Zamieszczone przez szkoda
[O2] Climatic małe pytanko
Zwiń
X
-
Ja miałbym jeszcze jedno pytanie związane z Climaticiem...
Wyłączone A/C, temp. otoczenia ok 30 st.C, na pokrętle 22, silnik rozgrzany... czy będzie dogrzewać nawiewane do wnętrza powietrze? Takie mam subiektywne wrażenie, ale być może zasysa gorące powietrze z okolicy silnika i profilaktycznie ustawiam na skrajne lewe położenie.
Głównie chodzi mi o to, czy przy wyłączonej sprężarce Climatic działa jak zwykłe ogrzewanie (środkowa pozycja pokrętła), a dopiero po załączeniu przyciskiem "A/C" termostatycznie reguluje temp. nawiewanego powietrza do środka?
Pytam czysto teoretycznie, bo klima jest po to, aby jej używać...Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Klauzeroczy będzie dogrzewać nawiewane do wnętrza powietrze?
Komentarz
-
-
Klauzero, climatronik w pozycji econ działa w taki sposób że chce osiągnąć zadaną temperaturę za pomocą wiatraków wentylacji bez załączania kompresora klimy czyli jak będzie np 15 stopni a zaprogramowana temp będzie 22 stopnie to będzie dogrzewał w przypadku upału to będzie nawiewał gorące powietrze z zewnątrz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroWyłączone A/C, temp. otoczenia ok 30 st.C, na pokrętle 22, silnik rozgrzany... czy będzie dogrzewać nawiewane do wnętrza powietrze? Takie mam subiektywne wrażenie, ale być może zasysa gorące powietrze z okolicy silnika i profilaktycznie ustawiam na skrajne lewe położenie.
[ Dodano: Sro 16 Lip, 08 22:59 ]
djczas
Klauzero pisze o Climatic. Nie dla wszystkich może być oczywiste "econ"
Octavia 2.0 BKD
Komentarz
-
-
No to wszystko jasne, dzięki... tylko nasunęło się kolejne pytanie... koledzy djczas i rezon napisali o Climatronicu, a ja niestety posiadam Climatic.
Z tego co wiem, Climatronic ma czujnik na desce (przy szybie - sensor nasłonecznienia) i czujnik temp. wnętrza pojazdu (na środkowym pokrętle). Climatic, jako klimatyzacja manualna (tudzież półautomatyczna jak chwali się VW) posiada tylko termostatyczny sensor w samym urządzeniu, czy jeszcze jakiś czujnik we wnętrzu? Jeśli nie, to w jaki sposób ma utrzymywać te 22stopnie bez danych o temp. wnętrza? Może tylko utrzymuje temp. nawiewu... wjeżdżam w tunel to dogrzewa, wyjeżdżam chłodzi itp...Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Mam przykre doświadczenia z użytkowania Climatica w poprzedniej O2 (trz lata). Działa fatalnie. Odradzam wszystkim. uważam, że tylko Climatronic jest dobrym rozwiązaniem. Miłem okazję pojeżdzić kilka razy Oplem Astrą III i tam zwykła klima działa zdecydowanie lepiej od Climatica. W Climaticu nie da się ustawić temperatury. Ta clima to szajsplaga69
Octavia II 2.0TDI Elegance + DSG +Xenon
Komentarz
-
-
adeks, no właśnie... czytając tegoroczny katalog, można przeczytać, iż: "Climatic poprzez system czujników utrzymuje wybraną temperaturę", w odróżnieniu od Climatronica nie steruje siłą i kierunkiem nawiewu, a dmuchawa ma 4 prędkości zamiast 7, nie jest też dwu-strefowy. Tylko ten czujnik jest jak UFO, część wierzy, że jest ale nikt nie wie gdzie.
plaga69, oczywiście, że Climatronic jest lepszym rozwiązaniem, ale instrukcja do Octy w świetny sposób obrazuje jak należy sterować Climaticiem, aby osiągnąć ten sam efekt co klimatyzacja automatyczna, w której te czynności są zapisane w algorytmach urządzenia sterującego. Nauczysz się kilku zasad i naprawdę sprawuje się OK!Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Klauzero
ja mam dwa Climatroniki i też dokładnie nie wiem gdzie są czujniki. W pasku wiem że są dwa czujniki temp. w kabinie (w podsufitce i w nawiewie+ czujnik nasłonecznienia). Z tego co się orientuję to w skodzie jest ich więcej - ile? nie wiem. Powinien być w podsufitce, przy nogach, w nawiewie...
Moim zdaniem w Climaticu też jest czujnik kontrolujący temperaturę w kabinie.Octavia 2.0 BKD
Komentarz
-
-
ZTCW climatic ma 4 czy 5 czujników tak jak climatronic, nie ma tylko tego sensora "słonecznego".
mam bezpośrednie porównanie z działania climatica i climatronica w O2 i oczywiście climatronić jest lepszy, ale jestem baaaaaaaaaaaardzo miło rozczarowany climatikiem.
poza tym zauważyłem, że są sytuacje w których jeden albo drugi system sprawuje się lepiej.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
adeks, w instrukcji dokładnie opisują czujniki Climatronica, głównie dlatego aby ich nie zasłaniać, nie naklejać naklejek itp. O czujnikach Climatica ani słowa... nad lusterkiem są takie krateczki, podobne jak w panelu sterującym Climatronic w OI, ale pewnie nic tam nie znajdę.
szkoda, dlaczego jesteś miło rozczarowany climatikiem?Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Klauzeroszkoda, dlaczego jesteś miło rozczarowany climatikiem?
wczesniej mialem do czynienia tylko albo z klimatronikiem albo manualem i ten drugi zawsze mnie irytowal, ciągłe kręcenie i raz za zimno raz za ciepło, przy climaticu nie mam problemu z ustawieniem temperatury i praktycznie jest dla mnie bezobsługowy, wbrew opinii , "ze to szajs", gdzieś tam wyżejsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Coś w tym jest, czujników nie zlokalizowałem, ale na trasie w upalny lipcowy dzień wachlowałem tylko siłą nadmuchu, w zależności od nasłonecznienia (sensor przy szybie z climatronicka się kłania), ale reumatyzm mi nie groził bo temperatura była względnie stała, więc naprawdę nie mam powodów do narzekań.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekjmoplJak już tak dywagujemy o czujnikach w climaticu - ten dzyndzelek na zdjęciu to nie będzie czasem coś w ten deseń ??saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Ja też jestem bardzo zadowolony z Climatik-a w OII. W Climatronic-u zaś najbardziej denerwuje mnie to, że nie ma możliwości "płynnego" ustawiania kierunku nawiewu. U siebie mogę ustawić nawiew "korpus - nogi" w dowolnym stosunku takim jaki akurat mi pasuje ( np. 70% korpus / 30% nogi ) , a jak potem wsiadam do Mondeo ( Climatronic ) to muszę co chwilę przełączać z ustawienia 50% / 50% na 100% korpus.
Dla mnie ideałem w Climatronicu była by możliwość wstępnego, programowego ustawienia podziału siły nadmuchu, przyporządkowanej do poszczególnych klawiszy, ale to była by już chyba niezła kombinacja, szczególnie jeśli była by dostępna dla każdego ( już widzę te 10 stron instrukcji programowania w książce obsługi auta )...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
tomekjmopl, faktycznie to będzie ten czujnik... a tyle razy się na to gapiłem
BTW chyba zbyt bardzo jestem przejęty nowym nabytkiem, że nie zwróciłem na to uwagi.
Dzięki bardzo, teraz już jestem pewien, że utrzymywanie temp. w Climaticu, to nie kwestia sugestii. Kiedyś ktoś pisał na forum, że to bzdura, bo to tylko cyferki na pokrętle regulującym temperaturę i jest to manualna klima z OI. Teraz, przy zlokalizowanym czujniku ta cała pół-automatyczność ma sens.
Wychodzi na to, że jest to zubożona o sensor nasłonecznienia, panel sterujący, elektronikę sterującą klapami i rozdziałem nawiewu na lewą i prawą stronę wersja Climatronica.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
Komentarz