żaden piatek!!!!!!! :twisted: Wtorek lub czwartek.....
[O2] Przednia szyba podczas DESZCZU !!??
Zwiń
X
-
[O2] Przednia szyba podczas DESZCZU !!??
Chodzi o jazde nocą podczas deszczu , i tak zwane smugi smużenie przedniej szyby ....
JAK TO ZLIKWIDOWAć !!!!!!
JAK ZAPOBIEGAM !!! :
1 dbam o pióra tzn. systematycznie nacieram miałkim grafitem - to działa ! piora nie
skaczą !!! i chodza po szybie gladko....
2 co jakis czas myje przednią szybę plynem do mycia naczyń - aby zlikwidować wosk po myciu auta ....
3 potem --- (podobno rewelacyjny jest plyn do mycia szyb z shela) -- jest idealnie ale dziala przez chwile
PORADZCIE , podsuncie jakis pomysl na jezde w deszczu bez smug i mazaniaPRZEDNIEJ SZYBY ....
może jest jakis rewelacyjny srodek - SPOSóB .......
-
-
gruto, Uważem , ze smarowanie piór grafitem jest zbedne, niestety zrezygnowałbym rowniez z Ludwika.
Ja myje samochów szamponem z woskiem i raz na 2 miesiące nakładam na przednią szybę i boczne przednie tzw "niewidzialną wycieraczkę". Działa super , nie ma żadnych smug, wycieraczki zbierają wodę idealnie, czasami w deszczu nawet do 100-120 m/h wogóle nie ma potrzeby włączać wycieraczek , woda spływa jak po przysłowiowej kaczce.
Same pióra wycieraczek mam Valeo X-treme.
Ale bardzo ważną rzeczą jest stan szyby, jeśli są w niej delikatne ryski i uszkodzenia po kamykach wtedy sprawa się komplikuje. W czasie wycierania piórem w każdym z tych wgłębień pozostają drobinki wody i robią smugę , a pióro wycieraczki w te zagłębienia nie sięgnie. Dlatego przede wszystkim dbajmy o powierzchnię szyby!!NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
Komentarz
-
-
Też tego specyfiku używam. Średnio raz na 2 miesiące trzeba posmarować szybę, żeby efekt był zadowalający. Kupiłem kiedyś w tesco chyba za 12 pln. Ja dodatkowo smaruję tym lusterka i reflektory. Mniej się brudzą i łatwiej usunąć zabrudzenia (robaki i błoto)Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
szkoda, Smużenie to problem dobrze zauważony przez wojtisek1, Czyli odpryski w szybie. A pomaganie wodzie "uciec" z szyby to już inna sprawa.
Ja mam smużenie, bo szyba jest strasznie podziabana przez kamyczki, ale na to nic nie pomoże. No tylko wymiana szyby. Natomiast tak jak pisze Yogi, niewidzialna wycieraczka pomaga w deszczu przy prędkościach powyżej 80 km/h odprowadzić wodę.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
szkoda, nie każdy jest takim ideałem jak ty ...
przecież napisałem czarno na białym jak dbam itp .... auto ma rok i nie ma odpryskow....
szyba wyglada jak by była tłusta.... nie pomaga mycie plynem , bezyną ekstrakcyjną itp ....
jedynie ten płyn z shela pomaga - ale 10 minut i koniec
rzeczywiscie moze ta niewidzialna wycieraczka.......
[ Dodano: Nie 17 Sie, 08 19:34 ]
jaką firme kupić - wole doplacić niz sie wkurzać
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grutoszkoda, nie każdy jest takim ideałem jak ty ...
Zamieszczone przez grutoszyba wyglada jak by była tłusta.... nie pomaga mycie plynem , bezyną ekstrakcyjną itp ....
dziwne.
acha - być może specyfiki, które nakładasz na szybę dają właśnie taki efekt :?: :!:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaacha - być może specyfiki, które nakładasz na szybę dają właśnie taki efekt :?: :!:
Komentarz
-
-
kupiłem tą "niewidzialną wycieraczkę " POLECAM super sprawa !!!!! tylko ze bez wycieraczek mozna jechadz od 70 wzwyż , ale i tak do 70 wycieraczka po prostu zmiata wode z szyby !!!!!! super !!!! polecam
na autostardzie jak jechalem na Chorwacko (w Slowacji jechalem w deszczu) i iiii cos pieknego - przy 140 150 woda jest zdmuchiwana z szyby !!!!! a nocą - byłem w szoku cos pieknego przede wszystkim WIDZIALNOŚĆ i to bez wycieraczek - preparat ten zagośći w moim schowku na stałe ( uwaga - warto sie przyłożyć do nanoszenia tego preparatu ( co najmniej 2 razy ) a polerowanie końcowe wyczaiłem ze najlepiej wychodzi lekko wilgotną szmatką ))
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtisek1jeśli są w niej delikatne ryski i uszkodzenia po kamykach
smugi są wynikiem zużycia gumy w wycieraczkach i należy je często wymieniać, niezależnie od firmy, która je produkuje.
Ja polecam wycieraczki "Motgum" i wymieniam je 2x w roku, przed zimą i przed latem( niedrogie).
Testowałem także "Unitec" z Macro lub Practikera, są także dobre ( ok. 9 pln/szt.) pod warynkiem że ich elementy nie są składane na nity(nowa dostawa) tylko na plastikowe zatrzaski( stara dostawa, przekrój gumki w kształcie jednego klina).
Co do specyfiku to polecam na przednią szybę
"Glas polish" firmy Turtle, naciera się szybę, czeka do wyschnięcia i poleruje (zasada użycia taka sama jak przy wosku, konsystencja też)
ceny nie pamietam ale coś 20-30 pln, butelka ok. 500 ml starcza mi na bardzo długo.
Niweluje częściowo drobne ryski i daje poślizg wycieraczkom. Nacieram tym przednią szybę , boczne i lusterka. Woda spływa jak po kaczce
Komentarz
-
-
nie nie!! powiem ci balem sie dac to klosze leflekt . - ale nic sie nie stalo - ale na lakier nie
[ Dodano: Czw 25 Wrz, 08 17:42 ]
ale powiem ci - jak by dojsc do tego jaki to silikon - to by była super sprawa - jak na razie ten "chyba" alkohol ktory służy do szybkiego odparowania z szyby ...... bał bym sie dać to na lakier - może niech ktoś zrobi test na jakieś "niepotrzebnej starej powłoce"która gdzieś mu gnije i niech da znać kiedyś
[ Dodano: Czw 25 Wrz, 08 17:44 ]
może rzeczywiście będzie to strzał w 10
Komentarz
-
Komentarz