Octavia i Octavia - w przyszłym roku także?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Zamieszczone przez rafiii
    ... Mam pytanie do kolegów którzy znają się na komputerku w O2 czy jest tam możliwość zmiany siły wspomagania ????
    Od razu mówie, że nigdy tego nie próbowałem i niech może potwierdzi to ktoś kto się na tym bardziej wyznaje :diabelski_usmiech ...

Przeglądając VAG-iem pozycję 44 Wspomaganie kierownicy w Bloku 009 opisanym jako Characteristic Curve ( krzywa charakterystyki ? ) pozycja 1 opisana jest jako Characteristic Curve Index ( indeks krzywej charakterystyki ? ). W mojej OII ma chyba wartość 68. Podejrzewam że ta krzywa przedstawia właśnie sposób wspomagania w funkcji prędkości samochodu ( wolno mocniejsze wspomaganie, szybko słabsze wspomaganie ), a ten Indeks daje mozliwość zmiany tej charakterystyki.
    Na stronce Openobd dla przykładowego Passata podane jest coś takiego

{Servolenkung}

Steuergerät Anpassung

STG 44 (Servolenkung) auswählen
    STG Anpassung -> Funktion 10

-> Kanal 00 (Lernwerte)
    Über diesen Kanal werden die Lernwerte des Steuergerätes für Lenkhilfe gelöscht. Um die Lernwerte zu löschen den Wert 0 speichern.

-> Kanal 01 (Kennlinie)
    Nach Fahrwerksart und Federbereich wird die Kennlinie der Servounterstützung geändert (Abgleich mit PR-Nummern des Fahrzeugdatenträgers).

z czego wynikało by ( chyba, bo mój niemiecki jest baaardzo słaby ), że można przeprowadzić adaptację tej krzywej wspomagania ...
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Czy może ktoś wie:
    Jak długo jeszcze będzie w ofercie Octaia Tour równoczesnie z nową Octavią?
    Jaka będzie polityka producyjna Skody z tymi dwoma modelami?
    Chciałbym TOUR kupić, ale dopiero w przyszłym roku.
    Zna ktoś może plany Skody co do modelu Octavia TOUR i jej cen?
    Czy w przyszłym roku nadal będzie produkowana?
    Bo nie wiem, czy dostanę ją jeszcze nową "przyszłoroczną" w 2009 roku, i czy czasem nie powinienem się pospieszyć, i kupić teraz...

Równocześnie polecam wątek:

Pozdrawiam

Komentarz

• Salvatore
      Rider
      • 2008
      • 282

Najpierw pogadaj z naszymi lokalnymi dilerami, może ci załatwią OII w cenie OI :szeroki_usmiech

Komentarz

• mundito79
        Classic
        • 2008
        • 29

Octavia Tour miała przestać być produkowana na koniec roku 2007, teraz mówi się, że koniec produkcji to rok 2008. Jest jednak małe ale...
        Po pierwsze to auto cały czas cieszy się bardzo dobrą opinią i co za tym idzie dużym zainteresowaniem wśród klientów nie tylko na rynku polskim, ale i byłych republik radzieckich.
        Po drugie co "wejdzie" na miejsce Tour'a?? Skoda planuje FL O2 na początku XI i być może po tej dacie Tour przestanie być produkowany. Jest jednak problem czym zastąpić to auto. Fabia jest bardzo często uważana za auto za małe, O2 za duże i co za tym idzie droższe. Różnica między Tour'em a O2 różnica to ok. 10 tyś. PLN. Być może jeśli Skoda w roku 2009 wprowadzi model Yeti, wtedy zaprzestanie produkcji Tour'a.

Komentarz

• satoot
          Rider
          • 2008
          • 525

Zamieszczone przez Salvatore
          Najpierw pogadaj z naszymi lokalnymi dilerami, może ci załatwią OII w cenie OI :szeroki_usmiech
          Po co mi OII w cenie OI, ja chcę OI?

Chcę OI - niech tą załatwią w cenie niższej o tyle, o ile OII mogliby zaoferować.

Komentarz

• Salvatore
            Rider
            • 2008
            • 282

Być może ci zaoferują :-)
            Tak z ciekawości się spytam, czemu nie chcesz OII?

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

Skoda wspominala, ze O1 Tour bedzie dalej produkowana, tylko przejmie czesc technologii z obecnej O2. I ma byc wlasnie takim tanszym posrednim modelem.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• satoot
                Rider
                • 2008
                • 525

Zamieszczone przez Salvatore
                Być może ci zaoferują :-)
                Tak z ciekawości się spytam, czemu nie chcesz OII?
                Od nowego, jak tylko się pokazała w 1996, a już szczególnie po faceliftingu - zakochałem się w tym kształcie i bryle auta. Nie wiem, czy mam dobry gust, ale ten samochód mi się strasznie podoba - dużo bardziej niż nowa Octavia II.
                Teraz (przyszły rok) chciałbym kupić nowy - o ile jeszcze mi się uda, o ile zdążę.

Co do cen i wyposażenia:
                Chciałbym kupić
                - liftback / nie kombi
                - pakiet MOORE 2600zł (dla klimatyzacji)
                - lakier metalizowany 1700zł
                - silnik 1.6 benzyna + gaz (instralacja promocja 0zł)
                - ze zwykłą (bezdopłatową) tapicerką
                - ze zwykłymi stalowymi obręczami
                - listwy boczne (chyba standard?)
                - instalacja antena i 8 głośników 400zł (nie wiem tylko czy warto ten 'pakiet' brać? inaczej będzie bez anteny?)
                - pakiet na bezdroża 900zł (wystarczy uniesione auto, osłona miski niekoniecznie musi być)

Wg konfiguratora www.skoda.pl taki samochód będzie mnie kosztował 51470zł.
                Natomiast jeden z dilerów dodał dywaniki i listwy, i zaproponował cenę 48500zł.
                Nie wiem, czy to dobra cena, czy można kupić ten samochód w takiej wersji i wyposażeniu jeszcze taniej?

I proszę jescze mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie o poradę:
                - Czy w podnym wyżej samochodzie, w jego konfiguracji zapomniałem o czymś istotnym, albo coś jest niepotrzebne?
                Może warto dobrać coś jeszcze, a mnie to umknęło?
                Bardzo dziękuję za sugestie i pomoc.

I dwa pytania o gaz:
                1. Czy zbiornik to jest w miejscu koła zapasowego i jaką ma pojemność?
                2. Gdzie jest robiony krócieć wlewu gazu, czy bardzo go widać, czy nie szpeci auta?

Komentarz

• tomekjmopl
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1187
                  • Opel
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I dwa pytania o gaz:
                  1. Czy zbiornik to jest w miejscu koła zapasowego i jaką ma pojemność?
                  2. Gdzie jest robiony krócieć wlewu gazu, czy bardzo go widać, czy nie szpeci auta?
                  ad.1 Zbiornik masz w miejscu koła zapasowego - pojemność około 42 litrów - tzn. tyle mniej więcej Ci gazu wejdzie przy tankowaniu pustego zbiornika do pełna,

ad.2 Wlew paliwa jest z prawej strony, w zderzaku, nisko w okolicy nadkola ...

P.S. Nie bardzo kumam Twojego zafascynowania OI - jakiś czas temu stałem przed podobnym wyborem - tylko, że OI była brana pod uwagę do momentu aż do niej nie wsiadłem (tak się złożyło, że wcześniej oglądałem już OII) - i ... czem prędzej z niej wysiadałem - krótko mówiąc pomijając starą technologię, wykonanie, materiały i design to jednak to nie jest to, co OII ... a jako użytkownik=kierowca raczej głównie oglądał będziesz swoje auto wewnątrz jednak :-)

Komentarz

• bearman79
                    Classic
                    • 2008
                    • 23

tomekjmopl a czy OII nie ma czasem jeszcze niewyprowadzonych pewnych niedociągniec jak to zwykle z nowymi modelami bywa?
                    OI juz jest produkowana tak długo że raczej co mogli to juz chyba poprawili natomiast w przypadku OII tak chyba jeszcze nie jest
                    Pozatym OII bardziej zaawansowana elektryka itd itp wiec i wiecej mozliwosci usterki a i koszty napraw i czesci sa chyba wieksze od Oi
                    to takie moje skromne przemyslenia gdyz tez zastanawiam sie nad kupnem OI tyle ze używki 2004/2005

chyba że się myle? to prosze o sprostowanie

Komentarz

• Purchawa
                      Admin
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 8007

bearman79, mylisz sie. O2 jest na rynku od 4 lat wiec choroby wieku dzieciecego ma dawno za soba. VAG to nie francuz naszpikowany wadliwa elektronika, wiec i usterkowosc mniejsza. Monza powiedziec, ze w przypadku Octavi znikoma.
                      Koszty eksploatacji sa podobne dla obu modeli.
                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• August
                        Classic
                        • 2008
                        • 2

Witam, planuję kupić nową Octavię I silnik 1.6, mnie również podoba mi się bardziej niż II ze względu na bryłę. Owszem zgadzam się z tym, że I produkowana od dawna ale wciąż jest modna i popularna wg mnie. Dużym atutem jest bagażnik, co jest dla mnie ważne ze względu na powiększenie rodziny.
                        Zastanawiam się tylko, robiąc rocznie około 15-20 tys. km jest sens zakładania LPG.
                        Trochę mnie przeraża spalanie, ale nie mam innego wyboru i nie mogłem znalezc innego tańszego samochodu który byłby również duży i niezawodny jak ten.
                        Mam kilka pytan, mam nadzieję że nie obrazicie
                        Czy podczas postoju na biegu jałowym pokazuje komputer ile na godzinę bierze paliwa ?
                        W przypadku jazdy na LPG komputer też będzie pokazywał ?
                        Dzięki za odpowiedzi

Komentarz

• bearman79
                          Classic
                          • 2008
                          • 23

Purchawa a co w moim przypadku gdy chce kupic rocznik 2004 lub 2005 czyli poczatek produkcji? twoim zdaniem jest sens sie pchac w OII?
                          nieurywam ze głównie interesuje mnie ekonomia eksploatacji i funkcjonalność

Komentarz

• satoot
                            Rider
                            • 2008
                            • 525

A czy ktoś mógłby zobaczyć skonfigurowany przeze mnie samochód i ewentualnie mi pomóc?

Chciałbym kupić
                            - liftback / nie kombi
                            - pakiet MOORE 2600zł (dla klimatyzacji, bedzie centralny i el-szyby przód)
                            - lakier metalizowany 1700zł
                            - silnik 1.6 benzyna + gaz (instralacja promocja 0zł)
                            - ze zwykłą (bezdopłatową) tapicerką
                            - ze zwykłymi stalowymi obręczami
                            - listwy boczne*
                            - instalacja antena i 8 głośników 400zł**
                            - pakiet na bezdroża 900zł (wystarczy uniesione auto, osłona miski niekoniecznie musi być)

*-listwy boczne są chybna w każdej Octavii Tour, prawda?
                            **- jaka jest jakość tych ośmiu głośników? Warto za 400pln? Czy bez tego pakietu nie będzie anteny na samochodzie?

Co daje komputer? Dokupić, czy brać bez, jak powyżej?

Czy w podnym wyżej samochodzie, w jego konfiguracji zapomniałem o czymś istotnym, albo coś jest niepotrzebne?

Bardzo dziękuję za sugestie i pomoc.

Komentarz

• martig
                              Drive
                              • 2008
                              • 63

satoot, wyslij pw do djczas , albo lucasrally oni Ci pomoga, jesli Cie nie przeraza pojechanie po autko na południe Polski, ale warto za oferte jaka Ci przedstawia, zaden sprzedawca w salonie nie zrobi Ci tak atrakcyjnej
                              martig

Leon 1P Cupra+ 280KM

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

martig, na O1 nie da się jakieś rewelacyjnej oferty przygotować bo na niej są małe marże i ciężko jest zrobić cenę bo auta są już niszowe głównie w europie wschodniej się sprzedają i nie ma wsparcia na nie ze SAP sprzedażowego ale zawsze coś można zrobić z ceną

P.S. czekam na odpowiedź w sprawie drugiego auta z konfiga twojego

Komentarz

• tomekjmopl
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1187
                                  • Opel
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez August
                                  Mam kilka pytan, mam nadzieję że nie obrazicie
                                  Czy podczas postoju na biegu jałowym pokazuje komputer ile na godzinę bierze paliwa ?
                                  W przypadku jazdy na LPG komputer też będzie pokazywał ?
                                  Dzięki za odpowiedzi
                                  Komputer pokazuje spalanie benzyny nawet podczas jazdy na gazie - coś na kształt "ile by auto spaliło benzyny, gdyby na niej jechało" :P - czyli, aby mniej więcej wiedzieć ile nam spala gazu, trzeba do tych wskazań dodać 20 % ...

Na biegu jałowym pokazuje spalanie w litrach na godzinę :wink: ...

Komentarz

• trutlen
                                    Classic
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 31

- instalacja antena i 8 głośników 400zł (nie wiem tylko czy warto ten 'pakiet' brać? inaczej będzie bez anteny?)
                                    bez tego pakietu masz 4 głośniki z przodu i antenę. dopłacasz za dodatkowe 4 z tyłu.

Zamieszczone przez satoot
                                    w standardzie masz immobiliser, a do ubezpieczenia nie będziesz potrzebował drugiego zabezpieczenia? czyli alarm albo blokada skrzyni?

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                      Komputer pokazuje...
                                      W konfiguratorze komputer kosztuje 600 złotych.

Nie śmiejcie się ze mnie, ale czym jest ten komputer?
                                      Co on daje?
                                      Pytam, bo skoro można kupić samochód bez komputera, a także z komputerem za 600pln, to zastanawiam się, co ten komputer daje, po co on jest?

Skonfigurowałem samochód bez komputera.
                                      Źle?
                                      Lepiej z komputerem?
                                      Co to da?

Komentarz

• gosmo
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 201

Pokazuje spalanie w kilku trybach (np. chwilowe, średnie). Jak stoisz to w l/h, jak jedziesz w l/100km. Trochę może rozpraszać uwagę ale imho lepiej mieć niż nie mieć. Można się eco-drivingu szybciej nauczyć.
                                        Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• Salvatore
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 282

Zamieszczone przez trutlen
                                          a do ubezpieczenia nie będziesz potrzebował drugiego zabezpieczenia?
                                          Z tego co wiem, to drugie zabezpieczenie trzeba przy kwocie ubezpieczenia powyżej 50 000 PLN. Ale tak czy inaczej warto założyć - np. alarm darmowy od dealera :-)
                                          Nie śmiejcie się ze mnie, ale czym jest ten komputer?
                                          Komputer pokazuje różne informacje podczas jazdy, np. spalanie (chwilowe i średnie), czas jazdy, średnią prędkość, ile jeszcze można przejechać na baku (aczkolwiek wątpię żeby to działało na gazie). Wg mnie przydatna rzecz, można się nauczyć jeździć ekonomicznie, aczkolwiek nie wiem czy z gazem sie sprawdzi.

Komentarz

• satoot
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 525

Zamieszczone przez trutlen
                                            bez tego pakietu masz 4 głośniki z przodu i antenę. dopłacasz za dodatkowe 4 z tyłu.
                                            Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.

Pytanie dodatkowe:

Czy jest okablowanie prowadzące do wnęk głośnikowych z tyłu auta?
                                            Bo jeśli jest, to głośniki wolałbym kupić sam.
                                            (Np. w Polonezie z roku 1995 okablowanie było, nie trzeba było prowadzić wiązek samemu).

Komentarz

• trutlen
                                              Classic
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 31

Pytanie dodatkowe:

(Np. w Polonezie z roku 1995 okablowanie było, nie trzeba było prowadzić wiązek samemu).
                                              z tego, co zaglądałem u siebie, to nie ma. tyle, że ja miałem samochód składany 'na zamówienie', bo sobie wymyśliłem wycieraczkę z tyłu. może w tych składanych 'seryjnie' i doposażanych u dilera taka wiązka jest... musiałby się wypowiedzieć któryś z forumowych dilerów :P

Komentarz

• Garret
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1196
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Pytanie dodatkowe:

nie ma
                                                Garret

-----------
                                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• satoot
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 525

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                                  Nie bardzo kumam Twojego zafascynowania OI - jakiś czas temu stałem przed podobnym wyborem - tylko, że OI była brana pod uwagę do momentu aż do niej nie wsiadłem (tak się złożyło, że wcześniej oglądałem już OII) - i ... czem prędzej z niej wysiadałem - krótko mówiąc pomijając starą technologię, wykonanie, materiały i design to jednak to nie jest to, co OII ... a jako użytkownik=kierowca raczej głównie oglądał będziesz swoje auto wewnątrz jednak :-)
                                                  Byłem teraz na www, konfigurator daje mi:
                                                  OI - za 51470
                                                  OII - za ponad 65000.
                                                  Konfigurację OI już podawałem, a OII strałem się wybrać jak najbliższą tej podanej dla OI, ten sam silnik, instalacja gazowa, klimatyzacja, bezdroża.

Za taką róznicę jestem gotowy posiedzieć w trochę gorszej jakości wnątrzu, które i takj dla mnie jest w zupełności wystarczające po dotychczas użytkowanych samochodach starych i bylejakich.

Komentarz

Pracuję...