Sonda Lambda

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marian72
    Classic
    • 2008
    • 13

Sonda Lambda

Witam, jeśli spocik będzie 30, czyli jutro to ja spróbuję się zjawić. Więc jak, TPSA 18:00 czy 19:00 :?:
  • philips
    Drive
    • 2007
    • 40

Sonda Lambda

Mam pytanie do Was. Za co odpowiada sonda Lambda?? Jak ona pracuje?? Czy przez nia moga byc problemy ze spalinami??? Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Komentarz

• handzol
      Ambiente
      • 2006
      • 212

Sonda lambda mierzy zawartość tlenu w spalinach. Ta informacja jest niezbędna dla mikroprocesora ustalającego skład mieszanki paliwowo-powietrznej kierowanej do silnika. Skład tej mieszanki, a więc stosunek paliwa do powietrza, jest ściśle określony i musi być zawsze taki sam. W przeciwnym razie katalizator nie będzie właściwie oczyszczał spalin. Dzięki pomiarowi zawartości tlenu w spalinach można określić, czy silnik spala właściwą mieszankę paliwowo-powietrzną. Sonda lambda nieustannie mierzy zawartość tlenu w spalinach, przekazując informacje w systemie dwustanowym – “za dużo” lub “za mało”. Gdy sonda lambda przestanie przekazywać te Fot. Bosch: Starsze sondy lambda mog± zawy¿aæ warto¶ci emisji spalin i zwiêkszaæ zu¿ycie paliwa. Dlatego Bosch zaleca sprawdzenie funkcjonowanie sondy lambda ¶rednio co 30 tys. km. Na zdjêciu na dole nowa, na górze – stara sonda lambda. informacje, mikroprocesor sterujący układem wtryskowym silnika przestawi się na tzw. tryb stały. W efekcie moc silnika zostanie zredukowana, zużycie paliwa wzrośnie o ok. 15%, jednak będzie można dojechać do warsztatu. Trzeba to zrobić jak najszybciej, bowiem niekorzystny skład mieszanki paliwowo-powietrznej może uszkodzić katalizator.

Komentarz

• philips
        Drive
        • 2007
        • 40

Oki juz wszystko wiadomo. A niech mi ktos powie gdzie ona sie miesci, w ktorym miejscu sie znajduje?? Czy mozna ja samemu wymienic a pozniej tylko podlaczyc sie pod Vag-a zeby skorygowac bledy, czy musi to robic juz jakis "specjalista"??? Dzieki wielkie za pomoc

[ Dodano: Czw 03 Lip, 08 23:41 ]
        jeszcze raz jaz tym samym pytaniem. Czy moze ktos na schemat w objasnieniem gdzie dokladnie umieszczona jest sonda????

Komentarz

Pracuję...