[O1] 4x4 1.9 TDI - spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_op
    Drive
    • 2009
    • 57

Ja mam 4x4 1.9 TDI 101 KM i srednie spalanie na komputerze w miescie Opole pokazywalo:

- w zimie (przy duzych mrozach) 7,5 - 8,5 l/100
    - teraz kiedy jest juz troche cieplej 6,5 - 7,5/100

Podaje w widelkach poniewaz zalezy jak duzo jezdze max gorna granica jest przy ok 10km zanim silnik dobrze sie rozgrzeje

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
      Jak pisałem w jakimś poście koszty exploatacji 4x4 zimą rozną w moim przypadku drastycznie.
      Chodzi mi o spalanie. Rośnie ok. 25-30%.
      Oprócz techniki jazdy dochodzi jeszcze wpływ - opon zimowych i tempa nagrzewania się TDI. 15km do sensownej temperatury zimą to u mnie norma. Jak jeżdżę po mieście to 10l to marzenie. wystarczy 20 km trasy i jest trochę ponad 8l

Komentarz

• kamil-1984
        Drive
        • 2010
        • 40

4x4

Witam
        Posiadam Octavie I 4x4 2.0 AZJ 2002rok (benzynka/gas)

Jeżdżę 80% po mieście i mam dość twardą nogę (zwłaszcza w zimie...) i spalanie na komputerze po 2600 km pokazało 10,6l/100km, dla mnie spalanie REWELACJA.
        A frajda z jazdy 4x4 (zwłaszcza w zimie lub na mokrej powiechrzni) nie do opisania

Ogólnie zawieszenie tylnie rzeczywiście jest bardziej komfortowe niż w zwykłej octavii i chyba bardziej wytrzymałe, bo przód już robiłem a tył nawet nie stuknie.

pozdrawiam
        4x4 2.0 AZJ Adventure

Komentarz

• ruktaf
          Classic
          • 2009
          • 6

W jakim Ty widziałeś VW torqsen entranger w Audi to tak ale VW?

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez ruktaf
            W jakim Ty widziałeś VW torqsen entranger w Audi to tak ale VW?
            W starszych passatach/glofach/transporterach pod nazwą syncro krył się stały napęd na cztery koł z tego co mi wiadomo - ale może się mylę, czy był tam torsen to nie wiem
            Może koledze chodziło o stały napęd??
            Dopiero modele oznaczone 4-motion miały dołączany napęd na haldexie.

Komentarz

• ruktaf
              Classic
              • 2009
              • 6

Ale podobno te 90 z mechaniczną pompą paliwa palą mniej. W starych VW było synchro bez elektroniki a nowych też jest synchro ale z elektroniką i dlatego to jest 4 motion. Audi miało stałe złącze przynajmniej 80 nie wiem jak w tych nowych jest.

Komentarz

• KRAMAR
                Classic
                • 2010
                • 20

Torsen jest w pasatach B5 silnik wzdłużnie zawsze torsen, mimo opisu 4-motiona. A w AUDI na odwrót jak silnik w poprzek to mimo że quattro to jest haldex czyli TT A3
                Byc albo nie byc 4x4 o to jest pytanie...
                jasne że 4x4
                Posiadam O2 08r 4x4 1.9PD DPF po wirusie 148KM 334nm zrobiłem 13500 od 12.01.10r
                średnie z tego przebiegu 6.0l, a na krotkich dystansach okolo 6,8-7,5 zima, normalna mieszana jazda po polsce do 120km/h 5,6-6,0
                po wirusie pali około 1 litra mniej po miescie, po trasie 0,5l mniej.
                olej w haldex 4 gen co 60tkm
                Brat ma O1 1,9 tdi 4x4 2001 AGR 90km po wirusie 122km 5biegów
                spalanie jak wyzej litr mniejsze po wirusie, zmiana oleju wedlug ksiazki 90tkm, ma przejechane 330tkm i haldex bez klopotów zawieszenie tylne dopiero teraz zaczynaja pojawiac sie delikatne luzy na drazkach, (wachaczach) wzdłużnych, ale luzik w intercars sa juz tulejki wymienne po 40pln za sztuke.
                W porównaniu do ośki z belką z tyłu to wiekszy komfort, przyczepnosć na zakretach zdecydowanie polecam.
                4x4 polecam kupie jeszcze raz, teść tak mi i bratu pozazdroscił że też kupił 01 4x4 z 04r 1,9tdi 101km bez wirusa i pali mu 6.8-7,5 (przesiadka z benzyny :-)
                co do różnic to jeszcze ma dwukomorowy zbiornik paliwa z pompa elektryczna wyrównującą poziom paliwa,
                Spalanie ciut wyższe bez bólu, przyjemnosć z jazdy wieksza, rowniejsze zużycie opon, przegubów itp.
                Mam pojęcie o 4x4 bo mam także subaru legacy outback 2,5 pb, Terracana terenowy 4x4 z dołaczanym przodem i reduktorem i moja ulubiona juz (evo2) Forda sierra 2,9 XR4x4 która jeżdziłem kiedyś sporo w amatorskim ściganiu.( dopiero jezdzi bokami)
                Wiec coś tam wiem
                Haldex dbany (olej filtr) niezniszczalny, i trzeci wedlug mnie i paru osób zaraz po napedzie subaru i quattro naped na swiecie.
                wspomagany elektronika czasem potrafi dołozyc pierwszym .
                Ale sie rozpisałem, odpowiem na każde pytanie jak cos.
                Pozdrawiam
                Piotrek uzależniony od 4x4
                O2 4x4
                UZALEŻNIONY OD 4x4

Komentarz

• ruktaf
                  Classic
                  • 2009
                  • 6

DOBRE. Ja mam od 2 lat audi 80 2.0 quattro a od grudnia skodę octawię 01 105 po wirusie 130KM. Zawsze 4x4 :twisted:

Komentarz

• dawid41333
                    Classic
                    • 2012
                    • 13

a jakie jest spalanie 90 kM 4x4 octavi bo kazdy pisze o tych 101 kM, moze miał ktos stycznośc koledzy z ta słabsza jednostka, i jak ona sie sprawuje w stosunku do 101 -ki ??

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

A kupisz jeszcze gdzies takie auto?? Bo to rarytas ktory tylko chyba 2 lata byl na rynku
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez dawid41333
                        a jakie jest spalanie 90 kM 4x4 octavi bo kazdy pisze o tych 101 kM, moze miał ktos stycznośc koledzy z ta słabsza jednostka, i jak ona sie sprawuje w stosunku do 101 -ki ??
                        Czasami wydaje mi się, że ludzie albo na serio biją się o 3 miejsca o przecinku albo są tak naiwni że myślą że wóz im będzie palił "tyle co sąsiadowi" albo tyle co w katalogu.

Komentarz

• dawid41333
                          Classic
                          • 2012
                          • 13

kolego chodzi mi ogolnie o inf o tym modelu z napedem 4x4 bo nikt rzadnych konkretnych szczegółow nie podaje, a ja nie pisze sobe bo pisze, jesli posiadasz jakies inf o modelu 90 kM to napisz a nie sie zlewasz bo to żadna sztuka :cry:

Komentarz

• Tippo
                            L&K
                            • 2009
                            • 1349
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez eX
                            olej w haldexie w benzynie wymienia sie co 30tys w dieslu 40tys.
                            W tdi co 60tys, tak pisze ksiazka serwisowa...
                            Mnie tdi atd palil 6 trasa, do 8,5 max w trudnych gorskich warunkach, nie znam bardziej ekonomicznego auta 4x4, a mam ich kolo siebie sporo... do tego mialem auto po programie na 130km.

90km sobie raczej odupsc, bo 101 przed chipsem to niezly mulek byl, 90 za slaba do tak ciezkiego auta.

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez dawid41333
                              kolego chodzi mi ogolnie o inf o tym modelu z napedem 4x4 bo nikt rzadnych konkretnych szczegółow nie podaje, a ja nie pisze sobe bo pisze, jesli posiadasz jakies inf o modelu 90 kM to napisz a nie sie zlewasz bo to żadna sztuka :cry:
                              Sie nie zlewam chłopaku, tylko jaka może być różnica w zużyciu paliwa między 90km a 101KM?? Biorąc pod uwag to że silnik 90KM musi się nieco bardziej namęczyć żeby utrzymać tą dynamikę co 101KM to jest jasne że zużycie może być nawet nieco większe niż tego 101KM, bo te 101KM sa na pompowtryskach, więc jest to bardziej ekonomiczny sposób podawania paliwa - większe ciśnienie i bardziej precyzyjne sterowanie wtryskiem.
                              Ja miałem właśnie 101KM PD i nigdy, nawet zimą kiedy korzystałem z trakcji nie spaliła mi więcej niż 9,5l/100km. Średnio na w cyklu mieszanym miasto/trasa 60/40 paliła mi 7,5l, po trasie spokonie schodziła na poziom 6,2-6,4l, ale zdarzało się że na długich trasach robiłem na zbiorniku 72l ok. 1250km a rekordem było 1360km.

Komentarz

• phoneman
                                RS
                                • 2008
                                • 3374
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

W czeskim folderze 1999 roku pisze:

Spalanie dla Octavia Combi 4x4 1,9 TDI 66KW/90KM

Miasto: 7,3 l/100km
                                Poza miastem 4,9 l /100km
                                Mieszany 5,8 l/100km

.

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• dawid41333
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 13

dzięki wielkie koledzy :wink:

Komentarz

Pracuję...