[O2] Climatic małe pytanko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gothax
    Classic
    • 2010
    • 9

Zamieszczone przez szkoda
    ... PODOBNO efjedynki są i PODOBNO jutro będę je miał i PODOBNO są nawet już z tego roku i nawet mają niezmienioną cenę
    zobaczymy jak dojadom
    żeby tylko nie były Made in China :twisted:
  • ted220
    Classic
    • 2008
    • 5

Tak sie zastanawiam jak to jest z tym climatickiem w O2 Ambiente. A konkretnie czy jak ustawię sobie na pokrętle 22 C a na dworze jest zimniej to sprężarka nie pracuje ? czy muszę ją wyłączy przyciskiem AC. Generalnie chodzi mi o zużycie paliwa.

pozdr

ted[/code]

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

zawsze jak trzeba schłodzić powietrze i masz załączoną klimatyzację to sprężarka działa, temperatura na zewnątrz jest złudna, bo w aucie zawsze jest sporo cieplej.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ted220
        czy muszę ją wyłączy przyciskiem AC
        tak. dopiero poniżej 5st nie włącza się sprężarka. POwyżej 5st nie masz kontroli kiedy pracuje, chyba że ją wyłączysz.

Komentarz

• Klauzero
          Rider
          • 2008
          • 575

Ja miałbym jeszcze jedno pytanie związane z Climaticiem...

Wyłączone A/C, temp. otoczenia ok 30 st.C, na pokrętle 22, silnik rozgrzany... czy będzie dogrzewać nawiewane do wnętrza powietrze? Takie mam subiektywne wrażenie, ale być może zasysa gorące powietrze z okolicy silnika i profilaktycznie ustawiam na skrajne lewe położenie.

Głównie chodzi mi o to, czy przy wyłączonej sprężarce Climatic działa jak zwykłe ogrzewanie (środkowa pozycja pokrętła), a dopiero po załączeniu przyciskiem "A/C" termostatycznie reguluje temp. nawiewanego powietrza do środka?

Pytam czysto teoretycznie, bo klima jest po to, aby jej używać...
          Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Hargin
            Classic
            • 2008
            • 29

czy Climatic ma wogole sensory temperatury wnętrza kabiny?
            będzie: O3 1.8TSI DSG
            była: O2 2008 1.9 77kW Kombi - Elegance - black magic

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Klauzero
              czy będzie dogrzewać nawiewane do wnętrza powietrze?
              nie będzie dogrzewać, ale masz jednocześnie nagrzane wszystkie elementy samochodu do ok. 50 (kanały powietrza) i to one będą grzały przepływające powietrze. Niezależnie od pozycji A/C climatronic utrzymuje temperaturę wewnątrz - o ile oczywiście ma taką możliwość - jak na zewnątrz jest 30 to bez klimy nie schłodzi do 22, ale przy zewn. 18 automatycznie dogrzeje do 22st.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Klauzero, climatronik w pozycji econ działa w taki sposób że chce osiągnąć zadaną temperaturę za pomocą wiatraków wentylacji bez załączania kompresora klimy czyli jak będzie np 15 stopni a zaprogramowana temp będzie 22 stopnie to będzie dogrzewał w przypadku upału to będzie nawiewał gorące powietrze z zewnątrz

Komentarz

• adeks
                  Drive
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 87

Wyłączone A/C, temp. otoczenia ok 30 st.C, na pokrętle 22, silnik rozgrzany... czy będzie dogrzewać nawiewane do wnętrza powietrze? Takie mam subiektywne wrażenie, ale być może zasysa gorące powietrze z okolicy silnika i profilaktycznie ustawiam na skrajne lewe położenie.
                  W takim przypadku jest bez znaczenia czy masz ustawione 22 stopnie czy pokrętło ustawisz maksymalnie w lewo - w przypadku gdy na dworze masz więcej niż chciałbyś mieć w środku to zasysane powietrze będzie miało (powinno mieć) taką samą temperaturę (temp. otoczenia)

[ Dodano: Sro 16 Lip, 08 22:59 ]
                  djczas
                  Klauzero pisze o Climatic. Nie dla wszystkich może być oczywiste "econ"
                  Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• Klauzero
                    Rider
                    • 2008
                    • 575

No to wszystko jasne, dzięki... tylko nasunęło się kolejne pytanie... koledzy djczas i rezon napisali o Climatronicu, a ja niestety posiadam Climatic.

Z tego co wiem, Climatronic ma czujnik na desce (przy szybie - sensor nasłonecznienia) i czujnik temp. wnętrza pojazdu (na środkowym pokrętle). Climatic, jako klimatyzacja manualna (tudzież półautomatyczna jak chwali się VW) posiada tylko termostatyczny sensor w samym urządzeniu, czy jeszcze jakiś czujnik we wnętrzu? Jeśli nie, to w jaki sposób ma utrzymywać te 22stopnie bez danych o temp. wnętrza? Może tylko utrzymuje temp. nawiewu... wjeżdżam w tunel to dogrzewa, wyjeżdżam chłodzi itp...

Komentarz

• adeks
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 87

Klauzero.
                      Z tego co kiedyś czytałem o Climaticu to wydaje mi się, że w kabinie jest jednak czujnik temperatury.
                      Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• plaga69
                        Classic
                        • 2008
                        • 18

Mam przykre doświadczenia z użytkowania Climatica w poprzedniej O2 (trz lata). Działa fatalnie. Odradzam wszystkim. uważam, że tylko Climatronic jest dobrym rozwiązaniem. Miłem okazję pojeżdzić kilka razy Oplem Astrą III i tam zwykła klima działa zdecydowanie lepiej od Climatica. W Climaticu nie da się ustawić temperatury. Ta clima to szajs
                        plaga69
                        Octavia II 2.0TDI Elegance + DSG +Xenon

Komentarz

• adeks
                          Drive
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 87

Bez tego czujnika to jednak Climatic byłby zwykłą klimatyzacją manualną...
                          Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• Klauzero
                            Rider
                            • 2008
                            • 575

adeks, no właśnie... czytając tegoroczny katalog, można przeczytać, iż: "Climatic poprzez system czujników utrzymuje wybraną temperaturę", w odróżnieniu od Climatronica nie steruje siłą i kierunkiem nawiewu, a dmuchawa ma 4 prędkości zamiast 7, nie jest też dwu-strefowy. Tylko ten czujnik jest jak UFO, część wierzy, że jest ale nikt nie wie gdzie.

plaga69, oczywiście, że Climatronic jest lepszym rozwiązaniem, ale instrukcja do Octy w świetny sposób obrazuje jak należy sterować Climaticiem, aby osiągnąć ten sam efekt co klimatyzacja automatyczna, w której te czynności są zapisane w algorytmach urządzenia sterującego. Nauczysz się kilku zasad i naprawdę sprawuje się OK!

Komentarz

• adeks
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 87

Klauzero
                              ja mam dwa Climatroniki i też dokładnie nie wiem gdzie są czujniki. W pasku wiem że są dwa czujniki temp. w kabinie (w podsufitce i w nawiewie+ czujnik nasłonecznienia). Z tego co się orientuję to w skodzie jest ich więcej - ile? nie wiem. Powinien być w podsufitce, przy nogach, w nawiewie...
                              Moim zdaniem w Climaticu też jest czujnik kontrolujący temperaturę w kabinie.
                              Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

ZTCW climatic ma 4 czy 5 czujników tak jak climatronic, nie ma tylko tego sensora "słonecznego".
                                mam bezpośrednie porównanie z działania climatica i climatronica w O2 i oczywiście climatronić jest lepszy, ale jestem baaaaaaaaaaaardzo miło rozczarowany climatikiem.
                                poza tym zauważyłem, że są sytuacje w których jeden albo drugi system sprawuje się lepiej.
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Klauzero
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 575

adeks, w instrukcji dokładnie opisują czujniki Climatronica, głównie dlatego aby ich nie zasłaniać, nie naklejać naklejek itp. O czujnikach Climatica ani słowa... nad lusterkiem są takie krateczki, podobne jak w panelu sterującym Climatronic w OI, ale pewnie nic tam nie znajdę.

szkoda, dlaczego jesteś miło rozczarowany climatikiem?

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

szkoda, dlaczego jesteś miło rozczarowany climatikiem?
                                    prawdopodobnie z tych samych powodów, z których Ty jesteś z niego zadowolny.

wczesniej mialem do czynienia tylko albo z klimatronikiem albo manualem i ten drugi zawsze mnie irytowal, ciągłe kręcenie i raz za zimno raz za ciepło, przy climaticu nie mam problemu z ustawieniem temperatury i praktycznie jest dla mnie bezobsługowy, wbrew opinii , "ze to szajs", gdzieś tam wyżej
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Klauzero
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 575

Coś w tym jest, czujników nie zlokalizowałem, ale na trasie w upalny lipcowy dzień wachlowałem tylko siłą nadmuchu, w zależności od nasłonecznienia (sensor przy szybie z climatronicka się kłania), ale reumatyzm mi nie groził bo temperatura była względnie stała, więc naprawdę nie mam powodów do narzekań.

Komentarz

• tomekjmopl
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1187
                                        • Opel
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak już tak dywagujemy o czujnikach w climaticu - ten dzyndzelek na zdjęciu to nie będzie czasem coś w ten deseń ??
                                        Załączone pliki

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                          Jak już tak dywagujemy o czujnikach w climaticu - ten dzyndzelek na zdjęciu to nie będzie czasem coś w ten deseń ??
                                          pewnie tak, jeden z nich, w climatronicu tez jest czujnik w tym miejscu - w pokrętle nawiewu.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

Ja też jestem bardzo zadowolony z Climatik-a w OII. W Climatronic-u zaś najbardziej denerwuje mnie to, że nie ma możliwości "płynnego" ustawiania kierunku nawiewu. U siebie mogę ustawić nawiew "korpus - nogi" w dowolnym stosunku takim jaki akurat mi pasuje ( np. 70% korpus / 30% nogi ) , a jak potem wsiadam do Mondeo ( Climatronic ) to muszę co chwilę przełączać z ustawienia 50% / 50% na 100% korpus.
                                            Dla mnie ideałem w Climatronicu była by możliwość wstępnego, programowego ustawienia podziału siły nadmuchu, przyporządkowanej do poszczególnych klawiszy, ale to była by już chyba niezła kombinacja, szczególnie jeśli była by dostępna dla każdego ( już widzę te 10 stron instrukcji programowania w książce obsługi auta )...
                                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Klauzero
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 575

tomekjmopl, faktycznie to będzie ten czujnik... a tyle razy się na to gapiłem
                                              BTW chyba zbyt bardzo jestem przejęty nowym nabytkiem, że nie zwróciłem na to uwagi.

Dzięki bardzo, teraz już jestem pewien, że utrzymywanie temp. w Climaticu, to nie kwestia sugestii. Kiedyś ktoś pisał na forum, że to bzdura, bo to tylko cyferki na pokrętle regulującym temperaturę i jest to manualna klima z OI. Teraz, przy zlokalizowanym czujniku ta cała pół-automatyczność ma sens.

Wychodzi na to, że jest to zubożona o sensor nasłonecznienia, panel sterujący, elektronikę sterującą klapami i rozdziałem nawiewu na lewą i prawą stronę wersja Climatronica.

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Kiedyś ktoś pisał na forum, że to bzdura, bo to tylko cyferki na pokrętle regulującym temperaturę i jest to manualna klima z OI.
                                                byc może ja :lol:
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Klauzero
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 575

Tak, w TYM wątku.
                                                  Jeszcze trochę i zostanę z Waszą pomocą pogromcą mitów
                                                  W każdym razie użyłem searcha :P

Komentarz

Pracuję...