[O1] swiece zaplonowe oryginal VW, AUDI czy inna silnik LP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wendetter
    Drive
    • 2009
    • 57

siemka
  • speede
    Ambiente
    • 2007
    • 248

witam, chce wymienic swiece w 1,6 BFQ + LPG, wiem ze ciezko ale moze mi sie uda rozkrecajac kolektor. Ale mam pytanie, gdyz mam dostep do swiec NGK oryginalne VW Audi 4 elektrodowe, noweczki prosto z ASO z tym ze nie ma na nich oznaczen tylko VW Audi i NGK, zas w Etce sprawdzilem ze do mego modelu silnika ida BERU Longlife. Chce zamontowac swiece ktore dluzej pochodza gdyz ciezki jest dostep zeby je wymienic. Moze ktos doradzi. Mysle ze wsadze te NGK oryginalne , co sadzicie?

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Co prawda nie do BFQ, tylko do AKL ale miałem kilka razy w O1 NGK tyle że trzyelektrodowe. Raz były ze znaczkiem VW.

Komentarz

• speede
        Ambiente
        • 2007
        • 248

oki, czyli co proponujesz? NGK 3 elektr VWAudi nie wiem czy sie nadaja do LPG, czy Beru tak jak podaje etka ?

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

W sumie O1 1,6AKL przejechałem 135kkm z czego 108kkm z LPG zawsze na trzyelektrodowych NGK - wymiana co ok. 50kkm dla zasady. Jeżeli nie musisz raczej nie wymieniaj przewodów ori na inne. Jak zmieniłem przy 90 kkm na polecane przez ASO to zaczęły się problemy z odpalaniem, powtórna wymiana przy 105kkm na polskie - nie pamiętam jakie i był spokój. Obecnie mam również O2 1,6BSE i 60kkm z LPG, ale nie wiem jakie świece w nim były - niedawno wymieniane w ASO, ale też nie wiem na jakie.

[ Dodano: Pią 20 Cze, 08 14:27 ]
          Zamieszczone przez speede
          NGK 3 elektr
          takie z czystym sumieniem polecam. BERU nie znam - nigdy nie używałem, a samochodów w ciągu 20 lat trochę zmieniałem.

Komentarz

• speede
            Ambiente
            • 2007
            • 248

witam, co do swiec to juz wiem, NGK i sa to 3 elektrodowe oryginal z ASO takie bede mial nic pozatym na nich nie ma napisane procz Vw Audi i wiem tyle ze sa z dobrego zrodla, co do przewodow to nie wiem u mnie ma 150 tys przejechane i sa jeszcze oryginalne, ale zauwazylem ze sa nadpalone niektore przewody i czasem jak zapali to tak jakby pracowal na 1 cylindrze, ale jak przygazuje to zaraz lapie i jest ok. Dzieje sie to sporadycznie, mysle ze przy wymianie swiec wymienie tez przewody i moze BERU koszt 170 zł nie znalazlem innych.Pozdrawiam

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

wystarczy wpisać w wyszukiwarkę po 0,5s miałem m.in. http://www.janmor.pl/pl/sklep.php?p=...&model=Octavia i chyba tam kupowałem, ale to już kilka lat temu, więc mogłem pomylić. Na pewno były od polskiego producenta.

[ Dodano: Pon 23 Cze, 08 19:37 ]
              Zamieszczone przez speede
              ysle ze przy wymianie swiec wymienie tez przewody
              jak masz problemy przy odpalaniu czy też widać ślady ich zużycia to warto, bo w okresie jesienno/zimowym i tak się odezwą, a i zużycie paliwa może być większe.
              Na wszelki wypadek wymierz stare przewody i podaj długości, bo podobno było kilka rodzajów. Cenowo też wychodzi korzystniej.

Komentarz

• speede
                Ambiente
                • 2007
                • 248

dzieki, zobacze co maja w ofercie,choc nie jestem zwolennikiem polskich przewodow jak cos to wezme te Beru.

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie wiem jakie mi założyło ASO - jakieś włoskie, ale nie dało się jeździć. Z założonymi później polskimi zero problemów. Odnośnie BERU - to tak jak pisałem - nie mam doświadczeń, więc się nie będę wypowiadał.

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

do LPG polecam NGK a jeśli przewody zapłonowe to sentecha. na janmorach sie raz przejechałem ( w zasadzie przetelepałem :twisted: ) na nowych prosto z pudełka.
                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

sentech to też chyba polskie?

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

tak , dokładnie - tylko widzi mi się, że ciut lepsze niż janmor. ale to jest moje zdanie , poparte jakimś tam doświadczeniami
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• speede
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 248

o sentech gdzies slyszalem raczej chyba dobre opinie, z tym ze mam rabat w sklepie i tam maja tylko BERU 170 zł. Kiedys w golfie mialem beru i musze powiedziec ze bardzo dobre. Ciekawe ile w ASO i jakie polecaja. Czy ktos z Was przetestowal przewody BERU. Zwazywszy na utrudniony dostep i wymiane nie che ryzykowac kupowania badziewia, a bede wymienial razem z swiecami. Wydaje mi sie ze mam jeszcze oryginalne gdyz sa napisy na kazdym z przewodow 1-4.

Komentarz

• Julas
                            Classic
                            • 2008
                            • 7

[quote="rezon"]W sumie O1 1,6AKL przejechałem 135kkm z czego 108kkm z LPG zawsze na trzyelektrodowych NGK - wymiana co ok. 50kkm dla zasady. Jeżeli nie musisz raczej nie wymieniaj przewodów ori na inne. Jak zmieniłem przy 90 kkm na polecane przez ASO to zaczęły się problemy z odpalaniem, powtórna wymiana przy 105kkm na polskie - nie pamiętam jakie i był spokój. Obecnie mam również O2 1,6BSE i 60kkm z LPG, ale nie wiem jakie świece w nim były - niedawno wymieniane w ASO, ale też nie wiem na jakie.

Witam kolegów
                            Zapytam też o świece bo chcę wymienić w 1,6 AKL czy NGK BKUR6ET-10 ze znaczkiem vw audi, to ta sama ścieca co NGK BKUR6ET-10 ale bez logo vw ???

Komentarz

• huwe
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 976

Julas, nieładnie odpowiadać pytaniem na pytanie, ale : czy silnik AKL w skodzie to ten sam co volkswagenie, czy inny? to oczywiście odnosi się do pytania o świece.

Komentarz

• artur_jak
                                Classic
                                • 2008
                                • 21

Ja mam silnik AQY...

W silniku 2.0 AQY ja założyłem NGK, kupiłem w serwisie okazało się że mają znaczek Audi VW więc nie ma co przepłacać,chodź dużo nie przepłaciłem. Ja kupiłem 3elektrodowe... niby takie powinny być...

Komentarz

Pracuję...