[O2] Alarm przy zakupie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • c.jablo
    Classic
    • 2010
    • 2

[O2] Alarm przy zakupie

witam!
    szukam przyzwoitego serwisu na terenie Łodzi, tzn. takiego gdzie znają się na rzeczy a nie tylko biorą kasę (czytaj raczej nie ASO!), problem dotyczy dziwnej pracy silnika - spadki mocy, dławienie.
    Czarek
  • Hargin
    Classic
    • 2008
    • 29

[O2] Alarm przy zakupie

Mam nadzieje, że nie zdublowałem tematu...

stoje przed rychlym odbiorem O2 z salonu. W rozmowie z handlowcem zaproponował mi on rabat na autoalarm, ktory jak stwierdzil jest niezbedny przy ubezpieczeniu pojazdu (leasing+pakiet). Rzekomo (i chyba faktycznie tak jest) ubezpieczyciel wymaga dwoch zabezpieczen (jest fabryczny immobiliser).

Po przegladzie allegro zauwazylem, ze alarmy sa duzo tansze i duzo lepiej wyposazone w opcje.

Stad tez mam pare pytan:

1. Czy ktorys z Was montowal w nowym pojezdzie alarm poza dealerem, ale przed ubezpieczeniem? (auto bez OC nie moze wszak wyjechac do innego warsztatu),

2. Czy autoalarm montowany u dealera (zapewne montuja okreslone typy, jak Cobra w Fordzie) jest zintegrowany z kluczykiem (scyzoryk), czy ma osobny pilot?

3. Jaki typ alarmow montuja do Skody?
    będzie: O3 1.8TSI DSG
    była: O2 2008 1.9 77kW Kombi - Elegance - black magic

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Hargin, gdzie kupujesz auto w jakim salonie jak hcesz daj namiar na pw do mnie lub lukasrally
      bo wiedzę że chcą cie nieźle wycyckać

Komentarz

• Hargin
        Classic
        • 2008
        • 29

poszlo PW

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

djczas, Ubezpieczysz auto bez alarmu tylko z fabrycznym immo??
          Spritmonitor.de

Komentarz

• kjedi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 282

Hargin-ja zamontowałem blokadę skrzyni-uważam to za trochę bardziej czasochłonne niż alarm. A jeśli alarm to nie zakładałbym typowego fabrycznego

Komentarz

• norbert.s.
              Classic
              • 2008
              • 37

Zamieszczone przez kjedi
              Hargin-ja zamontowałem blokadę skrzyni-uważam to za trochę bardziej czasochłonne niż alarm. A jeśli alarm to nie zakładałbym typowego fabrycznego
              Co jest bardziej czasochłonne, bo niezbyt jasno się wyraziłeś?
              Montaż blokady, czy jest rozp....nie, bo nie zrozumiałem?
              Najbardziej podoba mi się na forach sympatyków marek to, że najwięcej do powiedzenia mają......nie będę kończył.
              Powiedz mi jeszcze jedno, co nazywasz "typowym alarmem fabrycznym"?
              Sieciowego Challengera?
              A może Doga firmy Dest, jednego z lepszych alarmów na rynku polskim?
              Można jeszcze trafić na rewelacyjną Metę HPB6...
              Pewnie nawet nie wiesz o czym piszę?
              Problem tkwi jedynie w inwencji i doświadczeniu montażysty, a nie w jakości sprzętu, bo montaż i ceny w salonach faktycznie czasem pozostawiają wiele do życzenia, choć nie zawsze.
              Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o sprzedaży nowych pojazdów i warunkach gwarancji, a szczególnie kredytowanych i leasingowanych, nie zabierałbyś wcale głosu na temat nie zakładania "fabrycznego" zabezpieczenia w leasingowanym nowym samochodzie, bo to praktycznie jest niemożliwe ze zbyt wielu względów.
              Temat jakości zabezpieczeń też lepiej zostaw osobom bardziej doświadczonym...

Zamieszczone przez Maicroft
              djczas, Ubezpieczysz auto bez alarmu tylko z fabrycznym immo??
              Może i ubezpieczy, papier wszystko przyjmie.
              Ale nie on będzie likwidował ewentualna szkodę, w szerokim tego słowa znaczeniu.
              Instrumedley multi display full version

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Maicroft, nie ale wszyscy znani mi dealerzy dają go gratis

[ Dodano: Nie 06 Lip, 08 16:19 ]
                norbert.s., jak już napisałem nie chodzi tu o brak alarmu tylko podejście dealera do klienta który chce wycyckać ile się da z klienta dziwi mnie to tym bardziej po tym co dostałem na pw od kolegi Hargin,

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

A więc który alarm najlepiej wybrać w ASO?
                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• norbert.s.
                    Classic
                    • 2008
                    • 37

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                    A więc który alarm najlepiej wybrać w ASO?
                    Nie masz wielkiego wyboru, aczkolwiek wszystkie montowane przez serwis i dopuszczone przez sieć są bardzo wysokiej jakości, wiem co piszę.
                    Problem najczęściej stanowi prawidłowy montaż i o to martwiłbym się na Twoim miejscu.

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

norbert.s., masz może coś wspólnego ze skodą

Komentarz

• norbert.s.
                        Classic
                        • 2008
                        • 37

Zamieszczone przez djczas
                        norbert.s., masz może coś wspólnego ze skodą
                        Tak, mam Octavię.

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

a z sap :wink:

Komentarz

• norbert.s.
                            Classic
                            • 2008
                            • 37

Ze Skoda Auto Poland mam tyle wspólnego, że kupiliśmy tam w zeszłym roku Fabię 1.4 16V kombi.
                            Gdybyś zajrzał dokładnie w linki z mojego podpisu, nie musiałbyś zadawać tego pytania i sugerować jakichś powiązań :wink: .

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

norbert.s., jakbym miał tam konto tobym obejrzał :P

Komentarz

• norbert.s.
                                Classic
                                • 2008
                                • 37

Załóż.
                                Nie ma konfliktu interesów Tego i Tamtego forum.

Komentarz

• Hargin
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 29

Zamieszczone przez norbert.s.
                                  Nie masz wielkiego wyboru, aczkolwiek wszystkie montowane przez serwis i dopuszczone przez sieć są bardzo wysokiej jakości, wiem co piszę.
                                  porozmawiaj z ludzmi, co jezdza Fordami z alarmami zakladanymi przez dealerow (Cobra). Przez ponad 3 lata mecze sie z takim wynalazkiem i niestety nic dobrego nie moge powiedziec - od mozliwosci samego alarmu, przez komponenty (polecialy mi 3 czujniki i syrenka) po sam sposob montazu.

U dealera serwisanci nie przejmuja sie zbytnio "customizacja" montazu i wszystkie auta robia identycznie. Pozniej zlodziej jedzie jak po sznurku.

Byc moze Skoda robi to inaczej, ale przekonam sie o tym dopiero za pare dni

Komentarz

• norbert.s.
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 37

Zamieszczone przez Hargin

porozmawiaj z ludzmi, co jezdza Fordami z alarmami zakladanymi przez dealerow (Cobra). Przez ponad 3 lata mecze sie z takim wynalazkiem i niestety nic dobrego nie moge powiedziec ...
                                    Nie musze rozmawiać, ponieważ montuję alarmy w salonie Forda i są to Cobry oraz Meta System, więc znam temat od podszewki.
                                    Montowałem również dla dealerów Daewoo, Fiata i Hondy.
                                    Twoje problemy wynikają między innymi z oszczędności typu oryginalna centralka Cobry i na przykład analogowa, polska syrenka Buck-Up zamiast oryginalnej syreny Cobry itd, do tego niechlujny montaż, bo elektryk ma płacone od roboczogodziny i jest jak jest...
                                    Nie wiem jaki masz model tej Cobry, ale podejrzewam, że najtańszą i najprostszą pilotówkę wkładaną na sztukę z dwuprzyciskowymi pilotami typu łezka.
                                    Co do montażu, to zgodzę się, że jest to przeważnie standart, ale takie są wymogi serwisu.
                                    Dlatego bezwzględnie należy zamontować coś dodatkowo, ale już poza salonem, w zaufanym warsztacie.
                                    Proponuję zwrócić jeszcze uwagę na jedną rzecz, mianowicie w wielu salonach i u wielu dealerów różnych marek zabronione jest blokowanie przez alarm jakichkolwiek obwodów, ewentualnie dopuszczane jest blokowane tylko sterowania rozrusznikiem.

Komentarz

• zurcio
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2046

Można gdybać i gdybać ale wydaje mi się, że alarm przy zakupie nowego auta powinien być w cenie samochodu.
                                      Tak miałem zawsze i kilku autach.
                                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Ziomal
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 5841
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Problem znikania aut z pod bloków i dobrych alarmów jest jeden , instalka alarmu która jest montowana przez serwis jest w tym samym miejscu w 90 % samochodów które mają fabryczny alarm.
                                        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rzekomo (i chyba faktycznie tak jest) ubezpieczyciel wymaga dwoch zabezpieczen (jest fabryczny immobiliser).
                                          Takie są wymogi ubezpieczyciela z czego imo fabryczne jest honorowane a drugie zabezpieczenie może być alarm ale nie musi może to być równie dobrze blokada skrzyni.
                                          1. Czy ktorys z Was montowal w nowym pojezdzie alarm poza dealerem, ale przed ubezpieczeniem? (auto bez OC nie moze wszak wyjechac do innego warsztatu),
                                          Jak odbierałem swojego seata dawno temu to firma w której zakupiłem alarm przyjechała do dealer-a (jak już było auto na placu) i w obecności kierownika zmiany (czy jak on tam się nazywa) zamontowała alarm ale taką możliwość dopuszczał dealer i wszystko zalerzy od tego jak się z nim dogadasz.
                                          Czy autoalarm montowany u dealera (zapewne montuja okreslone typy, jak Cobra w Fordzie) jest zintegrowany z kluczykiem (scyzoryk), czy ma osobny pilot?
                                          ja miałem zintegrowane w seacie a teraz mam O2 i też mam zintegrowane z fabrycznym "scyzorykiem"
                                          3. Jaki typ alarmow montuja do Skody?
                                          To jest mało ważne ważniejsze jest to czy masz AC :wink:
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• kjedi
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 282

Zamieszczone przez norbert.s.
                                            Twoje problemy wynikają między innymi z oszczędności typu oryginalna centralka Cobry i na przykład analogowa, polska syrenka Buck-Up zamiast oryginalnej syreny Cobry itd, do tego niechlujny montaż, bo elektryk ma płacone od roboczogodziny i jest jak jest...
                                            Nie wiem jaki masz model tej Cobry, ale podejrzewam, że najtańszą i najprostszą pilotówkę wkładaną na sztukę z dwuprzyciskowymi pilotami typu łezka.
                                            Co do montażu, to zgodzę się, że jest to przeważnie standart, ale takie są wymogi serwisu.
                                            Dlatego bezwzględnie należy zamontować coś dodatkowo, ale już poza salonem, w zaufanym warsztacie.
                                            Napastliwy masz ton wypowiedzi.
                                            Zakładanie alarmu w serwisie przy kupnie samochodu, przy dużej zniżce- o tym właśnie pisałem a Ty potwierdziłeś powyższą wypowiedzią.
                                            Co do czasu- chodziło mi o uporanie się złodzieja.
                                            Pozdrawiam

Komentarz

• Hargin
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 29

Zamieszczone przez loru
                                              To jest mało ważne ważniejsze jest to czy masz AC :wink:
                                              Musze miec auto w leasingu

Komentarz

• loru
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4286
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Musze miec auto w leasingu
                                                Ja też mam w leasingu i założyłem to co fabryka dała + AC i śpię spokojnie tym bardziej ze mam gwarancje wypłaty 100% ceny auta przez pierwszy rok.
                                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Hargin
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 29

tyle, ze za to co fabryka dala chca abym doplacil wiecej, niz faktycznie jest warte

bede negocjowal jeszcze z dealerem

Komentarz

Pracuję...