Zastanawiam się co zrobić z samochodem, PZU zaproponowało 15tyś na naprawę i klasycznie już stwierdzili szkodę całkowitą. W wypadku naprawy u dealera najprawdopodobniej trzeba będzie dopłacić. Chłodnica jest nietknięta, natomiast ubezpieczyciel stwierdził uszkodzenie podłużnic, no i niestety wywaliło poduchy. C sądzicie o tym przypadku, może ktoś jest w stanie coś doradzić, pozdrawiam
Heh, jak nie rozbierzesz przodu to nie dowiesz sie czy podluznice sa szczelone i jak mocno.
Na moje oko do roboty:
- maska z grilem
- reflektor prawy i kierunkowskaz(pewnie ma zlamane mocowanie)
- blotnik prawy chyba jest tez przekoszony
- oczywiscie zderzak, pewnie wzmocnienie zderzaka z pasem przednim
- komplet poduch, sterownik, deska, napinacze pasow
Wiec IMO w 15tys da sie to zrobic, nawet jakby trzeba bylo podciagnac podluznice, w ASO wyjdzie pewnie ze 30tys, bo jak oni komplet poduch + deska itd wycenia na 15 tys, to gdzie reszta i robota.
Pojechac do jakiegos dobrego warsztatu w okolicy i wybadac temat, do tego przesledzic allegro, komplety poduch wiem ze mozna kupic z deska, nasi forumowi dostarczyciele czesci tez pewnie beda mogli pomoc.
Witam. Z twoich foto ciezko powiedziec cos konkretnego, ale widzac uszkodzenia samochodu mysle ze podluznice mozesz miec cale. Reszta widocznych uszkodzen, to tak jak kolega wyzej napisal. Reasumujac, ja bym naprawial. Za 15 tys dasz rade spokojnie zrobic, oczywiscie omijajac ASO. Blachy zamiast klepac mozesz kupic z allegro cale np z anglika.
Ja jak mialem wypadek moim poprzednim samochodem to firma ubezpieczeniowa tak ciagnela na szkode calkowita ze duzo rzeczy mi dopisali jako uszkodzone, a w rzeczywistosci nie byly nawet tkniete. Przykladem moze byc to ze wpisali mi polamane przednie fotele od sily uderzenia, a w rzeczywistosci byly cale.
Ja swoj samochod naprawilem i jezdzi dalej, aczkolwiek wszystko odbylo sie poza ASO i czesci bralem z allegro.
Aha czy ta kwota 15tys ktora oferuja to kwota netto czy brutto, bo to w sumie wazne, a czasem przy naprawie wlasnie w ASO dosc kosztowne dla wlasciciela auta jak musi doplacic
Fuzzy, z tego co wyczytalem jestes sprawca. Tu niestety nic nie zaradzimy z bitwa z Ubezpieczycielem, bo to on Cie ma w szachu. Wycenil na ile wycenil i tyle.
Z ktorego roku jest auto ? To pytanie nr 1. I na ile wycenili wrak ? Czy kwota 15 tys to kwota, jaka daja Ci na reke, czy kwota netto ?
Sprawa sie ma tak, ze generalnie tego podatku Ty nie bardzo musisz placic, jesli wybierzesz opcje "bezgotowkowa".
Jednak spokojnie uwazam, ze za 15k mozna to wozidlo naprawic. Ja sie bardziej znam na aspektach prawnych, niz naprawie, ale z tego co widze uszkodzenia nie sa jakies przeogromne. Dobry blacharz, czesci z allegro spokojnie zamkna sprawe w max 7 tysiacach.
Jesli bedziesz kupowal graty w nienaruszonym stanie z uzywek w dodatku w Twoim kolorze, to pewnie wyjdzie jeszcze taniej. Poszperaj na allegro, podloznic calych nie znajdziesz, ale bez problemu znajdziesz rozbitka - koszt 1 podloznicy to na upartego kolo 350 zl. Do tego blotniki po 350 zl. Maska kolo 500, grill z 150, swiatla 2x150 ( bo pewnie oba maja popekane mocowania ) kierunki 2x30, do tego zderzak ~300 zl plus pas przedni kolo 300-500 no i duperele ktore wyjda w trakcie.
Pewnie jest to, ze trzeba bedzie ja dac na rame i poprostowac, dlatego nie wybieraj pierwszego lepszego pana zdzisia, bo Ci to zle przyspawa i bedzie lipa
Z kolei ASO w te klocki jest drogie
Popytaj najlepiej u siebie w okolicy o dorbego blacharza - tacy sa. Ja znam magikow, co prostuja auta po dachowaniu za pomoca duzego drzewa, traktora i kawalka lancucha - ale nie o takich nam tu chodzi.
Glowa do gory, spokojnie Ci z tej kasy conieco zostanie, na dobre xenony ze spryskami i samopoziomowaniem bedzie
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
3 fotka, naprawiałem w ASO Carsed w MMZ koszt wyszedł 14tys. tylko, że ja miałem o tyle dobrze, że nie z mojej winy. Jeżeli to Ci pomoże i chcesz to daj znać postaram się podesłać na PW listę rzeczy które były robione Będziesz mógł się jakoś rozeznać w swojej sytuacji przynajmniej i będziesz miał jakiś pogląd na ceny itp Głowa do góry będzie dobrze
Komentarz