Wskazania komputera w oktawi tour ice+ r.2008

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • calizna
    Classic
    • 2010
    • 16

świece mam własnie NGK
    musze tylko sprawdzic cenę tych sugerowanych przez was bo wg strony firmowej kosztują one 208zł (mój model to JM5045) - janmor

a powyższe NGK w lokalnym sklepie za 160zł (choc do gliwic tez nie mam daleko

zastanawiam się też nad tą ofertą - oryginały za 95zł - skodaczesci

w kazdym razie dzieki za rady

Update:
    Przewody Janmor - kosztują w lokalnym sklepie 145zł - czyli tylko 15zł różnicy to tak jakby jej nie było
  • taranx
    Ambiente
    • 2008
    • 123
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jak już wszyscy wiedzą niektórzy mi pomagali w wyborze mama O tour ice +, jest tam takie coś jak komputer. Jest to dość okrojona przynajmniej wizualnie wersja ponieważ na środkowym tzw dużym wyświetlaczu nie "mówi do mnie " tylko obrazkami mi wskazuje jaki problem np tankowanie. Niestety nie dopatrzyłam się ani nie doczytałam w książce czy taka wersja komputera w odpowiednim czasie wskaże mi potrzebę serwisowania teraz tego nie ma, są średnie spalania i takie tam ale nie ma ilości km do serwisowania.
    Kolejne pytanie skoro już zaczęłam wątek to sprawa I przeglądu mam QG1 czyli zmienny ale pan wbił mi do książki serwisowej przegląd za 15.000 km lub za rok ja rocznie robie około 5 kkm nie więcej, więc ilość kkm nie ma znaczenia. Czy przy takiej ilości kkm powinnam po roku wymieniać olej itd . Czytałam inne tematy na ten temat i wiem że zdania są różne. Poprzednim nowym autem jeździłam tyle samo i pan w SERWISIE ( !) powiedział mi że spokojnie mogłam jeździć na fabrycznym oleju jeszcze rok a nawet do 15.000 km,kiedy przyjechałam do wymiany po 5kkm. Nie uśmiecha mi się zostawiać w ASO 500 za wymianę fabrycznego oleju po 5kkm kiedy może spokojnie przejechać jeszcze raz tyle.
    http://chomikuj.pl/taranx

Komentarz

• dzony
      Ambiente
      • 2005
      • 111

tez mam tour ice+ tylko z 2005..u mnie komputer informuje o serwisie bodajże 1000 km przed wymianą i odlicza. Jest tez napis service i sygnał dźwiękowy przy odpalaniu wiec nie sposób przeoczyć, widać sie to na wyświetlaczu tam gdzie jest przebieg..

moim zdaniem olej powinno sie wymieniać co 15000 km lub co rok, tak zaleca producent i tak robie ja.

pozdrawiam
      "urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]

176Km 343Nm
      hamulce 312mm przód i 256mm tył

Komentarz

• macieks
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 469
        • Octavia III (5E3)
        • CJZA 1.2 TSI 105 KM

taranx, w O1 komputer nie wskazuje ile jeszcze zostało do przeglądu o ile jest to więcej niż 1500 km. Jak zostanie 1500 km do przeglądu to jest tak jak opisał dzony.
        Producent zaleca wymianę w zależności od jakości oleju. Przy odpowiednim oleju (np. mobil 1 esp) wymiana nie rzadziej niż co 2 lata lub 30000km i jeszcze uzależniona od ilości spalonego paliwa (tak jest w silniku BFQ) czyli może wyskoczyć np przy 27000km.
        Wszystko zależy od tego jaki olej masz zalany obecnie oraz jak jest zakodowana szfa.
        W mojej (też mam QG1 na naklejce) pierwszy przegląd "wyskoczył" na 15000.
        Można VAGiem sprawdzić jak masz ustawione przeglądy - odczytać jaki jest maksymalny dopuszczalny przebieg i maksymalny dopuszczalny czas między przeglądami. I tego bym sie trzymał na Twoim miejscu
        Była: O1 1.6 MPI
        Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• nosferatus
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 601

macieks - nic dodać nic ująć - trafiłeś w sedno sprawy - taranx - słuchaj kolegów na forum a wyjdziesz na tym dobrze :wink: :wink: :wink:
          Silnik BFQ + sekwencja KME
          CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
          Hertz HSK 165
          Hertz DBX 250
          KICX Kap 45
          KICKER ZX 200.2
          Kable - Dietz, Caliber
          Kondzio 1F
          wygłuszenie drzwi

Komentarz

• taranx
            Ambiente
            • 2008
            • 123
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

nosferatus, słuchaj kolegów na forum a wyjdziesz na tym dobrze :wink: :wink: :wink:

tak ja to wszystko w zasadzie wiem, tylko że chodzi mi o to, czy jeśli np po roku komputer mnie nie zawoła do serwisu (QG1 ja robie 5 kkm rocznie ) to mam się na niego stawić obowiązkowo sama pod rygorem np utraty gwarancji bo tak mam wbite do ksiązki serwisowej że 15kkm lub rok ?

Komentarz

• macieks
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 469
              • Octavia III (5E3)
              • CJZA 1.2 TSI 105 KM

taranx, najpierw sprawdziłbym jak jest zakodowana twoja maszynka - w Szczecinie zapewne znajdziesz jakiegoś życzliwego klubowicza z kabelkiem Może zawoła na przegląd po roku a Ty niepotrzebnie się martwisz co zrobić jak nie zawoła.
              Była: O1 1.6 MPI
              Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• taranx
                Ambiente
                • 2008
                • 123
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

macieks, już taka uroda moja że wsie o wszystko wcześniej martwię :lol: Jak zawoła to pojadę.

Komentarz

Pracuję...