[O2] Alarm przy zakupie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loru
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4286
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Hargin
    tyle, ze za to co fabryka dala chca abym doplacil wiecej, niz faktycznie jest warte

bede negocjowal jeszcze z dealerem
    Nie negocjuj tylko idź i powiedz że idziesz gdzie indziej kupić bo tak dali Tobie takie same warunki + alarm w cenie i niech sie pierp..... a jak możesz to wycofaj sie z umowy i wal do naszych forumowych "dealerów" naprawdę warto.
    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Kupic nowe auto bez AC to jak wsadzic sobie w tylek granat i czekac kiedy ktos pociagnie za zawleczke.

U nas na forum tego nie widac, ale polecam poszukac na forum Leona. Tam nie ma tygodnia, zeby jakis Leon kogos z forum zmienil wlasciciela :|
      Spritmonitor.de

Komentarz

• miodzik
        Drive
        • 2007
        • 93
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja kupując swoją też miałem propozycję zniżki na alarm. Wolałem tę kasę przeznaczyć na coś innego. Zamiast alarmu założyłem blokadę skrzyni biegów. Powodów jest kilka:

1. Według statystyk zabezpieczenia mechaniczne są bardziej skuteczne,
        2. Instalacje fabryczne są przeważnie montowane są w tych samych, standardowych miejscach, co ułatwia "wyłączenie" alarmu złodziejowi,
        3. Wkurwiają mnie samochody wyjące godzinami pod blokiem, choćby za sprawą nudzących się gówniarzy.

Co do ubezpieczenia: "Wymagane są przynajmniej dwa zabezpieczenia antykradzieżowe"

Komentarz

• rogoz
          Rider
          • 2006
          • 397

Zamieszczone przez miodzik
          Co do ubezpieczenia: "Wymagane są przynajmniej dwa zabezpieczenia antykradzieżowe"
          To zależy od ubezpieczyciela i wartości pojazdu. Dla przykładu wyciąg z OWU Ergo Hestia:

"ZABEZPIECZENIA POJAZDU
          § 8
          1. Samochody osobowe, ciężarowe o ładowności do 2,5 tony oraz mikrobusy aby mogły zostać objęte
          ubezpieczeniem od kradzieży zgodnie z § 7 muszą być zabezpieczone przez co najmniej:
          1) jedno urządzenie zabezpieczające przed kradzieżą – dla samochodów o wartości rynkowej na dzień
          zawarcia umowy ubezpieczenia do 60 000 PLN (brutto),
          2) dwa urządzenia zabezpieczające przed kradzieżą - dla samochodów o wartości rynkowej na dzień
          zawarcia umowy ubezpieczenia powyżej 60 000 PLN (brutto),
          3) trzy urządzenia zabezpieczające przed kradzieżą - dla samochodów o wartości rynkowej na dzień
          zawarcia umowy ubezpieczenia powyżej 200 000 PLN (brutto).

Komentarz

• macieks
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 469
            • Octavia III (5E3)
            • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Dokładnie tak - po pierwsze trzeba zapoznać się z OWU danego ubezpieczyciela.
            Niektóre towarzystwa zastrzegają sobie aby zabezpieczenie (urządzenie zabezpieczające) posiadało certyfikat (czy może atest) PIMOT-u. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić aktualny wykaz takich urządzeń. Później może się okazać, że jest alarm ale nie taki jak trzeba i w przypadku kradzieży nie ma odszkodowania (oby taki przypadek nikogo nie spotkał)

[ Dodano: Pon 07 Lip, 08 12:34 ]
            Dokładnie chodzi o "AKTUALNY WYKAZ URZĄDZEŃ ZABEZPIECZAJĄCYCH PRZED
            KRADZIEŻĄ MAJĄCYCH OCENĘ SKUTECZNOŚCI P I M O T" dostęny na ich stronie. Myślę że przed zamontowaniem alarmu warto zweryfikować czy jest on na liście - może w przyszłym roku będziesz chciał zmienić ubezpieczyciela?
            Była: O1 1.6 MPI
            Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

Pracuję...