Słabe plastiki w Skodzie...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hand
    Classic
    • 2010
    • 5

zobaczymy co z tego wyjdzie ... ja też jestem na tak...

1. kruk4
    2. areksucharek
    3. czarnaoctavia
    4. dario20 szt 2
    5. g_rego_r 2 szt.
    6. Bobek88 1zt
    7. lookash_ 1 szt.
    8. bzyq_74 - 1 szt.
    9. arek-1szt
    10. Sledzio - 1 szt
    11.Cordoba - 1szt
    12. tom2212 - 1 szt
    13. quiz22 - 1 szt
    14. tworek - 1szt
    15. SuchyX - 1szt
    16. Korpal - 1szt.
    17. piteros - 1szt.
    18. turbojajko - 1szt.
    19. milosz - 1.szt
    20. Zgucio - 1 szt.
    21. czarnaoctavia - 1 szt.
    22. chimek11 - 1 szt.
    23. obiboki - 1 szt
  • ravenx3
    Classic
    • 2008
    • 22

Witam.

Mam takie oto zapytanie oraze.

Od niedawna mam skodę octaive 1. Silnikowo stan idealny (zaledwie 194 000 km). Karoseria trochę gorzej ale jest ok.

Sprawa dotyczy wnętrza. Plastiki w mojej skodzie są tragiczne. Do tej pory miałem VW i był bez porównania lepszy jeśli chodzi o wyokńczenia i jakość użytych materiałów. Plus dla skody jest taki że raczej nic nie trzeszczy ale podatność na zarysowania jest ogromna.

Czy w waszych octaviach jest podobnie iczy macie na to jakieś sposoby?

I jeszcze jedna sprawa: czy można jakimś sposobem wypełnić wnętrze drzwi żeby zniwelaować drgania?

Pozdrawiam.

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

1 w zasadzie to nie wiadomo czego chcesz - plastiki są tragiczne- z czym konkretnie masz ból, bo ja takowego zdania nie mam - w wielu japsach są o niebo gorsze.
      2. co do drzwi - proponuje lekturę działu car audio - a w szczególności polecam uwadze wszystko co odnosi się do wytłumiania drzwi.
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Klauzero
        Rider
        • 2008
        • 575

Z plastikami sprawa jest bardzo prosta... jeśli trzeba było szukać oszczędności, aby nie zbliżyć się cenowo do aut VW, to jedynym racjonalnym rozwiązaniem było przyoszczędzenie na jakości wnętrza. Czesi zdali sobie sprawę, że jednak trochę przegięli (wnętrze pierwszych Octavek źle znosiło próbę czasu) i wiele w tej kwestii zmieniło się wraz z nastaniem pierwszego faceliftingu - deska z miękkich tworzyw, trudno się do jej jakości przyczepić. To, że na pozostałych plastikach można rysować wzorki (nieraz paznokciem), to chyba nie jest, aż takim problemem, przynajmniej w Octavii. Trzeba uważać i tyle, albo poszukać OII, gdzie moim skromnym zdaniem sytuacja uległa poprawie.

Jeśli posiadasz auto przed FL, to jestem w stanie zrozumieć zażenowanie z powodu jakości plastików. Mimo wszystko trudno twierdzić, że wzorem niektórych aut francuskich, koreańskich i amerykańskich, plastiki Octavii pochodzą z recyclingu butelek PET... aż tak źle nie jest, bez przesady.
        Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem Octavia jest o niebo lepiej wykończona niż golf IV wystarczy spojrzeć na rączki do otwierania drzwi są porysowane , deska jest twarda , szybciej się zużywają mieszki od lewarka zmiany biegów. Więc nie wiem o co chodzi.
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Misiekoctavia
            Elegance
            • 2005
            • 891

Ziomal, chyba musze sie z toba niezgodzic Jesli chodzi o raczki i konsole srodkowa i jej podatnosc na zarysowania a raczej scieranie sie tej dziwnej gumy to masz racje. Ale to samo jest w Passacie i innych VW a takze z tego co wiem w Superbie. Moja galeczka jest juz okropnie wytarta a co do deski to i w Golfie i w Octavii a nawet Passacie B5 gora jest miekka a dol to plastik. Tyle, ze w Octavi jest to plastik twardszy i z innym wzorem.
            Za to przyjzyj sie dookola drzwi uszczelkom a wlasciwie tej tasmie ktora zachodzi na plastiki. W Octavii jest ona gumowa a w Golfie IV taka zamszowa, "miskowata" Zauwazylem rowniez ze uchwyty pasow na slupkach w Golfie maja chromowana wstawke no i klamki nie trzaskaja. Pewnie znalazloby sie jeszcze pare roznic.

Niema co ukrywac OI jest troche gorzej wykonczona niz auta VW. Ostatnio odkrylem u siebie pod kolumna kierownicy laczenie dwoch plastikow deski rozdzielczej, ktore sa razem skrecone od dolu wkretem, ktorego gwint widac od gory przez szpare pod kolumna kierownicy :evil:
            U mnie po 196kkm slychac jak plastiki sobie poskrzypuja. Najbardziej wkurzaja mnie "papierowe" boczki drzwi skrzypiace przy kazdym mocnieszym oparciu o nie lokcia w calu poprawienia pozycji na fotelu. Mam auto przed fl.
            Co do rysowania sie to gdzie niegdzie jest jakas ryska ale chyba nie ma az takiej tragedii.
            Uwazam, ze w niektorych japoncach sa gorsze plastiki ale lepiej spasowane. U mnie szpary miedzy boczkami a deska rozdzilcza sa dosc spore a w dodatku z lewej i sprawej strony sa rozne :| I tak nie odstrasza mnie to od Skodzinki

Pozdro

Komentarz

• betoncjusz
              Drive
              • 2008
              • 47

powiedzcie mi czy boczki w OI po lifcie są z takiego miękkiego tworzywa jak deska rozdzielcza? mam Octavie z '99 i planuję wymienić boczki bo plastiki trzeszczą na każdym dołku..

Komentarz

• sptom
                Rider
                • 2007
                • 351

Zamieszczone przez ravenx3
                prawa dotyczy wnętrza. Plastiki w mojej skodzie są tragiczne. Do tej pory miałem VW i był bez porównania lepszy jeśli chodzi o wyokńczenia i jakość użytych materiałów. Plus dla skody jest taki że raczej nic nie trzeszczy ale podatność na zarysowania jest ogromna.
                No nie wiem. Moja ma 4 lata i 106 tyś a ostatnio jeździłem Borą z przelotem 140 tys i stan i jakość plastików imho tragedia! odlepiającę się pseudo carbonowe okładzin rączek w drzwiach, kiera i gałka zmiany biegów tragedia, przyciski szyb świeca białym materiałem :shock: a auto od nowości w mojej firmie :shock:
                Ja na prawdę nie widzę gorszych materiałów w OI.
                Faktem jest, że u mnie co nieco skrzypi ( rączka drzwi kierowcy i podłokietnik) i tyle.
                Dostojnie do przodu by Dynosoft

Komentarz

• betoncjusz
                  Drive
                  • 2008
                  • 47

dobra to odpowie na moje pytanie ktos kto ma octavie po lifcie czy raczej nie bardzo?

Komentarz

• jelinskiartur
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 296
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez betoncjusz
                    dobra to odpowie na moje pytanie ktos kto ma octavie po lifcie czy raczej nie bardzo?
                    tak boczki są tej samej twardości co deska 8)
                    Bóg stworzył kobietę-piwo to wynagrodzenie za tą pomyłkę.
                    Skoda Octavia Combi 2001 AGR
                    Skoda Superb 2004 AWX
                    Skoda Octavia Combi RS 2010 CCZA

Komentarz

• betoncjusz
                      Drive
                      • 2008
                      • 47

czyli calkiem miekkie dzieki jelinskiartur !!

Komentarz

• gebek
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1214

Zamieszczone przez jelinskiartur
                        tak boczki są tej samej twardości co deska
                        Niestety to nie jest prawda.Gorna czesc boczka jest oklejona tym samym
                        materialem co deska rozdzielcza,ale brak pod spodem gabki,ktora jest na desce.
                        Tak wiec w dotyku sa twarde. :evil:
                        W O2 jest to bardziej elegancko...miekko rozwiazane
                        Tato,tato...czy to auto jest chore?
                        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• jelinskiartur
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 296
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Przepraszm nie wyraziłem sie precyzyjnie. ops: Miałem na myśli porównanie tworzywa z dolnej połowy deski rozdzielczej,np. schowek pasażera z dolna częścią boczka drzwi.Z górną częścia drzwi jest tak jak to opisał kolega gebek. :lol:
                          Bóg stworzył kobietę-piwo to wynagrodzenie za tą pomyłkę.
                          Skoda Octavia Combi 2001 AGR
                          Skoda Superb 2004 AWX
                          Skoda Octavia Combi RS 2010 CCZA

Komentarz

Pracuję...