Co to jest?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1wheler
    Classic
    • 2007
    • 18

Co to jest?

mam pytanie - może debilne ale wolę sie upewnić i zasięgnąć języka :lol:

otóż - kupiłem w końcu sprężyny niższe (-35); z progresją - pytanie montujemy częścią rozciągniętą (luźniejsze zwoje) w górę czy w dół? :roll:
  • michal77
    Ambiente
    • 2006
    • 113

Co to jest?

Cześć Wszystkim,

mam prośbę. czy moglibyście mnie oświecić czym jest zaznaczona na załączniku plastikowa puszka i za co odpowiada. Pytam bo zauważyłem dzisiaj, że wężyk który idzie od niej (tez na zdjęciu) jest w bardzo kiepskim stanie (chyba jakieś myszy się za niego wzięły czy coś w tym rodzaju... )

z góry dzięki za odpowiedź.
    Załączone pliki

Komentarz

• Kajtiii
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 291

Na moje oko ta czarna kula jest po pojemnik podciśnienia. W niektórych autach odpowiada on m.in. za sterowanie np regulacją nawiewów (Polonezy Plus z ostatniej fazy produkcji). Jeśli masz manulalne sterowanie nawiewem to posłuchaj na pracującym silniku czy w trakcie zmian strefy nawiewu nie słychać charakterystycznego syczenia.
      A co do jakości przewodów to w sumie nie jest ważne od czego jest, ale jesli jest zniszczony to warto wymienić

Komentarz

• michal77
        Ambiente
        • 2006
        • 113

Ok jeśli ta puszka i wężyk jest związany z podciśnieniem, to czy mogę mieć problemy np. z EGR albo Turbo ? Mam ostatnio wrażenie że auto idzie dość tępo ale zdarzają się też takie dni że idzie lepiej.
        A w kwestii wymiany tego ężyka to czy można go wymienić czy trzeba kupić całą puszkę, bo wygląda jakby był zintegrowany z puszką?

Komentarz

• Paweł T
          Elegance
          • 2006
          • 784

podciśnienie daje energię trzem zaworom, N75 sterującym turbiną, N109 gaszącym auto i ten trzeci od EGR, poza tym podciśnienie daje wspomaganie hamowania. Tak więc dziurawy wężyk to zła praca tych elementów. Wystarczy spojrzeć gdzie połączone są kolejne wężyki.
          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• _tm_
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2333
            • Superb III (3V3)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Pod numerem 17 (nie tam gdzie wskazuje strzałka, tylko "pod" napisem) jest czarny wąż. Jaki jest jego numer dla silnika ASZ, bo muszę taki zamówić ? I gdzie to można w miarę szybko kupić ? Jaka jest powszechna nazwa tego elementu (pod jaką nazwą szukać na allegro) ?

[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 14:49 ]
            Nikt nie wie ? A może jaki numer ma ten weżyk w innych wersjach silnikowych ? Jak go będę miał to sobie poszukam odpowiedniego rysunku w ETCE i przez analogię znajdę numer dla ASZ. Bo na razie za cholerę nie wiem, który to rysunek
            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
            -------------------------------------------------------------------------
            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

Pracuję...