Skrzypienie słupków

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ankakol
    Classic
    • 2010
    • 29

Skrzypienie słupków

Zamieszczone przez djczas
    kolega Mikrus ma trochę na głowie ostatnio i dlatego może się nie odezwał myślę że przeciągu tygodnia się odezwie wiem że jest bardzo zajęty bo z nim niedawno gadałem
    wszystko idzie zrozumieć, ale żeby nie miał czasu od 1 grudnia odpisać co i jak. Nie tylko mi bo inni tez czekają. Wystarczy napisać na forum jeden post aby poczekali np: do września 2009 r. bo coś tammmmm.....
    Szkoda gadać Odpuszczam temat bo na smycz się już tak nie doczekam, a szkoda zdrowia za parę groszy.
    pozdr
    ankakol
  • Peetebe
    Drive
    • 2008
    • 66

Skrzypienie słupków

Wtiam serdecznie. Mam taki problem mały, otóż od niedawna kiedy spieszyłem się na finał ME, gnałem przez autostrade moją niunią...oczwyiscie bez konkurencji ...i jak dojechałem do miasteczka zwanego wrocław...usłyszalem jak przy kazdym rasowym wcisnieciu w pedel gazu lub hamulca skrzypia mi - chyba zawiasy tylnych drzwi mocowane do słupków, lub tez plastiki okalające słupki...Wczesniej tego zjawiska nie miałem...Moze to przez predkosc i drgania, których auto doznaje juz przy predkości powyzej 170 km/h..coprawda jak sie cały czas napedze az do maxa do powyzej 200 km/h drgania jakby ustaja...ale czy to przez moglo tak sie stac z tymi plastikami lub tez zawiasami od drzwi? ? Próbowałem to zlokalizowac dokladnie i tak mi sie wydaje ze to te zawiasy.. :/ jesli spotkaliscie sie z podobym problemem prosze o pomoc...slyszalem o jakims oleju w sprayu do smarowania..ale czy to jest wyjscie ??
    jest luz...

Komentarz

• Janinho
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 390
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

dołączam do pytania co zrobić z zawiasami żeby przestały skrzypieć?
      >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Viniu
        Rider
        • 2008
        • 517

To i ja chętnie podepnę się pod temat. U mnie występuje dokładnie ten sam strasznie denerwujący mankament głównie podczas ruszania, hamowania, ew. podczas pojeżdżania delikatnie pod krawężnik, czyli zawsze kiedy dochodzi do większych naprężeń lub przeciążeń karoserii. U mnie problem pojawił się na dzień, dwa po wymianie szyby czołowej. Być może to tylko zbieg okoliczności, ale jednak. Ale co zauwazyłem bardzo dziwnego. Otóż skrzypienie cichnie a nawet zupełnie ustępuje w deszczową pogodę... Zauważyłem to juz trzykrotnie.. jazda w deszczu totalna cisza... auto suche... pojawia się skrzypienie :shock: Domyślam się zatem, że to może gdzieś na uszczelkach sobie poskrzypuje lub właśnie na zawiasach, bo jaki wpływ ma deszcz i wilgoć we wnętrzu auta ??

Niestety moje dotychczasowe zabiegi to: spryskanie wszystkich zawiasów WD40, efekt zerowy, popsikanie wszystkich zawiasów i uszczelek silikonem w spraju, efekt zerowy, naoliwiłem wszystkie zawiasy aż olej z nich kapał, efekt nadal zerowy... Na tym niestety skończyły się moje pomysły, czekam więc jak moi przedmówcy na wsze spostrzeżenia
        Pozdrawiam

Komentarz

• milun28
          Drive
          • 2006
          • 47

Witam

Miałem podobny objaw, w jednym z postów kolega napisał jak rozwiązał u siebie ten problem. A mianowicie jeśli dźwięk dochodzi podczas ruszania, hamowania, czy najazdu na krawężnik to na 99 % będzie to skrzypienie na ryglu przednich drzwi od kierowcy. Rozwiązaniem, bynajmniej u mnie było owiniecie taśmą izolacyjna tego rygla. Po owinięciu nastała cisza :lol:

Pozdrawiam

Komentarz

• Peetebe
            Drive
            • 2008
            • 66

hm..jednak to nie jest tylko rygiel przednich drzwi, poniewaz sprawdzalem i wychodzi na to ze to dzwiek pochodzie z tylnych zawiasów.. Jak otworze szeroko drzwi na maxa to clychac ten sam dzwięk ..eh...ale jak mowisz z ta tasma...to moze sprobuje..tylko jakbys mi pstrykna fotke jakas to juz wogole bede bardzo dzwięczny pozdrawiam
            jest luz...

Komentarz

• giiiienek
              Ambiente
              • 2007
              • 242

proponuje zrobić prosty zabieg spryskać zawiasy i zamki jakimś smarem lub silikonem u mnie pomaga.

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

Zamieszczone przez giiiienek
                proponuje zrobić prosty zabieg spryskać zawiasy i zamki jakimś smarem lub silikonem u mnie pomaga.
                U mnie nie pomogło...
                Pozdrawiam

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ja właśnie walczę z podobnym lub nawet tym samym problemem. Ze środkowego słupka dochodzi do mnie delikatne "pykanie". Jest ono tak ciche, że pasażer go nie słyszy, ale że mi to pyka prosto w ucho to mnie do szału doprowadza. Na początku myślałem, że to mi plastik na środkowym słupku trzeszczy, ale rozebrałem słupek i dzwięk nadal występował. Próbowałem jechać z otwartymi drzwiami (przednimi i tylnymi) i też ten dzwięk słychać. Na razie doszedłem do tego, że to faktycznie zawiasy. Umieściłem sztywny, ale trochę elastyczny klocek między drzwiami, a słupkiem i dzwięku już prawie nie słuchać, ale "prawie" robi różnicę i trochę mnie to nadal wkurza. Jak ktoś znajdzie rozwiązanie to chętnie spróbuje je u siebie wdrożyć.

P.S. Przyszło mi do głowy, żeby poluzować, a następnie znowu dokręcić zawiasy, ale nie mam odpowiednich kluczy. Może ktoś tego spróbuje i da znać czy zadziałało.
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• giiiienek
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 242

albo podokręcajcie wkręty które są w drzwiach w plastikach .

Komentarz

• Viniu
                      Rider
                      • 2008
                      • 517

Zamieszczone przez giiiienek
                      albo podokręcajcie wkręty które są w drzwiach w plastikach
                      zrobione w pierwszej kolejności... efekt zerowy...
                      Pozdrawiam

Komentarz

• Peetebe
                        Drive
                        • 2008
                        • 66

No wlasnie i tak to wygląda własnie...Dzisiaj probwalem silikonem w sprayu do uszczelnien...jakby troszke mniej głównie zawiasy ale też plastiki na drzwiach przy zamkach i słupek...poczekam az sie osadzi pożądnie ten silikon...moze pomoze..jak cos to piszcie bo to cholerstwo 3ba usunąc pozdrawiam
                        jest luz...

Komentarz

• Łukasz K
                          Drive
                          • 2007
                          • 63
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie to nie piszczą zawiasy tylko uszczelki wokół drzwi. Uszczelki sparciały i stwardniały ze starości Po naoliwieniu uszczelek problem zniknął dopóki się nie umyły

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 11195
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez _tm_
                            Przyszło mi do głowy, żeby poluzować, a następnie znowu dokręcić zawiasy, ale nie mam odpowiednich kluczy. Może ktoś tego spróbuje i da znać czy zadziałało.
                            dobrze Ci przyszło do głowy, ja też tak miałem i odkręciłem te śruby co trzymają zawiasy na słupku i dokręciłem z powrotem. Zrobiła się cisza...
                            Ale za kilka dni znowu skrzypiało, znowu odkręciłem i dokręciłem, znowu na kilka dni pomogło.
                            Dam jakieś podkładki cieniutkie miedziane pod te śruby.

Śruby to Torx 35 lub 40
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Viniu
                              Rider
                              • 2008
                              • 517

Hmm.. przyznam, że chyba nie jestem aż tak zdesperowany, żeby odkręcać drzwi... :/ Jakoś mam obawę, że jak się je ruszy, to zaczną się "poluzowywać" lub jakies ślady po odkręcaniu zostaną (przy sprzedaży weź sie człowieku tłumacz, dlaczego drzwi ściągałeś... ). Jesli więc nie pomaga spray, silikon i takie kosmetyczne sprawy to ja sie poddaję...
                              Pozdrawiam

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 11195
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ale nie trzeba ściagać drzwi tylko poluzować te śruby
                                a jak chcesz założyć podkładkę to wykręcasz śrubę, ktoś trzyma drzwi,
                                i dokręcasz śrubę z podkładką
                                Zamieszczone przez Viniu
                                jakies ślady po odkręcaniu zostaną
                                no zostaną, bo ta śruba jest polakierowana i mocno dokręcona
                                Zamieszczone przez Viniu
                                przy sprzedaży weź sie człowieku tłumacz, dlaczego drzwi ściągałeś
                                bo poprawiałeś komfort, albo chciałeś uniknąć dalszych zniszczeń....
                                poprzednie modele:

Komentarz

• _tm_
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2333
                                  • Superb III (3V3)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Viniu
                                  Hmm.. przyznam, że chyba nie jestem aż tak zdesperowany, żeby odkręcać drzwi... :/ Jakoś mam obawę, że jak się je ruszy, to zaczną się "poluzowywać" lub jakies ślady po odkręcaniu zostaną (przy sprzedaży weź sie człowieku tłumacz, dlaczego drzwi ściągałeś... ). Jesli więc nie pomaga spray, silikon i takie kosmetyczne sprawy to ja sie poddaję...
                                  Dla mnie ważniejsze są moje odczucia, a nie zastanawianie się jak to wpłynie na ocenę samochodu przez przyszłego właściciela, więc chyba pojadę dzisiaj do Leroy-Merlin kupić takie klucze i będę kręcił

Komentarz

• krzynol
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 11195
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez _tm_
                                    Dla mnie ważniejsze są moje odczucia, a nie zastanawianie się jak to wpłynie na ocenę samochodu przez przyszłego właściciela

coś takiego

i są fajne bo mają otwór w nasadzie klucza, a są takie śruby z łbem z bolcem
                                    za takimi się rozejrzyj w sklepie. Nasadki czy bity też są fajne, ale nie wszędzie wsadzisz grzechotkę
                                    poprzednie modele:

Komentarz

• _tm_
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2333
                                      • Superb III (3V3)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez krzynol
                                      Zamieszczone przez _tm_
                                      Dla mnie ważniejsze są moje odczucia, a nie zastanawianie się jak to wpłynie na ocenę samochodu przez przyszłego właściciela

coś takiego

i są fajne bo mają otwór w nasadzie klucza, a są takie śruby z łbem z bolcem
                                      za takimi się rozejrzyj w sklepie. Nasadki czy bity też są fajne, ale nie wszędzie wsadzisz grzechotkę
                                      Dzięki. Poszukam takich w sklepie, a jak nie będzie to zamówię na allegro. Próbowałem już wcześniej ruszyć śrubę drzwi "grzechotką", ale śruba tak mocno trzyma, że nie dałem rady - grzechotka zaczęła przeskakiwać.

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 11195
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez _tm_
                                        Próbowałem już wcześniej ruszyć śrubę drzwi "grzechotką", ale śruba tak mocno trzyma, że nie dałem rady - grzechotka zaczęła przeskakiwać.
                                        kup mocne drogie klucze, bo takie za kilkanaście zł to się gną w ręku
                                        i jest drugie miejsce gdzie bez takiego klucza nie ruszysz - to mocowanie tylnej klapy w kombi
                                        poprzednie modele:

Komentarz

• Peetebe
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 66

hm...na takie odkręcanie to za bardzo czasu nie mam :/ ale pomyśle jeszcze nad jedną rzeczą... a mianowicie o taśmie butylowej do uszczelnienia ror...troche odkrece śruby i zapodam tasma na maxa...zobaczymy
                                          jest luz...

Komentarz

• _tm_
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2333
                                            • Superb III (3V3)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez krzynol
                                            Śruby to Torx 35 lub 40
                                            Prawidłowy rozmiar to 45. Niestety u mnie bez zmian po poluzowaniu i dokręceniu śrub. Chyba źródłem dzwięków jest coś innego, ale nadal nie wiem co

Komentarz

• Viniu
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 517

Wczoraj w akcie desperacji przesmarowałem jeszcze raz wszelkie uszczelki wazeliną... BEZ EFEKTU Ale po raz kolejny najlepszym sposobem na owo skrzypienie okazał się deszcz... powaznie... tylko zaczęło padać, chwile pojeździłem i cisza jak makiem zasiał... "wot tiechnika" :lol: Dzisiaj może powalczę z plastikami w środku... bo jakoś mi się wydaje, że to one są źródłem hałasu...
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• Peetebe
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 66

zastanawiam sie nad jednym...czy aby wysoka temperatura na zewnatrz i rozszerzalność termiczna elementów stopu, z ktorego zrobione sa slupki nie powoduje tarc wewnatrz materiału...to w konstrukcjach ze stopow jest dosc powrzechne..a tym bardziej jesli sa to przekroje cienkoscienne, czyli takie same jak sa u nas...i tu wstepna diagnoza: gdy jest goroco zaczyna skrzypiec...zaczyna padac i robi sie chlodno i wilgotnosc powietrza zwieksza sie i to powoduje usztywnienie sie materialu...to moze byc to...Ja nie mialem okazji uzytkowac octavki w czasie zimy...moze wypowiecie sie jak to jest w zimie ? lub na jesieni...

A tak apropos to wypsikalem caly uszczelniacz silikonowy na wszsytkie elementy plastikowe jak i el. karoserii...i jakby troche ustalo od strony kierowcy...ale od pasazera dlaej to samo :/
                                                jest luz...

Komentarz

• gebek
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1214

Panowie nie oczekujcie zbyt wiele od auta tej klasy.To jest tylko kompakt za 20000 euro,a to jest 10 srednich pensji niemieckich.
                                                  To,ze dla Polaka jest to 40 srednich pensji,nie spowoduje polepszenia jakosci pojazdu.
                                                  Mnie skrzypienia tez denerwuja,ale trzeba sie z tym pogodzic,albo ustawic glosniej radio :evil: ..niestety,albo kupic auto wyzszej klasy.
                                                  Oczywiscie jest to tylko moja opinia.
                                                  pozdrawiam
                                                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...