, jazda mocno ekonomiczna, czasami nawet przypominająca PSJ - 9,1l/100
- miasto, jazda normalna, bez zwracania uwagi na wskazania komputera - 10,2/100
Dodam, że te dane to wskazania komputera z kilku dni i każdego dnia na dystansach ok. 30 kilometrowych, urwanych po 3-5km, z po częściowych wychłodzeniach silnika.. ot taka jazda z domu do pracy w pracy co godzine, dwie to tu to tam, z pracy do domu.. z domu na działkę... zwyczajna codzienna jazda...
[ Dodano: Pon 07 Lip, 08 23:05 ]
Dane z dzisiaj (24km) po zastosowaniu się do zasad ecodrivingu w warunkach typowo miejskich (małomiasteczkowych): 8,6l/100km, ale musze przyznać, że na dłuższą metę taka jazda jest męcząca. Może nie samo poruszanie się, ale ciągłe kontrolowanie siebie samego i wzmożone kontrolowanie tego co się dzieje na ulicach. Generalnie jazda mało przyjemna... ale coś za coś...
Komentarz
-
Komentarz