Zamieszczone przez Hargin
[O2] Alarm przy zakupie
Zwiń
X
-
Ja kupując swoją też miałem propozycję zniżki na alarm. Wolałem tę kasę przeznaczyć na coś innego. Zamiast alarmu założyłem blokadę skrzyni biegów. Powodów jest kilka:
1. Według statystyk zabezpieczenia mechaniczne są bardziej skuteczne,
2. Instalacje fabryczne są przeważnie montowane są w tych samych, standardowych miejscach, co ułatwia "wyłączenie" alarmu złodziejowi,
3. Wkurwiają mnie samochody wyjące godzinami pod blokiem, choćby za sprawą nudzących się gówniarzy.
Co do ubezpieczenia: "Wymagane są przynajmniej dwa zabezpieczenia antykradzieżowe"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miodzikCo do ubezpieczenia: "Wymagane są przynajmniej dwa zabezpieczenia antykradzieżowe"
"ZABEZPIECZENIA POJAZDU
§ 8
1. Samochody osobowe, ciężarowe o ładowności do 2,5 tony oraz mikrobusy aby mogły zostać objęte
ubezpieczeniem od kradzieży zgodnie z § 7 muszą być zabezpieczone przez co najmniej:
1) jedno urządzenie zabezpieczające przed kradzieżą – dla samochodów o wartości rynkowej na dzień
zawarcia umowy ubezpieczenia do 60 000 PLN (brutto),
2) dwa urządzenia zabezpieczające przed kradzieżą - dla samochodów o wartości rynkowej na dzień
zawarcia umowy ubezpieczenia powyżej 60 000 PLN (brutto),
3) trzy urządzenia zabezpieczające przed kradzieżą - dla samochodów o wartości rynkowej na dzień
zawarcia umowy ubezpieczenia powyżej 200 000 PLN (brutto).
Komentarz
-
-
Dokładnie tak - po pierwsze trzeba zapoznać się z OWU danego ubezpieczyciela.
Niektóre towarzystwa zastrzegają sobie aby zabezpieczenie (urządzenie zabezpieczające) posiadało certyfikat (czy może atest) PIMOT-u. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić aktualny wykaz takich urządzeń. Później może się okazać, że jest alarm ale nie taki jak trzeba i w przypadku kradzieży nie ma odszkodowania (oby taki przypadek nikogo nie spotkał)
[ Dodano: Pon 07 Lip, 08 12:34 ]
Dokładnie chodzi o "AKTUALNY WYKAZ URZĄDZEŃ ZABEZPIECZAJĄCYCH PRZED
KRADZIEŻĄ MAJĄCYCH OCENĘ SKUTECZNOŚCI P I M O T" dostęny na ich stronie. Myślę że przed zamontowaniem alarmu warto zweryfikować czy jest on na liście - może w przyszłym roku będziesz chciał zmienić ubezpieczyciela?Była: O1 1.6 MPI
Jest: O3 1.2 TSI
Komentarz
-
Komentarz