Zamieszczone przez Przemekr
Skoda Octavia TDI po dachowaniu i co dalej ??
Zwiń
X
-
Skoda Octavia TDI po dachowaniu i co dalej ??
WITAM !!!
Postanowiłem założyc nowy temacik ponieważ niestety na forum brak podobnych. Piątek 13tego okazał sie dosyć pechowy dla mojego Ojczulka, który uległ wypadkowi. Z racji ze auto to Skoda Octavia rocznik 2002r. postanowiłem zwrócić sie z wieką prośba do was forumowicze. Jestem zalogowany na forum Opla Corsy wiem jak działa siła i pomocna dłoń forumowiczów danej marki pojazdu dlatego licze na wasza pomoc i z góry wszystkim bede wdzieczny.
Auto starło sie z pojazdem ciężarowym, w wyniku czego zostało zepchniete do rowu i przewróciło sie na dach. Znacznemu uszkodzeniu uległ tył pojazdu oraz tylnia część dachu. Dodatkowo z kazdej strony auto jest poobijane. Moje wstepne ogledziny wykazały ze nie jest tak tragicznie mozliwe ze bedzie dało sie to wyklepać. Co istotne komora silnika jest nie ruszona. Jedynie błotnik od strony pasażera jest z lekka wgnieciony.
I tu pytanie: Auto przewrociło sie na dach w obecnej chwili nie jestem w stanie powiedziec czy silnik zaprzestał prace zaraz po wpadnieciu do rowu czy tez jeszcze było słychac jego prace gdy lezał przewrócony. Chciałem sprawdzic silnik bo pojazd po małych modyfikacjach toczy sie swobodnie, zawieszenie widac ma sprawne nic sie nie pokrzywiło, jednak zerkając pod auto i na bagnet stwierdzam ze olej dziwnym trafem wyciekł z układu silnika. Plastiki osłon są sprawne i nie naruszone, wnioskuje ze miska olejowa nie jest uszkodzona, wiec jak to sie stało ze olej wyciekł ?? Jak dokonać próby uruchomienia silnika, co radzicie zrobić ? Któredy olej mogł sie wydostać lub ewentualnie co zostało zalane olejem (doszły mnie takie opinie że silnik sie mógł uszkodzić bo olej pownikał i pozatykał pompe wtrysku itp podzespoły)? Potrzebuje jakies schematy tego silnika (głównie rozmieszczenie podzespołów silnika). Z przodu pojazdu na wysokości błotnika od strony pasażera, znalazłem małą chłodnice. Nie bardzo wiem co to takiego, widać jednak ze z niej polał sie olej. Nie ma uszkodzeń mechanicznych, jedynie zerwały sie zaczepy mocowania. Co to takiego ??
SILNIK: 1,9TDI rocznik auta 2002r. na pokładzie klimatronic, ABS, ASR
Za wszelakie porady w temacie bede bardzo wdzieczny, ewentualne fotki, prosze pisać na priv.
POZDRAWIAM !!!!
Robert
-
-
ciężka sprawa...co do rozmieszczenia poszczególnych elementów silnika i jego osprzętu pomocna może okazać się literatura typu. "Skoda oktavia - sam naprawiam samochód" itp. Są co najmniej 2 książki do Oktavki 1 ogólnie dostępne w księgarniach. Tak wogle to samochód miał AC? podaj maila to wyślę Ci fragment tejże książki poświęcony dieslom m.in AHF. 8)
Komentarz
-
-
:!:Zamieszczone przez SQ6JNSScoda
...olej pewnie znajdziesz w dolocie i filtrze powietrza, jezeli nie wyciekl na zewnatrz.
Jest duze ryzyko po dachowaniu ze silnik zassal olej i pokrzywilo korby, do pompy wtryskowej(ukladu paöiwowego) na pewno nic sie nie dostalo, nawet jezeli to to nic by sie jej nie stalo, ta chlodniczka sprzodu to Intercooler (chlodnica powietrza doladowanego) i ma prawo zawierac male ilosci oleju.
[ Dodano: Wto 17 Cze, 08 07:26 ]
...Załączone pliki
Komentarz
-
-
Faktycznie, dosyć spore wycieki oleju występują właśnie z okolicy filtra powietrza. Rozumiem ze przed uruchomieniem powinienem dokładnie oczyścić ten układ ? Czy to wystarczy ? Zakładam ze korbowody są sprawne. Z relacji kierującego wynika ze bardzo duza plama oleju pojawiła sie na miejscu tego wypadku, a patrząc na przednie zawieszenie faktycznie widać ze jest zalane olejem. Na bagnecie sucho, to mnie martwi.
Pomocny punkt dla kolegi za fotke ze wstepnym opisem Dziekuje !!!
Zamieszczone przez dariuspolo:!:Zamieszczone przez SQ6JNSScoda
...olej pewnie znajdziesz w dolocie i filtrze powietrza, jezeli nie wyciekl na zewnatrz.
Jest duze ryzyko po dachowaniu ze silnik zassal olej i pokrzywilo korby, do pompy wtryskowej(ukladu paöiwowego) na pewno nic sie nie dostalo, nawet jezeli to to nic by sie jej nie stalo, ta chlodniczka sprzodu to Intercooler (chlodnica powietrza doladowanego) i ma prawo zawierac male ilosci oleju.
[ Dodano: Wto 17 Cze, 08 07:26 ]
...
Stoczyłem walke która zakończyła sie sukcesem . Silnik został uruchomiony. Trzeba było oczyścić z nadmiaru oleju układ powietrza (filtr, rury dolotowe, chłodnice intercooler). Teraz pozostaje jedynie walka ze zniszczoną blachą. POZDRAWIAM !!!
Komentarz
-
Komentarz