Na dniach odbieram nowa RS. Mam pytanie, co w serwisie mozna skonfigurowac. Dokladnie chodzi mi, czy mozna zmienic zasieg/czulosc czujnikow parkowania. slyszalem tez o jakims sygnale dzwiekowym przy jakies predkosci, czy oryginalny alarm ma jakies dodatkowe funkcje, domykanie z pilota szyberdachu, ewentualnie otwieranie, zamykanie szyb?
Interesuje mnie, jakie sa mozliwe do wlaczenia/wylaczenia opcje, ktore moze zrobic tylko serwis( przez np zlacze)
dziekuje i pozdrawiam
Jacek
ps Spotkanie klubowe w wawie przyszly tydzien, gdzie i kiedy? dzieki
Nie wiem jak jest domyślnie w O2, ale ja w mojej O1 poprosiłem o włączenie automatycznego zamykania drzwi po przekroczeniu jakiejśtam prędkości (ok. 20km/h).
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
Nie wiem jak jest domyślnie w O2, ale ja w mojej O1 poprosiłem o włączenie automatycznego zamykania drzwi po przekroczeniu jakiejśtam prędkości (ok. 20km/h).
właśnie u mnie tez chciał bym aktywować tę funkcje.
czy tylko w serwisie jest to możliwe??
W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina
Co do włączenia innych funkcji, są różne opcje: m.in. speedway lights, domykanie szyb z modułu komfortu, (gdzieś o tym czytałem poszukajcie w postach kolegi tmw) tylko jeszcze nie znalazł się serwis w pl który potrafi to zakodować.
[ Dodano: Wto 17 Cze, 08 18:25 ]
O znalazłem część z tego:
cytat z tmw:
Auta wyposazone w czujnik deszczu maja w MaxiDocie opcje "Rain-closing". A jesli nie maja to niby da sie to wlaczyc
Gdy funkcja jest aktywna i przelaczymy dzwignie wycieraczek w tryb pracy automatycznej aktywujemy czujnik i szyby zostana zamkniete gdy zacznie padac deszcz lub po 24h od zamkniecia auta.
Jesli funkcja jest aktywna i NIE przelaczymy dzwigni jw. to szyby zastana zamkniete po wylaczeniu zaplonu.
Wczoraj chwile to potestowalem i wyglada na to, ze to jest to
Przy okazji dowiedzialem sie, ze czulosc czujnika na deszcz oraz zmrok mozna regulowac.
Mozna uruchomic opcje gdzie w momencie gdy deszcz zaczyna pada swiatla same sie wlaczaja (Rain Lights).
Mozna uruchomic opcje gdzie po przekrodzeniu 140km/h swiatla same sie zapala i zgasna gdy dluzej bedziemy jechali ponizej 60km/h (Highway Light).
A jak jest z czujnikami parkowania, czy mozna ustawic ich czulosc, albo odleglosc z jakiej lapia? Jaka jest najmniejsza mozliwa odleglosc od np sciany, przy ktorej pokazuja, ze juz dalej teoretycznie nie mozna podjechac?
A jak jest z czujnikami parkowania, czy mozna ustawic ich czulosc, albo odleglosc z jakiej lapia? Jaka jest najmniejsza mozliwa odleglosc od np sciany, przy ktorej pokazuja, ze juz dalej teoretycznie nie mozna podjechac?
U mnie to jest cirka about 20 cm ... - z tego też względu jestem szczęśliwy, że nie mam czujników z przodu - przynajmniej przodem mogę podjechać na "styk" :-), bez dzikiego wycia ...
shado, ja nie sprawdzałem bo po pierwsze primo nie mam RS, a po drugie primo nie mam O2 tylko O1 :P :lol:
To co wiem i napisałem wiem od kolegi tmw pogadaj z nim z tego co wiem temat testował i u niego działa... Z tego co wyczytałem to oprócz włączonej funkcji rain closing muisz mieć włączone jeszcze wycieraczki, żeby aktywować czujnik deszczu...
Bazyli76, jakiś mętny ten wątek, bo on najpierw pisze o tym ficzerach, ale ostatecznie je odwołuje (Rain i Highway Lights). Co do autodomykania szyb to testowałem u siebie i wg mnie to nie działa.
Czyżby to działało tylko w RS? Niemożliwe..
Włączam Rain closing na ON, ustawiam wycieraczki o jeden w górę czyli na auto, zamykam drzwi kluczykiem (bo jak zamknę z pilota to mi od razu domknie szyby), zalewam czujnik wodą i ..... nic. Coś pominąłem? Działa wam to domykanie jak zamkniecie drzwi kluczykiem, a nie pilotem?
Włączam Rain closing na ON, ustawiam wycieraczki o jeden w górę czyli na auto, zamykam drzwi pilotem (zeby zamknelo mi szyby musze DLUZEJ przytrzymac przycisk zamkniecia), polewam czujnik woda i zamyka mi szyby :diabelski_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
U mnie to jest tak.
Włączam Rain closing na ON, wyłączone wycieraczki i jeśli wyłączę zapłon to słyszę jak po chwili domyka okna. Jeśli wycieraczki AUTO (mam czujnik deszczu) to domyka po 12 h lub w czasie deszczu.
Domykanie szyb z pilota nie ma tutaj nic wspólnego...
adeks, no u mnie o tyle ma znaczenie, że nie mogę zamknąć auta z pilota zostawiając otwarte szyby, bo zawsze same się zamykają (opcja w alarmie). Dlatego też pytałem czy po zamknięciu z kluczyka, a nie z pilota też to tak działa, bo u mnie jakoś nie bardzo.
Komentarz